KHN: Harde lockdown dramatisch voor horeca


Horeca blijft waarschijnlijk toch gesloten, afhalen en bezorgen mag wel

Horeca – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid de voorraden van de horecabedrijven gaat compenseren. Het gaat niet alleen om de voorraden die al in huis zijn voor kerst, maar ook om de bestellingen die zijn gedaan bij de groothandels.

KHN is van mening dat de gevolgen van de harde lockdown om morgenochtend om 05.00 uur alles te sluiten zodanig snel komt voor de horecabedrijven dat de voorraden en bestellingen gecompenseerd moeten worden.

Het OMT kwam vrijdag opnieuw bijeen om het kabinet te adviseren over de omikronvariant. Volgens dit advies zijn er strengere maatregelen nodig om de snelle verspreiding van de nieuwe coronavariant tegen te gaan. Het kabinet neemt dit OMT advies over; vanaf morgen 05.00 uur geldt in Nederland tot en met 14 januari een harde lockdown, inclusief een sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. Net zoals tijdens eerdere lockdowns is alleen afhalen en bezorgen nog mogelijk. Een totale sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden is enorm pijnlijk en dramatisch in zo’n belangrijke maand; de gevolgen voor de hele branche zijn groot. KHN pleit daarom voor compensatie én een exit strategie.

De nieuwe lockdown komt hard aan bij de horecabedrijven. De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg. De feestmaand die zó belangrijk is voor de héle branche valt nu voor het tweede jaar op rij in duigen. Met de tot nu toe geldende avondlockdown hebben ondernemers de afgelopen periode al belangrijke beslissingen moeten nemen qua planning, personeelsinzet en inkoop. De bestellingen bij de groothandel zijn inmiddels geplaatst en voor een groot deel ook al uitgeleverd; om 5 voor 12 kunnen deze bestellingen niet meer worden teruggedraaid, zo laat de brancheorganisatie weten. 

Compensatie

KHN is van mening dat horecaondernemers gecompenseerd moeten worden voor deze inkoop waar geen omzet tegenover zal staan. Ondernemers zitten nog steeds met flinke schulden van eerdere lockdowns, die kunnen dit er echt niet bij hebben. KHN pleit daarom voor een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA). Zoals die eind vorig jaar ook is ingevoerd toen de horeca van de ene op de andere dag werd gesloten. Ook pleit KHN voor een duidelijke exit strategie die de horeca duidelijkheid moet geven voor de komende weken, maar ook voor de komende jaren.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Beachclub Perry’s uit Zeeland Paviljoen van het Jaar

Verkiezing - Bij Strandpaviljoen Sjoerd op Ameland vonden op donderdag 27 juli de Strandverkiezingen plaats. Strandpaviljoen van het Jaar werd Perry’s uit Scharendijke in Zeeland. Ook werd de prijs bekend gemaakt voor het Schoonste strand. Dat werd het strand van Noord-Beverland.

Lees bericht


ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees bericht

Marijke Vuik volgt Robèr Willemsen op als voorzitter KHN

Benoeming - Marijke Vuik is de opvolgers van Robèr Willemsen als voorzitter van de vereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Marijke Vuik is de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van KHN. Na zeven jaar had Willemsen de maximale zittingsduur als voorzitter bereikt.

Lees berichtVeel uitdagingen voor de horeca, maar ook vertrouwen

Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde maandag op de eerste dag van Horecava, de economische terugblik op het horecajaar 2022 en een vooruitblik op 2023. Hoewel de omzet in de horeca weer op hetzelfde niveau is als voor de coronacrisis, blijven de (financiële) uitdagingen voor horecaondernemers groot. Vooral door de hoge inkoopprijzen, de energiecrisis en tekorten op de arbeidsmarkt. Maar...

Lees bericht

KHN: ‘TEK-regeling moet toegankelijker worden’

Actie – De TEK-regeling voor horecaondernemers moet verbeteren en de toetredingsdrempels voor bedrijven moeten fors omlaag. Dat is de mening van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omdat zij zien dat veel ondernemers de hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan de gast.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid