KHN: ‘Veel hotels structureel verliesgevend’


Hotels – Met uitzondering van de hotels aan de Nederlandse kust en de traditionele binnenlandse toeristische bestemmingen, draaien de meeste hotels structureel verliesgevend. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zitten de meeste hotels met een bezettingsgraad sinds juni van amper 60 tot 70 procent.

In de steden ligt die bezettingsgraad nog lager. In Amsterdam bijvoorbeeld ligt de bezettingsgraad op rond de 25 procent - en zonder perspectief, aldus de belangenvereniging. Het vakantieseizoen is voorbij, dus er zullen minder binnenlandse toeristen komen. Doordat er veel (internationale) zakelijke evenementen en congressen zijn afgelast, zijn er nauwelijks (internationale) zakelijke reizigers. Veel hotels zullen daarom hun personeelsbestand aan hun bezetting moeten aanpassen.

Uit recent onderzoek van KHN blijkt dat sinds de heropening van eet- en drinkgelegenheden op 1 juni, de totale landelijke omzet van hotels op ruim 64 procent zit (in de randstad zit dit percentage op 53 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoteliers verwachten daarom over heel 2020 uit te komen op een totale omzet van 57 procent (in de randstad ligt dit rond 46 procent); een halvering ten opzichte van 2019. Het laat volgens KHN zien hoe ernstig de situatie is.

Faillissementen

De verwachting is dat eind 2020 begin 2021 er nog grote klappen zullen vallen in de horeca, omdat de faillissementen pas net beginnen. De terugloop in het aantal gasten – 76 procent in het tweede kwartaal van 2020 – vertaalt zich, ook volgens het CBS, door in een toename van het aantal faillissementen. Dit jaar gingen er in het tweede kwartaal van 2020 19 hotels failliet, waar in afgelopen jaren de teller meestal op minder dan 5 hotels stond in dezelfde periode. Op dit moment zijn het vooral nog ondernemers die zelf stoppen met hun bedrijf. Maar als de schuldeisers zich straks gaan melden om de uitgestelde betalingen te innen, dan kan het hard gaan en zullen veel hotels hun deuren moeten sluiten, aldus KHN.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

KHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht


Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht

CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht

Achterban FNV Horeca zegt massaal ‘ja’ tegen nieuwe cao

Horecapersoneel - De achterban van FNV Horeca is akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca 2022-2023. Medewerkers in de sector - leden en niet-leden - konden hun mening geven over het voorstel en van de uitgebrachte was 88,6% positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit.

Lees bericht


CBS: Bijna een vijfde coronasteun naar horeca

Corona – Vanaf maart 2020 tot en met september 2021 hebben ondernemers circa 31 miljard euro aan steun gekregen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving het grootste deel van dit bedrag: 19 procent. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid