KHN claimt 5,1 miljard overheidssteun voor sluiting horeca


De horecabedrijven kregen een paar uur van te voren te horen dat zij dicht moesten. Sommige hadden daar al eerder rekening mee gehouden

Coronavirus – Nu de sluiting van de eet- en drinkgelegenheden een feit is maakt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) alvast een eerste schatting van de steun die wordt gevraagd van de overheid. De belangenvereniging claimt minimaal 5,1 miljard euro aan steun.

KHN verwacht dat door de nieuwe overheidsmaatregelen het omzetverlies, dat in de aanloop al fors was, nu nog sneller oploopt. De vereniging vreest dat veel horecaondernemers nu direct in acute liquiditeitsproblemen komen te zitten. De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen. Om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotels, restaurants, cafés en fastservicebedrijven, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid. Die wordt vooralsnog geschat op minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. KHN dringt bovendien aan op zo spoedig mogelijk duidelijkheid ten aanzien van bijvoorbeeld (on)mogelijkheden van maaltijd afhalen en bezorgen.

KHN eist toezegging

Om getroffen horecaondernemers zo snel mogelijk tegemoet te komen, roept KHN het kabinet dringend op per direct met de volgende maatregelen en toezeggingen te komen:

1. Een snelle en toegankelijke werktijdverkortingsregeling:

Volgens KHN moet de ondernemer met een vergunning direct een voorschot krijgen, definitieve afrekening kan dan na iedere periode van 6 weken plaats vinden.

2. Snel en eenvoudig het inkomen van de zelfstandige ondernemer borgen, o.a. door uitstel van betaling van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

3. Snel en eenvoudig voorzien in liquiditeit van de horecaonderneming, o..a door:

Uitstel van btw-afdrachten. Maar ook renteloze overbruggingskredieten om vaste lasten te kunnen financieren met lange aflossingstermijnen en uitstel/(tijdelijke) ontheffing van betaling van belastingen, zowel landelijke als lokale belastingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN voorzichtig positief over nieuwe steunmaatregelen

Noodplan - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Zo wordt loonsteun van de eerste regeling aangepast en wordt de regeling ook verlengd, wordt de TOZO-regeling verlengd, maar strenger door de partnertoets en komt er ook een regeling voor de vaste lasten.

Lees bericht

VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol

Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen...

Lees bericht

Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Lees bericht

Bioscopen en filmtheaters toch open voor dertig mensen

Bioscoop – Het maximale aantal van dertig bezoekers per zaal per 1 juni voor bioscopen en filmtheaters is volgens de eigen brancheorganisatie erg voorzichtig. Het eigen opgestelde protocol voorziet in maximaal 100 bezoekers per filmzaal, maar het kabinet heeft toch anders besloten. Desalniettemin gaan de zalen gedeeltelijk weer open.

Lees berichtNieuwe steunmaatregelen voor ondernemers

Steun - Het kabinet maakt vanmiddag zes nieuwe maatregelen bekend die ondernemers extra steun moeten geven in de huidige coronacrisis. Zo wordt onder meer de werkkostenregeling versoepeld, mogen ondernemers bij omzetdaling van een lager gebruikelijk loon uitgaan en is de DGA-taks uitgesteld. Dat meldt ondernemersvereniging ONL.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid