KVK: ‘Stoppers en faillissementen blijven laag in juli’


Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli

Analyse - Het aantal starters in juli 2022 is vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Met 20.796 starters is de toename 3%. Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2022.

Het totaal aantal inschrijvingen in het KVK Handelsregister per 1 augustus 2022 is verder gestegen naar 2.269.310. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 114.445 inschrijvingen bij gekomen, een toename van ruim 5%. Het aantal faillissementen blijft met 127 laag en ligt net iets onder het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden (133).

KVK heeft Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport te duiden. Stam: ‘Ondanks alle dynamiek en onzekerheid in de economie, blijft het aantal startende bedrijven groeien. Het aantal stoppers, inclusief faillissementen, blijft op een zeer laag niveau. Ondanks dat de overall cijfers van de bedrijvendynamiek er gunstig uitzien, zien we binnen deze dynamiek minder gunstige trends ontstaan. We zien over het laatste jaar bijvoorbeeld een forse daling van het aantal nieuwe bedrijven in industrieel ontwerp en vormgeving, een substantieel deel van de creatieve zakelijke dienstverlening. Dit zou de innovatiekracht van de Nederlandse economie kunnen schaden.’

Opmars platformbedrijven

In de sector Zakelijke diensten valt een stevige toename van het aantal startende particuliere beveiligers op (146% vergeleken met juli 2021). Daarnaast is er een sterke stijging van de categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’ (+ 181%). Die is vrijwel helemaal toe te schrijven aan een toename van het aantal jongeren dat zichzelf aanbiedt via platformbedrijven. Het zijn er – alleen al in deze categorie – ruim 2.100 meer dan vorig jaar (7.492 versus 9.613). Het gaat om bijbaantjes: studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun in vrije uren werken. KVK ziet over de hele linie een enorme toename van deze platformconstructie.

Bron: KVK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
KVK: Ondernemer berekent energieverhoging vaak niet door

Onderzoek - Ruim 4 op de 10 ondernemers geeft aan dat de impact van gestegen brandstofprijzen groot is. Bij gas en elektriciteit is dat circa 3 op de 10. Toch berekenen ondernemers die veel impact ondervinden de gestegen energiekosten vaak niet door aan hun klanten, laat onderzoek van KVK zien.

Lees berichtKVK signaleert veel starters in levensmiddelengroothandel

Analyse – Het aantal starters groeit weer en het aantal faillissementen neemt af. Dat blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over januari 2022. Vooral de groei van het aantal starters in de bouw (+15,7%) en de groothandel (+ 10%) valt op en meer specifiek de levensmiddelengroothandel.

Lees bericht

Schouten Europe bij top innovatieve MKB-foodbedrijven in Nederland

Verkiezing - Schouten Europe heeft een tweede plaats behaald in de prestigieuze KVK Innovatie Top 100. Het Brabantse familiebedrijf mag zich daarmee het meeste innovatieve MKB-foodbedrijf van Nederland noemen. Schouten ontwikkelt en produceert vlees- en visvervangers en behaalde de toppositie met haar plantaardige tonijn. De eerste plaats was voor Grown.bio dat een duurzaam alternatief voor piepschuim ontwikkelde.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid