KHN waarschuwt voor overlast bij sluiting rookruimten in de horeca


Horeca – 94 procent van de horecaondernemers verwacht meer overlast op straat en grote veiligheidsrisico’s als de rookruimten binnen de horeca verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van KHN naar aanleiding uitspraak van het gerechtshof dat rookruimtes moeten verdwijnen en de brief van staatssecretaris Blokhuis van VWS aan de Tweede Kamer dat hij rookruimten in de horeca op termijn wil verbieden. Aan het onderzoek van KHN ruim 1100 horecaondernemers mee. Op basis van de uitkomst geeft KHN een waarschuwing af. Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “De staatssecretaris van VWS geeft aan dat hij met ons in gesprek wil over de termijn waarop de rookruimten moeten worden uit gefaseerd. Wij willen tijdens dat gesprek nadrukkelijk naar voren brengen dat er ook nagedacht moet worden over de gevolgen voor de veiligheid en openbare orde, en over de overlast die dit verbod met zich meebrengt. Want qua geluid is het voor omwonenden straks twaalf maanden per jaar terrasseizoen. Het kan niet zo zijn dat de overheid rokers naar buiten stuurt en horecaondernemers er vervolgens op aanspreekt als dat leidt tot meer overlast of klachten van buren." Veiligheidsrisico's Naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten. Robèr Willemsen: “Vooral bij dansgelegenheden en evenementenlocaties worden bezoekers bij binnenkomst vaak gefouilleerd of gescand. Dat geeft nu al lange rijen op straat, waar burgemeesters vanwege de openbare orde van af willen. Die rijen groeien alleen maar als rokers zich na elk sigaretje op straat opnieuw langs de scanapparatuur moeten.” Op straat KHN heeft op de dag dat de staatssecretaris de brief verstuurde aan de Tweede Kamer direct een enquête verstuurd naar alle leden om de gevolgen van het kabinetsvoornemen goed in kaart te brengen. Al ruim 1100 horecaondernemers hebben die enquête ingevuld. Daaruit blijkt dat 55,66% van de respondenten een terras heeft waar de rokers naar toe zullen moeten als rookruimten verdwijnen. In 40,57% van de gevallen komen rokers letterlijk en figuurlijk op straat te staan. Bron: KHN

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Tweede themadag over behoud van personeel

Personeel – Koninklijke Horeca Nederland (KHN Amsterdam), House of Hospitality, SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca), Horecava en de Gemeente Amsterdam hebben de handen ineen geslagen en organiseren, na een geslaagde eerste editie, een tweede themadag op maandag 2 maart a.s. in de Rai te Amsterdam.

Lees bericht

Albron opent nieuw concept van Le Perron in Almere

Horeca - Albron opende dit weekend in Almere het bakkerijconcept Le Perron in een nieuw format en een nieuwe Starbucks. In maart komt daar nog eens het nieuwe snackbarconcept Frites Affair bij. Met het circulaire concept The Green House en de eigen exploitatie van Anne&Max ontwikkelt de voormalige cateraar zich steeds meer tot volwaardig horecabedrijf.

Lees bericht

Nieuw Smaakmakers-label bestemd voor duurzame horecazaken

Duurzaamheid – Energieleverancier Vattenfall en HorecaNederland.TV introduceren een label dat horecazaken moet motiveren energiebewust en duurzaam te gaan ondernemen. “Met het Smaakmakers-label kunnen horecazaken laten zien dat ze hun steentje bijdragen,” zegt Roderick Glerum, commercieel directeur Vattenfall.

Lees bericht

Duitse Kannelloni to-go concept komt naar Nederland

Horeca – Ze stonden opvallend onopvallend op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in Jaarbeurs Utrecht met een bescheiden, maar smaakvol ingerichte stand: Kannelloni Food Market. Met het nieuwe to-go concept wil het bedrijf, dat onderdeel is van de Duitse Kanne Group, zich onder andere richten op de gezondheidszorgmarkt bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Maar het concept heeft ook kracht als stand alone locatie.

Lees bericht


Derde Amsterdam Food Pitch deze week van start

Verkiezing  – Amsterdam Food Pitch gaat opnieuw op zoek naar het Lekkerste Product van 2020. De verkiezing start vrijdag 31 januari. De competitie biedt kleine ondernemers en thuiskoks een platform en geeft hen ondersteuning in het productieproces van keuken tot schap. Het initiatief van De Kweker wordt voor de derde keer georganiseerd. De winnaars van de Amsterdam Food Pitch komen ook daadwerkelijk in...

Lees bericht

Leisure groeit matig, fastfood met 3,5 procent

Analyse – Volgens berekeningen van ABN AMRO vlakt de omzet in leisure licht af: van 4,1 procent in 2018 naar 1,5 procent in 2019. Fastfood daarentegen liet juist een forse groei zien van 3,5 procent, met name door een groeiende behoefte bij jongeren naar gemak. De groei in leisure heeft de afgelopen jaren hoog gelegen, maar neemt nu af. Vooral bij restaurants (+0,6 procent) en cafés ...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid