KHN: ‘Veel hotels structureel verliesgevend’


Hotels – Met uitzondering van de hotels aan de Nederlandse kust en de traditionele binnenlandse toeristische bestemmingen, draaien de meeste hotels structureel verliesgevend. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zitten de meeste hotels met een bezettingsgraad sinds juni van amper 60 tot 70 procent.

In de steden ligt die bezettingsgraad nog lager. In Amsterdam bijvoorbeeld ligt de bezettingsgraad op rond de 25 procent - en zonder perspectief, aldus de belangenvereniging. Het vakantieseizoen is voorbij, dus er zullen minder binnenlandse toeristen komen. Doordat er veel (internationale) zakelijke evenementen en congressen zijn afgelast, zijn er nauwelijks (internationale) zakelijke reizigers. Veel hotels zullen daarom hun personeelsbestand aan hun bezetting moeten aanpassen.

Uit recent onderzoek van KHN blijkt dat sinds de heropening van eet- en drinkgelegenheden op 1 juni, de totale landelijke omzet van hotels op ruim 64 procent zit (in de randstad zit dit percentage op 53 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoteliers verwachten daarom over heel 2020 uit te komen op een totale omzet van 57 procent (in de randstad ligt dit rond 46 procent); een halvering ten opzichte van 2019. Het laat volgens KHN zien hoe ernstig de situatie is.

Faillissementen

De verwachting is dat eind 2020 begin 2021 er nog grote klappen zullen vallen in de horeca, omdat de faillissementen pas net beginnen. De terugloop in het aantal gasten – 76 procent in het tweede kwartaal van 2020 – vertaalt zich, ook volgens het CBS, door in een toename van het aantal faillissementen. Dit jaar gingen er in het tweede kwartaal van 2020 19 hotels failliet, waar in afgelopen jaren de teller meestal op minder dan 5 hotels stond in dezelfde periode. Op dit moment zijn het vooral nog ondernemers die zelf stoppen met hun bedrijf. Maar als de schuldeisers zich straks gaan melden om de uitgestelde betalingen te innen, dan kan het hard gaan en zullen veel hotels hun deuren moeten sluiten, aldus KHN.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

SUPPER wil oplossing zijn voor 24/7-foodaanbod hotels

Hotels – Een foodconcept voor de horeca, en dan specifiek voor hotels, dat èn de oplossing is voor foodwaste èn het personeelsprobleem oplost. Dat is wat We Design Food met SUPPER voor ogen heeft staan, een maaltijdenconcept dat 24/7 het foodaanbod in hotels kan garanderen.

Lees berichtGeen nieuwe landelijke maatregelen horeca, lokaal wel

Coronamaatregelen – Voor de eet- en drinkgelegenheden zijn er landelijk geen nieuwe of aangepaste maatregelen afgekondigd. De bestaande maatregelen blijven gelden. De horeca blijft gehouden aan het reserveren, de gezondheidscheck, placeren en vragen om contactgegevens te registreren. Lokaal gaat er wel extra worden gecontroleerd, zoals in Amsterdam en Rotterdam.

Lees bericht
Rookwaren dit jaar 20 procent duurder geworden

Tabak - Rookwaren zijn in Nederland het afgelopen jaar fors duurder geworden. In juli 2020 waren de prijzen van tabak bijna 19 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze prijsstijging is met name het gevolg van twee accijnsverhogingen dit jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid