'Koken maakt kinderen gelukkiger en gezonder'
Onderzoek - Kinderen die op jonge leeftijd lol krijgen in (meehelpen met) koken, lopen niet alleen minder kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar zijn ook mentaal stabieler. Bovendien ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en leren ze beter rekenen en plannen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras voor Méér Muziek in de Klas!
Meer Koken! is een initiatief van de stichting Méér Muziek in de Klas, een stichting die zich inzet om ieder kind de kans te geven om kunst en cultuur te ontdekken . Het initiatief werd deze week gestart in aanwezigheid van Koningin Máxima en helpt basisscholen om koken, naast dans en muziek, aan hun leerlingen aan te bieden, zowel tijdens als na schooltijd.
Uit het onderzoek ‘Handig, blij, sociaal en cultureel bewust. Waarom koken met kinderen belangrijk is’ dat Mieras in opdracht van de stichting deed, blijkt dat kinderen die jong in aanraking komen met voedselbereiding en rituelen rondom eten, sociaal en motorisch vaardiger zijn en ook een groter zelfsturend vermogen hebben wat het zelfvertrouwen ten goede komt. Daarnaast heeft het samen bereiden van eten en de tijd nemen om het te nuttigen, een zeer positief effect op de gezinsband.
Het naschoolse lesprogramma Méér Koken! wil samen met scholen, lokale partners en aanbieders van kooklessen een tegenwicht bieden aan deze ontwikkeling. Samen met bekende koks als chef en worstenmaker Samuel Levie, chef-kok René Bekker, tv-kok London Loy en Tiktok-kok Soraya Riem gingen kinderen in Amersfoort aan de slag in een kookworkshop ter lancering van Méér Koken!
Bron: Méér Muziek in de Klas/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
TommyTomato wil grotere naamsbekendheid
Bekendheid – TommyTomato, marktleider op het gebied van groentelunches op basisscholen, wil meer kinderen voorzien van een goede lunch en zoekt daarvoor meer bekendheid. Good Food PR, het PR label van creative agency Food Cabinet, moet daarbij gaan helpen om het verhaal van TommyTomato beter te vertellen via de media.
Lees berichtDertig kinderen koken grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam
Actie - Op zondag 5 mei vult de Centrale Markthal zich met ruim 300 Amsterdammers om tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad te genieten van de Vrijheidssoep. Dertig kinderen koken de soep voor jong en oud om samen de vrijheid te vieren.
Lees berichtTV-kok London Loy maakt recept Vrijheidssoep
Actie - London Loy maakt dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. De chef, bekend van het televisieprogramma Koffietijd, zijn kookboeken en zijn deelname aan Expeditie Robinson is daarmee de smaakmaker van de Vrijheidsmaaltijden. De Vrijheidsmaaltijden worden mogelijk gemaakt door vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).
Lees berichtSlagerij de Beurs maakt de duurste stamppot ter wereld
Actie - In restaurant Slagerij de Beurs in Amsterdam is voor één avond de duurste stamppot ter wereld te verkrijgen. Het Hollandse gerecht is door chefs Timo de Beurs en Samuel Levie samengesteld en bestaat een stamppot met truffel, rookworst van Chaams hoen en kreeft. Voor het bedrag van €1200,- voor vier tot vijf personen staat de stamppot in pie-vorm...
Lees berichtLow Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren
Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet. Het Low Food Lab is een zogenaamd open-source platform en gaat met verschillende partijen onderzoeken...
Lees bericht