KHN voorzichtig positief over nieuwe steunmaatregelen


Noodplan - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Zo wordt loonsteun van de eerste regeling aangepast en wordt de regeling ook verlengd, wordt de TOZO-regeling verlengd, maar strenger door de partnertoets en komt er ook een regeling voor de vaste lasten.

De extra steunmaatregelen die het kabinet vandaag bekendmaakte bist in dat opzicht perspectief voor ondernemers. Of het genoeg is, is de vraag. Maar in combinatie met de beperkte openstelling per 1 juni komt het de meeste ondernemers tegemoet.

Volgens KHN staat het water de horecaondernemers fors aan de lippen, daarom is een aanvullend noodplan noodzakelijk. Het huidige steunpakket dekte onvoldoende alle kosten. Vooral de vaste lasten was een probleem, maar ook het feit dat in de praktijk niet alle loonkosten tot 90 procent werden voldaan, wat wel was gezegd door het kabinet.

Het pakket dat het kabinet vandaag presenteerde betreft de volgende onderdelen, volgens KHN:

- De NOW1-regeling wordt met terugwerkende kracht aangepast om de meest gunstige loonsom van januari of maart te volgen. Dat is een verbetering bij omzetpieken en dalen. Ook worden werkgevers die eerder tussen wal en schip vielen alsnog in de gelegenheid gesteld om NOW-subsidie aan te vragen. Bijvoorbeeld bij een overname of start per maart waardoor geen omzetverlies of loonsom kon worden gevonden en een afwijzing voor NOW-subsidie volgde.

- Er komt een vervolg op de NOW1, de NOW2, waarbij loonsteun verlengd wordt onder de verbeterde voorwaarden. De opslag voor werkgeverslasten wordt in de NOW2 verhoogd van 30% naar 40% Dit biedt werkgevers meer financiële ruimte. Ook verdwijnt de individuele extra korting op de NOW-subsidie bij een ontslag op economische gronden. Die korting is het uitbetaalde loon voor die werknemer.

- Vanaf juli komt er een extra ondersteuning voor het stimuleren van omscholing en bijscholing: NL leert.

- De TOZO wordt voortgezet en wordt strenger voor zelfstandigen door de partnertoets op inkomen. Lenen blijft een optie. De toets op levensvatbaarheid en vermogen blijft achterwege. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt.

- Via de TOGS-regeling kan een specifieke groep ondernemers opnieuw een eenmalige tegemoetkoming/gift tot een maximum van €20.000 voor drie maanden aanvragen, waarmee ze hun vaste lasten kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur. Eerder werd aan bedrijven die beperkingen kregen opgelegd een gift van €4.000 toegekend. De aanvragen worden individueel bepaald op sbi-code, MKB tot 250 werknemers, omzet en lasten afgezet tegen het omzetverlies dat minimaal 30% moet zijn.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol

Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen...

Lees bericht

Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Lees bericht
Strandtenten leveren aanbevelingen voor 1,5 metersamenleving in bij KHN

Strandtenten - De strandexploitanten aan de Nederlandse kust zijn klaar om te starten met hun nieuwe anderhalvemeterdienstverlening. De afgelopen periode hebben zij gebruikt om hun horecazaken aan te passen en gereed te maken, zodat kan worden voldaan aan de RIVM richtlijnen in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. De aanbevelingen zijn ingeleverd bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees bericht

KHN vindt 1,5 meter economie voor horeca onwerkbaar

Horeca – Het waren zorgwekkende mededelingen die Robèr Willemsen gisteravond deed bij het tv-programma Jinek. Volgens de voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat twee derde van de horeca de datum 1 juli niet te halen als er niet meer steun vanuit de overheid komt en wordt de voorgestelde 1,5 meter economie, om besmetting van het coronavirus te voorkomen, voor horeca onwerkbaar.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid