KVK verwacht toename faillissementen en stoppers


KvK verwacht meer faillissementen door te lage omzetten en hoge schulden

Analyse - De komende maanden zullen meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode. Dat verwacht Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KVK, op basis van een groot onderzoek.

‘Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren’, stelt Klein Swormink, maar de vraag is of die omzet groot genoeg is, zodat zij ook in de toekomst het hoofd boven water kunnen houden en in staat zijn hun schulden af te betalen. ‘Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn,’ aldus de programmamanager.

Onderzoek

KVK deed van 22 februari tot 2 maart onderzoek onder 1.135 ondernemers. Uit dat onderzoek kwam een divers beeld, veel ondernemers deden het goed, maar er was ook een groep die het moeilijk had. Op dit moment geeft 14% van ondernemers in Nederland aan dat het bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een vijf of lager. 10% daarvan is bijna failliet of is aan het overleven. Klein Swormink: ‘Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben. Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan’. Maar in beide gevallen weten ze niet precies wat te doen.

Schulden

13% van de ondernemers heeft, volgens de KvK, op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55%), toeleveranciers (25%) en banken (22%). Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Dat wegduiken geen oplossing is, is duidelijk. Klein Swormink adviseert die ondernemers toch vooral de balans op te maken van alle schulden en er mee aan de slag te gaan. ‘Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.’

Emoties

Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed, blijkt uit het KvK-onderzoek. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13% ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.

Bron: KvK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING voorspelt uitdagend jaar voor de horeca

Analyse – Ondanks een laag consumentenvertrouwen, maakt de horeca een goede start in 2023. Consumenten gaven in het eerste kwartaal maar liefst 7% meer uit dan een jaar geleden. Maar voor heel 2023 verwacht ING Research toch problemen en voorziet de bank een uitdagend jaar.

Lees bericht


Recordaantal high tea reserveringen voor Moederdag

Moederdag – Voor Moederdag 2023 zijn er meer high tea reserveringen binnengekomen, dan voor Moederdag vorig jaar. Nu al zijn er 25% meer reserveringen gemaakt fan in 2022. Dat blijkt uit een enquête onder verschillende restaurants en de reserveringsdata van HighTea.nl.

Lees bericht

Appèl nieuwe cateraar van Technische Universiteit Delft

Catering - Appèl is vanaf deze zomer de nieuwe cateraar van de Technische Universiteit Delft. Het gaat om meer dan 20 restaurants, koffiecorners en andere cateringlocaties en de op het terrein aanwezige foodtrucks. Ook de banqueting gaat Appèl verzorgen. Bij de aanbesteding stonden een duurzaam, internationaal en uitgebreid vegetarisch assortiment centraal.

Lees bericht

Het Laatste Tafeltje nu als Do It Yourself (DIY) platform

Techniek - Sinds 2017 brengt Het Laatste Tafeltje horecazaken en gasten bij elkaar. Het platform telt ruim 100.000 gebruikers en zorgt hiermee voor extra gasten op de minder drukke dagen en specifieke tijden. Nu introduceert Het Laatste Tafeltje een Do It Yourself (DIY)  horeca marketingconcept waarbij algehele vrijheid en gebruiksgemak voor zakelijke klanten centraal staan.

Lees bericht


Weelderig kleurrijk jaren ’70 design bij La Nostra Gigi

Horecaconcept – Pesca, Skylounge Ventuno, MaMa Kelly, het zijn stuk horecaconcepten waar naast goed eten het interieur een belangrijke rol speelt. Zo ook bij La Nostra Gigi aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Een nieuw horecaconcept dat veel ruimte biedt voor Italiaans shared dining en een borrel; een weelderig en kleurrijke trattoria, cocktailbar en lounge in één.

Lees bericht
© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid