KHN: Harde lockdown dramatisch voor horeca


Horeca blijft waarschijnlijk toch gesloten, afhalen en bezorgen mag wel

Horeca – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid de voorraden van de horecabedrijven gaat compenseren. Het gaat niet alleen om de voorraden die al in huis zijn voor kerst, maar ook om de bestellingen die zijn gedaan bij de groothandels.

KHN is van mening dat de gevolgen van de harde lockdown om morgenochtend om 05.00 uur alles te sluiten zodanig snel komt voor de horecabedrijven dat de voorraden en bestellingen gecompenseerd moeten worden.

Het OMT kwam vrijdag opnieuw bijeen om het kabinet te adviseren over de omikronvariant. Volgens dit advies zijn er strengere maatregelen nodig om de snelle verspreiding van de nieuwe coronavariant tegen te gaan. Het kabinet neemt dit OMT advies over; vanaf morgen 05.00 uur geldt in Nederland tot en met 14 januari een harde lockdown, inclusief een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. Net zoals tijdens eerdere lockdowns is alleen afhalen en bezorgen nog mogelijk. Een totale sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden is enorm pijnlijk en dramatisch in zo’n belangrijke maand; de gevolgen voor de hele branche zijn groot. KHN pleit daarom voor compensatie én een exit strategie.

De nieuwe lockdown komt hard aan bij de horecabedrijven. De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg. De feestmaand die zó belangrijk is voor de héle branche valt nu voor het tweede jaar op rij in duigen. Met de tot nu toe geldende avondlockdown hebben ondernemers de afgelopen periode al belangrijke beslissingen moeten nemen qua planning, personeelsinzet en inkoop. De bestellingen bij de groothandel zijn inmiddels geplaatst en voor een groot deel ook al uitgeleverd; om 5 voor 12 kunnen deze bestellingen niet meer worden teruggedraaid, zo laat de brancheorganisatie weten. 

Compensatie

KHN is van mening dat horecaondernemers gecompenseerd moeten worden voor deze inkoop waar geen omzet tegenover zal staan. Ondernemers zitten nog steeds met flinke schulden van eerdere lockdowns, die kunnen dit er echt niet bij hebben. KHN pleit daarom voor een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Zoals die eind vorig jaar ook is ingevoerd toen de horeca van de ene op de andere dag werd gesloten. Ook pleit KHN voor een duidelijke exit strategie die de horeca duidelijkheid moet geven voor de komende weken, maar ook voor de komende jaren.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht



Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid