KHN eist kabinetsplan en zet eigen noodfonds op voor gevolgen corona


Jongeren kiezen vaker een alternatief om uit eten te gaan

Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich ernstig zorgen over de economische gevolgen van de corona-maatregelen en eist van het kabinet een actieplan. Daarnaast is de belangenvereniging bezig met het opzetten van een eigen noodfonds om ondernemers bij te staan.

Hoeveel er in het eigen noodfonds moet komen te zitten weet de belangenvereniging niet. Voorzitter Robèr Willemsen van KHN liet weten daarover in gesprek te zijn met groothandels en toeleveranciers in de sector. “Hopelijk kan dit fonds worden gebruikt voor kleine overbruggingskredieten om getroffen horecaondernemers te helpen.” De bedoeling is dat het eigen noodfonds als een soort achtervang gaat werken van het de ondersteuningsmaatregelen van het kabinet.

Snel

In dat kader liet KHN geen moment onbenut om te benadrukken dat die ondersteuningsmaatregelen vanuit het kabinet snel moeten komen voor de horeca. Directeur Dirk Beljaarts van KHN: “Veel ondernemers hebben het water al aan de lippen staan. Nu al en dat is nog voordat de nieuwe maatregelen door minister-president Rutte zijn afgekondigd, dus het gaat hard nu. De ondersteuning moet er daarom heel snel komen.”

Annuleringen

Dat de horeca zwaar wordt getroffen door coronacrisis blijkt uit de cijfers zoals KHN die heeft verzameld, nogmaals nog voordat de aanvullende maatregelen van het kabinet van afgelopen donderdag bekend waren. Zo is het aantal annuleringen met 48% gestegen en blijft het aantal nieuwe reserveringen uit. Uit het eigen onderzoek onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de verschillende adviezen en maatregelen.

Onduidelijk

Omdat onduidelijk is hoe lang de situatie gaat duren en ook niet bekend is at de effecten zullen zijn van het Amerikaanse reisverbod naar Europa, wil KHN het kabinet aansporen tot snelheid in het ondersteunen. Beljaarts: “De effecten zijn al lang niet meer beperkt tot Brabant en Amsterdam, hoewel die het zwaarst zijn getroffen, maar ook in andere delen worden de gevolgen zichtbaar.” KHN schat het omzetverlies voor maart op 33% (ofwel €630 miljoen) en zal toenemen naar €700 miljoen per maand, als de rest van Nederland de patronen van Brabant en Amsterdam volgt. De gevolgen zijn er voor alle sectoren. Het geschatte verlies de komende tijd gaat een enorm liquiditeitsprobleem betekenen voor ondernemers, aldus KHN, omdat het bedrijfsresultaat inclusief ondernemersloon normaal gesproken zo’n €300 miljoen is. Dat is zonder overheidssteun niet te overbruggen. Zeker niet voor de kleine ondernemer.

Veel vragen

KHN meldt dat zich al diverse bedrijven hebben gemeld voor steun en hulp bij het nemen van maatregelen. “De telefoon gaat volcontinu.” Volgens Beljaarts en Willemsen hebben de vragen op alle terreinen betrekking; ook financieringsregelingen en overbruggingskredieten, maar ook over het tijdelijk afschalen van personeel. De regeling om personeel tijdelijk in de ww onder te brengen, mag er dan zijn ter ondersteuning, maar voor de regeling geldt wel een eigen risico van twee weken en bovendien is die maar voor beperkte duur mogelijk.

KHN is daarom in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Sociale Zaken & Werkgelegenheid om alle mogelijkheden te bespreken. Vooral de regeling voor werktijdverkorting zal meer ruimte moeten bieden voor de kleinere horecawerkgever.

Europese Unie

Eerder deze week bleek dat de Europese Unie een investeringsfonds van 25 miljard euro opzet om economische problemen als gevolg van het coronavirus te bestrijden. KHN is ook op Europees niveau in gesprek om te kijken hoe het investeringsfonds kan worden ingezet om kleine bedrijven en de arbeidsmarkt te ondersteunen.

Tevens pleit KHN voor voldoende steun en coulance voor de volledige toerisme- en reisbranche, waaronder luchtvaartmaatschappijen, om ook de toekomstige stroom van toeristen en zakelijke reizigers te waarborgen.

KHN snapt de bezorgdheid van ondernemers, medewerkers en gasten maar vertrouwt op de goede aanpak van het RIVM. “We zijn geen virologen en de gezondheid van mensen staat natuurlijk op de eerste plaats. Het is daarom van belang om de adviezen van het RIVM en de lokale autoriteiten op te volgen.”

Welkom

Donderdagmiddag adviseerde het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Voor horecagelegenheden geldt dat bij het opvolgen van de adviezen bezoek aan de horeca mogelijk blijft. Maar ook horecabedrijven moeten in redelijkheid letten op de maximaal 100 personen. De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. “Gasten en medewerkers blijven natuurlijk gewoon welkom”, werd nog maar eens benadrukt tijdens de persconferentie in Amsterdam vanochtend. Het is voor de horecasector te hopen dat die oproep gehoor vindt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Lees bericht


Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Appèl nieuwe cateraar van Technische Universiteit Delft

Catering - Appèl is vanaf deze zomer de nieuwe cateraar van de Technische Universiteit Delft. Het gaat om meer dan 20 restaurants, koffiecorners en andere cateringlocaties en de op het terrein aanwezige foodtrucks. Ook de banqueting gaat Appèl verzorgen. Bij de aanbesteding stonden een duurzaam, internationaal en uitgebreid vegetarisch assortiment centraal.

Lees bericht

Het Laatste Tafeltje nu als Do It Yourself (DIY) platform

Techniek - Sinds 2017 brengt Het Laatste Tafeltje horecazaken en gasten bij elkaar. Het platform telt ruim 100.000 gebruikers en zorgt hiermee voor extra gasten op de minder drukke dagen en specifieke tijden. Nu introduceert Het Laatste Tafeltje een Do It Yourself (DIY)  horeca marketingconcept waarbij algehele vrijheid en gebruiksgemak voor zakelijke klanten centraal staan.

Lees bericht


Weelderig kleurrijk jaren ’70 design bij La Nostra Gigi

Horecaconcept – Pesca, Skylounge Ventuno, MaMa Kelly, het zijn stuk horecaconcepten waar naast goed eten het interieur een belangrijke rol speelt. Zo ook bij La Nostra Gigi aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Een nieuw horecaconcept dat veel ruimte biedt voor Italiaans shared dining en een borrel; een weelderig en kleurrijke trattoria, cocktailbar en lounge in één.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid