KHN: Steunmaatregelen horeca zetten zoden aan de dijk


Coronamaatregelen - De ministers Koolmees, van ’t Wout en Hoekstra hebben gisteren nieuwe aanvullingen op het steunpakket bekendgemaakt. Een verruiming van het steunpakket met o.a. een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters is dan ook meer dan welkom, zo laat brancheorganisatie KHN weten.

KHN heeft de afgelopen weken een lijst met verbeterpunten ingediend bij het kabinet, bewindspersonen en Tweede Kamerleden. In het nieuwe pakket maatregelen komt het kabinet voor een groot deel van die wensen tegemoet.

Ondernemers teren volgens KHN al maanden op hun reserves. Dat er tot nu toe niet al veel meer faillissementen zijn geweest, heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig opeisen en dat ondernemers zelf ca. 4 - 5 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. KHN is dan ook positief over de extra tegemoetkoming voor horecaondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich dag en nacht ingezet voor een verbeterd steunpakket voor de horeca en daar zijn we hen dankbaar voor. Het licht aan het eind van de tunnel is nog ver weg, maar met deze aanvullingen is de kans groot dat een groot deel van de horecaondernemers nu ook daadwerkelijk een kans krijgt om het eind van de crisis te halen.’

De belangrijkste verbeterpunten die het kabinet heeft aangekondigd zijn:

- Het percentage van de maximale NOW-vergoeding gaat naar 85% van de loonsom voor zowel Q1 als Q2 in 2021.

- Het percentage van de TVL gaat naar 85% vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten.

- Het plafond van de TVL gaat vanaf Q1 2021 van 90K per kwartaal naar 330K per kwartaal voor het MKB, 400K voor niet-MKB.

- Er komt, voor Q1 en Q2, een regeling voor starters die tussen 1 januari 2020 tot 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De bedoeling is een regeling: vanaf 1 april, buiten de TVL om, waarbij Q3 2020 de referentieperiode zal zijn. Dit heeft nog verdere uitwerking nodig.

- Starters die zijn gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in Q1 van 2021 en alleen voor de nieuwe regeling voor Q2 2021.

- De vermogenstoets in de TOZO, die per 1 april zou ingaan, gaat NIET door.

- Er komt een garantiefonds voor evenementen (zoals nu voorzien voor evenementen vanaf 1 juli 2021).

- De mogelijkheid om uitstel van belastingen aan te vragen, wordt verlengd naar 1 juli 2021. Voor ondernemers die al eerder verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel automatisch.

- Het moment van terugbetalen schuift door naar 1 oktober 2021, de terugbetalingstermijn blijft 36 maanden.

- Als onderdeel van het Time Out Arrangement komt er een kredietfaciliteit voor ondernemers die gebruik maken van de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord).

KHN laat weten dat nog niet alle details bekend zijn, maar dat deze nog worden uitgewerkt. KHN hoopt dat het kabinet snel doorpakt en dat de aanvraagprocedures en uitbetalingen soepel verlopen.

Bron: KHN

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Boze horecaondernemers dreigen dinsdag terrassen te openen

Actie – Regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) willen volgende week dinsdag 2 maart hun terrassen openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten hun deuren als gevolg van de coronamaatregelen nog gesloten houden, maar zo’n 65 afdelingen van KHN vinden dat onzinnig voor de buitenruimtes.

Lees bericht


Nieuwe harde klap biermarkt, snel perspectief nodig

Biermarkt - De bierverkoop in de horeca is in januari met 92 procent gedaald. Deze daling toont de enorme impact van de tweede lockdown op de horecasector. Er is veel nodig om de horeca er weer bovenop te helpen. Daarom is het belangrijk werk te maken van een snelle heropening van de horeca. Dat zeggen de Nederlandse Brouwers, die daarom de...

Lees bericht


KHN presenteert horecaroutekaart voor verantwoorde heropening

Actie - De commissie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nam maandag de petitie ‘Meer steun en een snelle heropening van de horeca’ in ontvangst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) startte de petitie in december omdat de situatie in de horeca kritiek is. De petitie is sinds december ruim 86.000 keer ondertekend. De petitie werd samen aangeboden met de door KHN opgestelde...

Lees bericht


© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid