KHN: Steunmaatregelen horeca zetten zoden aan de dijk


Coronamaatregelen - De ministers Koolmees, van ’t Wout en Hoekstra hebben gisteren nieuwe aanvullingen op het steunpakket bekendgemaakt. Een verruiming van het steunpakket met o.a. een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters is dan ook meer dan welkom, zo laat brancheorganisatie KHN weten.

KHN heeft de afgelopen weken een lijst met verbeterpunten ingediend bij het kabinet, bewindspersonen en Tweede Kamerleden. In het nieuwe pakket maatregelen komt het kabinet voor een groot deel van die wensen tegemoet.

Ondernemers teren volgens KHN al maanden op hun reserves. Dat er tot nu toe niet al veel meer faillissementen zijn geweest, heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig opeisen en dat ondernemers zelf ca. 4 - 5 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. KHN is dan ook positief over de extra tegemoetkoming voor horecaondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich dag en nacht ingezet voor een verbeterd steunpakket voor de horeca en daar zijn we hen dankbaar voor. Het licht aan het eind van de tunnel is nog ver weg, maar met deze aanvullingen is de kans groot dat een groot deel van de horecaondernemers nu ook daadwerkelijk een kans krijgt om het eind van de crisis te halen.’

De belangrijkste verbeterpunten die het kabinet heeft aangekondigd zijn:

- Het percentage van de maximale NOW-vergoeding gaat naar 85% van de loonsom voor zowel Q1 als Q2 in 2021.

- Het percentage van de TVL gaat naar 85% vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten.

- Het plafond van de TVL gaat vanaf Q1 2021 van 90K per kwartaal naar 330K per kwartaal voor het MKB, 400K voor niet-MKB.

- Er komt, voor Q1 en Q2, een regeling voor starters die tussen 1 januari 2020 tot 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De bedoeling is een regeling: vanaf 1 april, buiten de TVL om, waarbij Q3 2020 de referentieperiode zal zijn. Dit heeft nog verdere uitwerking nodig.

- Starters die zijn gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in Q1 van 2021 en alleen voor de nieuwe regeling voor Q2 2021.

- De vermogenstoets in de TOZO, die per 1 april zou ingaan, gaat NIET door.

- Er komt een garantiefonds voor evenementen (zoals nu voorzien voor evenementen vanaf 1 juli 2021).

- De mogelijkheid om uitstel van belastingen aan te vragen, wordt verlengd naar 1 juli 2021. Voor ondernemers die al eerder verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel automatisch.

- Het moment van terugbetalen schuift door naar 1 oktober 2021, de terugbetalingstermijn blijft 36 maanden.

- Als onderdeel van het Time Out Arrangement komt er een kredietfaciliteit voor ondernemers die gebruik maken van de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord).

KHN laat weten dat nog niet alle details bekend zijn, maar dat deze nog worden uitgewerkt. KHN hoopt dat het kabinet snel doorpakt en dat de aanvraagprocedures en uitbetalingen soepel verlopen.

Bron: KHN

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht



Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid