‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden’


Demonstraties - ‘Laat #BlackMonday woensdag een #SunnyWednesday worden.’ Deze uitspraak deed Geert Wilders, fractieleider van de PVV, tijdens de protestdemonstratie van maandag in Den Haag, georganiseerd door de Horeca Alliantie. Enkele honderden horecaondernemers demonstreerden op het Malieveld voor meer steun en perspectief voor de horecabedrijven.

Onder het mom van ‘Géén Dreun, Maar Steun’ waren diverse ondernemers naar Den Haag gekomen om extra steun te vragen aan het kabinet, omdat het water niet tot aan de lippen staat, maar inmiddels tot ver boven de mond. Ook elders in Den Haag waren demonstraties gaande. Zo werden in het centrum van de Hofstad door KHN aan diverse Kamerleden de sleutels van horecabedrijven overhandigd van bedrijven die het niet hebben gered. Ook daar werd een oproep gedaan voor extra steun en perspectief. De oproep voor extra steun op het Malieveld werd onderbouwd met emotionele verhalen van horecaondernemers op het actiepodium. Zoals een startende onderneemster uit Haarlem die op 10 maart haar nieuwe zaak opende en deze op 16 maart weer dicht moest doen vanwege de eerste lockdown. Als starter heeft zij geen euro steun ontvangen, maar wel de huur en het personeel moeten doorbetalen. Inmiddels heeft zij een schuld opgebouwd van 42.000 euro en wanneer zij open mag is niet bekend.

Kapot

Zij staat niet alleen. Enkele honderden ondernemers die vlak voor corona zijn gestart, hebben op grond van het criterium ‘omzetverlies door corona’ geen recht op steun, omdat zij voor de lockdown immers geen omzet hadden. Ook geëmotioneerde, boze ondernemers die hun zaken op 17 januari willen openen beklommen het podium. Enkele prominente leden vanuit het bestuur van drie aangesloten bonden van de Horeca Alliantie, te weten de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) onderstreepten de emotie en gaven aan dat er iets moet gebeuren.

De bekendste horecaondernemer die het podium beklom was wellicht Khalid Oubaha met diverse horecazaken in Nijmegen. Hij herhaalde zijn boodschap die hij ook met regelmaat bij diverse praatprogramma’s verkondigt: geef meer steun, want de bedrijven gaan kapot. De reserves die de bedrijven nog hadden zijn inmiddels verdwenen en dus moeten zij nu snel en veilig open, anders volgt faillissement. Hij voegde daaraan toe dat de horeca door het kabinet niet echt serieus wordt genomen: "Er gaat géén technologie verloren of iets anders fundamenteels. Voor ons staan er straks makkelijk anderen weer op."

Horeca is van ons allemaal

Naast diverse Kamerleden van politieke partijen deed ook Geert Wilders van de PVV een belofte aan de aanwezige ondernemers. Hij zou zich in het debat met het kabinet over de coronamaatregelen voor de horeca van aanstaande woensdag sterk maken voor extra steun. ‘Laat #BlackMonday dan een #SunnyWednesday worden voor jullie’, zo liet hij de toeschouwers weten. Hij toonde zich duidelijk voorstander van verdere verruiming van de horeca. ‘De horeca is van ons allemaal, als het goed gaat met de horeca gaat het goed met ons en goed met de economie’, aldus Wilders. Hiermee raakte de PVV-voorman bij veel ondernemers een gevoelige snaar. En dat was merkbaar bij de toehoorders. De horeca voelt zich 100% slachtoffer van alle genomen coronamaatregelen, maar krijgt daar steeds minder steun voor.

Vergeten

Het gevoel dat er maar één KLM is en duizenden horecabedrijven, is voor het kabinet reden de steun aan al die bedrijven maar te vergeten. Terwijl daar honderdduizenden mensen en met toeleveranciers misschien wel meer dan een miljoen mensen van afhankelijk zijn. Zo schrijnend als het weer aanvoelde op het Malieveld, zo schrijnend ervaren veel horecaondernemer de politieke steun vanuit Den Haag.

Bron: @FoodClicks

Geen Dreun, Maar Steun willen de horecaondernemers
Onderneemster uit Haarlem met een opgebouwde schuld van inmiddels 42.000 euro
Horecaondernemer Khalid Oubaha roept op tot meer steun
Netjes anderhalvemeter afstand werd er gehouden tijdens de demonstratie

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Beachclub Perry’s uit Zeeland Paviljoen van het Jaar

Verkiezing - Bij Strandpaviljoen Sjoerd op Ameland vonden op donderdag 27 juli de Strandverkiezingen plaats. Strandpaviljoen van het Jaar werd Perry’s uit Scharendijke in Zeeland. Ook werd de prijs bekend gemaakt voor het Schoonste strand. Dat werd het strand van Noord-Beverland.

Lees bericht


ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees bericht

Marijke Vuik volgt Robèr Willemsen op als voorzitter KHN

Benoeming - Marijke Vuik is de opvolgers van Robèr Willemsen als voorzitter van de vereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Marijke Vuik is de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van KHN. Na zeven jaar had Willemsen de maximale zittingsduur als voorzitter bereikt.

Lees bericht

Veel uitdagingen voor de horeca, maar ook vertrouwen

Horeca - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde maandag op de eerste dag van Horecava, de economische terugblik op het horecajaar 2022 en een vooruitblik op 2023. Hoewel de omzet in de horeca weer op hetzelfde niveau is als voor de coronacrisis, blijven de (financiële) uitdagingen voor horecaondernemers groot. Vooral door de hoge inkoopprijzen, de energiecrisis en tekorten op de arbeidsmarkt. Maar...

Lees bericht


KHN: ‘TEK-regeling moet toegankelijker worden’

Actie – De TEK-regeling voor horecaondernemers moet verbeteren en de toetredingsdrempels voor bedrijven moeten fors omlaag. Dat is de mening van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omdat zij zien dat veel ondernemers de hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan de gast.

Lees bericht

KHN-leden pakken met Too Good To Go voedselverspilling aan

Voedselverspilling - Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand actief geïnformeerd over het tegengaan van voedselverspilling. Door een samenwerking met antiverspillingsplatform Too Good To Go, maakt KHN het voor hun leden heel eenvoudig om zich in te zetten tegen voedselverspilling.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid