KVK verwacht toename faillissementen en stoppers


KvK verwacht meer faillissementen door te lage omzetten en hoge schulden

Analyse - De komende maanden zullen meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode. Dat verwacht Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KVK, op basis van een groot onderzoek.

‘Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren’, stelt Klein Swormink, maar de vraag is of die omzet groot genoeg is, zodat zij ook in de toekomst het hoofd boven water kunnen houden en in staat zijn hun schulden af te betalen. ‘Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn,’ aldus de programmamanager.

Onderzoek

KVK deed van 22 februari tot 2 maart onderzoek onder 1.135 ondernemers. Uit dat onderzoek kwam een divers beeld, veel ondernemers deden het goed, maar er was ook een groep die het moeilijk had. Op dit moment geeft 14% van ondernemers in Nederland aan dat het bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een vijf of lager. 10% daarvan is bijna failliet of is aan het overleven. Klein Swormink: ‘Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben. Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan’. Maar in beide gevallen weten ze niet precies wat te doen.

Schulden

13% van de ondernemers heeft, volgens de KvK, op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55%), toeleveranciers (25%) en banken (22%). Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Dat wegduiken geen oplossing is, is duidelijk. Klein Swormink adviseert die ondernemers toch vooral de balans op te maken van alle schulden en er mee aan de slag te gaan. ‘Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.’

Emoties

Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed, blijkt uit het KvK-onderzoek. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13% ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.

Bron: KvK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGroeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid