KHN claimt 5,1 miljard overheidssteun voor sluiting horeca


De horecabedrijven kregen een paar uur van te voren te horen dat zij dicht moesten. Sommige hadden daar al eerder rekening mee gehouden

Coronavirus – Nu de sluiting van de eet- en drinkgelegenheden een feit is maakt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) alvast een eerste schatting van de steun die wordt gevraagd van de overheid. De belangenvereniging claimt minimaal 5,1 miljard euro aan steun.

KHN verwacht dat door de nieuwe overheidsmaatregelen het omzetverlies, dat in de aanloop al fors was, nu nog sneller oploopt. De vereniging vreest dat veel horecaondernemers nu direct in acute liquiditeitsproblemen komen te zitten. De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen. Om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotels, restaurants, cafés en fastservicebedrijven, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid. Die wordt vooralsnog geschat op minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. KHN dringt bovendien aan op zo spoedig mogelijk duidelijkheid ten aanzien van bijvoorbeeld (on)mogelijkheden van maaltijd afhalen en bezorgen.

KHN eist toezegging

Om getroffen horecaondernemers zo snel mogelijk tegemoet te komen, roept KHN het kabinet dringend op per direct met de volgende maatregelen en toezeggingen te komen:

1. Een snelle en toegankelijke werktijdverkortingsregeling:

Volgens KHN moet de ondernemer met een vergunning direct een voorschot krijgen, definitieve afrekening kan dan na iedere periode van 6 weken plaats vinden.

2. Snel en eenvoudig het inkomen van de zelfstandige ondernemer borgen, o.a. door uitstel van betaling van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

3. Snel en eenvoudig voorzien in liquiditeit van de horecaonderneming, o..a door:

Uitstel van btw-afdrachten. Maar ook renteloze overbruggingskredieten om vaste lasten te kunnen financieren met lange aflossingstermijnen en uitstel/(tijdelijke) ontheffing van betaling van belastingen, zowel landelijke als lokale belastingen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht


Achterban FNV Horeca zegt massaal ‘ja’ tegen nieuwe cao

Horecapersoneel - De achterban van FNV Horeca is akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca 2022-2023. Medewerkers in de sector - leden en niet-leden - konden hun mening geven over het voorstel en van de uitgebrachte was 88,6% positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit.

Lees bericht

Kabinet: ‘Alles kan weer open in 3 stappen’

Coronamaatregelen - Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Toch gaat het kabinet versoepelen en wel in een drietal stappen. Waarom? We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Maar tijdens de persconferentie dinsdagavond waarschuwde minister Ernst Kuipers wel, want het zijn grote stappen, die snel achter elkaar.

Lees bericht

‘Mogelijk verdere versoepelingen voor de horeca’

Politiek - Het kabinet is van plan de coronamaatregelen verder te versoepelen. Gezien de cijfers van de ziekenhuisopnamen en de ic-bezetting zou dat ook mogelijk moeten zijn. Er liggen vooral plannen op tafel om sluitingstijd van de horeca en theaters te verruimen.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid