KVK ziet forse stijging aantal starters in de horeca


Barista-medewerkster bij Hutten

Analyse – De Kamer van Koophandel (KVK) ziet een forse toename in de maand juni van het aantal starters in de Horeca en Logistiek. Daarnaast vlakt het aantal horecabedrijven dat, al dan niet gedwongen, stopt af.

Het totaal aantal starters in juni 2022, over alle sectoren, is vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand vorig jaar. Met 21.873 starters is de toename 2%. Ook het aantal stoppers is met 9.262 bijna hetzelfde als in juni vorig jaar, de toename is hier 3%. Van maart tot en met mei 2022 steeg het aantal stoppers juist sterk, afgezet tegen het jaar ervoor. Die stijging zet vooralsnog niet verder door. Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen per 1 juli 2022 is verder gestegen naar 2.258.309, een toename van 5,3% vergeleken met een jaar geleden. Het aantal faillissementen in juni blijft met 158 onveranderd laag, 3 minder dan in mei 2022.

Prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management, die door KVK is gevraagd de cijfers te duiden, geeft aan: ‘Dat het aantal starters onverminderd hoog blijft is een (positieve) verrassing. Ondanks de grote economische onzekerheid stappen er toch nog veel ondernemers in. De stijging in het aantal stoppers en faillissementen van de afgelopen maanden is ook nog eens afgevlakt. Een grote faillissementsgolf lijkt ons, vooralsnog, dan ook bespaard te blijven. Onder deze positieve algemene trends gaan echter grote verschillen tussen sectoren schuil.’

Veel starters Horeca

De sectoren Horeca (+46% ten opzichte van juni 2021) en Logistiek (+10%) zijn interessant. Horeca is qua starters de sterkst groeiende sector. In tegenstelling tot in mei is het aandeel stoppers laag, 1% minder dan dezelfde maand vorig jaar. Knoben: ‘Net als vorige maand is de stijging in de Horeca vrijwel uitsluitend toe te schrijven aan één branche, de eventcatering, die echt omhoog knalt’. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld zelfstandige koks en barista’s. In januari was er een dip van 219 starters, vanaf februari loopt de curve steil omhoog tot 864 in juni.

‘De trend in de horeca is voor een deel te verklaren vanuit de grote krapte op de arbeidsmarkt’, stelt Knoben. ‘Hierdoor is het voor velen aantrekkelijker om als zelfstandige actief te zijn in plaats van in loondienst te werken. Er valt dan meer, en beter, te onderhandelen over tarieven, roosters en werktijden. Ook in andere sectoren, zoals de zorg, is deze ontwikkeling zichtbaar.’

Bron: KVK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees bericht


SIAL Paris komt met nieuwe digitale catalogus

Vakbeurzen – SIAL Paris, internationale vakbeurs die van 15 tot en met 19 oktober wordt gehouden,  komt met een nieuwe digitale catalogus. Op de CXMP marktplaats treft de gebruiker een overzicht aan van ruim 7.000 aanwezige exposanten en hun producten. De digitale catalogus moet een hulpmiddel zijn voor exposanten en bezoekers om 365 dagen van het jaar commercieel in contact te zijn.

Lees bericht

‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees berichtJoin Program wint contract campus Booking.com

Catering - Booking.com kiest voor cateringvernieuwer Join Program om het complete voedsel- en drank aanbod te produceren en faciliteren voor het nieuwe kantoor. Booking.com verhuist in 2023 naar een nieuwe campus en heeft in Join Program de partner gevonden om ervoor te zorgen dat alle HQ-medewerkers zich thuis gan voelen.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid