KHN in gesprek met kabinet over routekaart horeca


Horecastraat in Veenendaal met actieborden 'Binnenkort te Huur'

Horeca - In navolging op het gesprek van afgelopen vrijdag tussen KHN en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) initieerden minister Grapperhaus, minister De Jonge, minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer een afspraak met KHN en MKB-Nederland. In het gesprek werd ingegaan op de huidige – financiële - situatie en werd gekeken via welke route de horeca veilig open zou kunnen, de zogenaamde horecaroutekaart.

De horecaroutekaart beschrijft stapsgewijs hoe de horeca veilig open kan; een werkbaar plan waarmee verantwoord ondernemen mogelijk wordt gemaakt. Het is volgens KHN voor de horecabranche enorm belangrijk dat er perspectief geboden wordt. Daarnaast blijft ook de financiële situatie voor horecaondernemers onhoudbaar en zal er tot (gedeeltelijke)heropening 100% gecompenseerd moeten worden, naar de mening van KHN.

100% compensatie

Tijdens het gesprek hebben KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts toegelicht hoe ernstig de sector er op dit moment voor staat. Over heel 2020 gezien, komt de omzetdaling in de horeca uit op 33,9 procent ten opzichte van 2019. Bovendien is er geen perspectief op een heropening. KHN heeft daarom opnieuw gevraagd om een wetenschappelijke onderbouwing voor de sluiting van de horeca. De ministers gaven aan dat het risico van heropening van de horeca voornamelijk zit in de toename van bewegingen, ontmoetingen en contactmomenten. KHN heeft daarop aangegeven dat als hieraan wordt vastgehouden er 100% compensatie moet plaatsvinden bij verplichte sluiting.

Vervolgafspraak

Tijdens het gesprek heeft het kabinet geen toezeggingen gedaan over een heropeningsdatum of aanvullende steun. Wel willen de ministers het gesprek met KHN blijven aangaan over de horecaroutekaart en hoe het kabinet, zodra het kan, versoepelingen door kan voeren voor de horeca. Het kabinet wil de horeca als onderdeel van de oplossing betrekken in het proces richting het heropenen van de economie. Daarom staat er later deze week een vervolgafspraak gepland, om te kijken welke stappen er mogelijk zijn. “Het is goed dat het kabinet nu eindelijk gehoor geeft aan de oproep van KHN om ons te betrekken in het proces en de branche als onderdeel van de oplossing te zien", aldus Willemsen.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Nederlanders pinnen door corona 30% minder cash

Betaalgedrag - Nederlanders halen steeds minder vaak contant geld ‘uit de muur’. Vorig jaar werd voor gemiddeld €1.424 uit de geldautomaat gepind, terwijl dit totaalbedrag in 2019 nog €2.039 per jaar was. Belangrijke reden is corona. De daling is afgelopen maar liefst drie keer zo snel gegaan. Dit blijkt uit een analyse van Knab op basis van ruim 1,5 miljoen geanonimiseerde transacties.

Lees bericht

TheFork lanceert eerste podcastreeks: FoodForkast

Podcast - Reserveringssite TheFork lanceert vandaag haar eerste podcastreeks: FoodForkast. The Fork is met de podcast gestart om in deze uitdagende tijd zowel gasten als restaurateurs te inspireren met actuele onderwerpen uit de restaurantindustrie en een blik te werpen op toekomstige ontwikkelingen.

Lees bericht


Just Eat Takeaway boekt 54% omzetplus, maar ook verlies

Bezorgdienst - Just Eat Takeaway, het bedrijf achter de maaltijdleverancier Thuisbezorgd, boekte vorig jaar een omzet van 2,4 miljard euro. Dat is 54 procent meer dan in 2019. Maar ondanks dit resultaat boekte het bezorgbedrijf een verlies van 151 miljoen euro, 31 procent meer dan in het jaar voor-corona. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaak

Lees bericht

NOWJOBS en Nostradamus ICT sluiten strategisch partnership

Samenwerking - Online bemiddelingsplatform NOWJOBS gaat samenwerken met Nostradamus, ontwikkelaar van software voor prognoses, planning en urenregistratie in de horeca. Dankzij deze samenwerking krijgen (middelgrote tot grote) horecaondernemingen direct online toegang tot de talentpool met bijverdieners van NOWJOBS, zonder verdere tussenstappen.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid