Livekindly en ProVeg maken samen plantaardig tot nieuwe norm


Kees Kruythoff (l) en Veerle Vrindts / Foto bij: Jacqueline van den Heuvel

Samenwerking - LIVEKINDLY Collective en ProVeg hebben een partnerschapsdeal gesloten. De twee organisaties willen van plantaardig eten de nieuwe norm maken. Dat laten beide organisaties vandaag weten.

ProVeg, de organisatie die plantaardig eten propageert en Livekindly Collective, dat plantaardige voeding op grote schaal toegankelijk wil maken, sluiten volgens CEO Veerle Vrindts van ProVeg perfect op elkaar aan. Ook Kees Kruythoff, CEO van Livekindly Collective is die mening toegedaan en geeft aan: ‘Wij geloven dat samenwerking cruciaal is om zo snel mogelijk op grote schaal beweging te krijgen.’

Nieuwe norm

Als onderdeel van het partnerschap gaan beide organisaties samenwerken op beleidsbeïnvloeding. De eerste stap is een brief aan de formateur van het nieuwe kabinet met oproep om van Nederland het Silicon Valley van de eiwittransitie te maken, door bijvoorbeeld plantaardige innovaties te belonen. Maar ook op Europees niveau willen de partijen de urgentie van de eiwittransitie aankaarten.

ProVeg gaat voor een halvering van de dierlijke consumptie in 2040. En ook Livekindly Collective noemt dat jaartal als stip aan de horizon. ‘Volgens ons duurt het nog zo’n tien tot twintig jaar voordat plantaardig de nieuwe norm is,’ aldus Kees Kruythoff. ‘Als je kijkt naar de adoptiecurve van consumenten die overgaan van dierlijk naar plantaardig, dan zie je dat de industrie voor plantaardige voeding in 2040 zo’n 450 miljard euro groot is.’ Volgens eigen zeggen wilde de voormalig Unilever-topman al bij zijn vorige werkgever breken met het traditionele voedselsysteem.

Optimisme

Ondanks de goede vooruitzichten, stuit een plantaardige missie zoals die van ProVeg en Livekindly Collective op veel weerstand. Bij boeren, die bang zijn om hun brood te verliezen. Bij consumenten, die ‘hun biefstukje’ niet willen missen. ‘Als collectief zijn we vooral niet kritisch op mensen die het nog heerlijk vinden om een stuk vlees te eten. We zeggen liever: geniet ervan, maar probeer ook alvast een alternatief’.

Collectief

Het LIVEKINDLY Collectief (het bedrijf schrijft de naam altijd in hoofdletters, red.) bestaat uit vier merken van vleesopvolgers: LikeMeat, Fry’s, NoMeat en Oumph!. De vijfde component van het collectief is het mediaplatform LIVEKINDLY zelf.  LikeMeat verscheen onlangs in Nederland in de schappen bij Jumbo en Picnic. Ook een lancering in China is gepland. Allemaal mede mogelijk gemaakt door de 535 miljoen dollar aan investeringen die het collectief al in het eerste jaar ophaalde.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
Donny Craves koeken voortaan vegan

Introductie - De koeken van Donny Craves, onder meer te vinden bij AH To Go, zijn vanaf nu vegan - met assistentie van ProVeg. De nieuwe koeken zijn te krijgen in 3 smaken: pecan karamel zeezout, appeltaart en chocolade stukjes.

Lees bericht

ProVeg petitie tegen vegaburgerverbod 100.000 getekend

Actie – De ProVeg petitie tegen het vegaburgerverbod heeft afgelopen zondag de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Doel van de petitie is het voorkomen dat namen voor vleesvervangers zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’ niet meer mogen. Een nieuwe EU-wet wil die namen verbieden omdat ze verwarrend zijn met de namen voor echt vlees.

Lees bericht


Alcoholaanbod steeds vaker vegan

Verduurzamen – Wijn, bier en sterke drank zijn steeds vaker vegan, hoewel dat niet altijd wordt vermeld op het etiket op de fles . Volgens ProVeg is bij het grote publiek ook vaak niet bekend dat alcoholische dranken niet altijd vegan zijn. Dierlijke producten worden vooral ingezet om de drank te filteren.

Lees bericht

‘Vegan pizza is overal booming’

Vegan – De plantaardige pizza verkoopt overal geweldig goed; 'de verkoop is booming'. Dat zegt althans Veerle Vrindts, directeur ProVeg Nederland, de stichting die die de omslag naar meer veganistisch voedsel wil versnellen in Nederland. Deze week konden ook de klanten van de Jumbo supermarkten terecht voor een volledig plantaardige diepvriespizza met vegan kaas. De vegan kaaspizza’s waren al eerder...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid