Low Food Lab wil voedselsysteem ‘gastronomisch’ verbeteren


Platform – De Low Food beweging, een initiatief van de foodprofessionals Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman – wil de komende jaren met chefs, boeren, voedselproducenten en wetenschappers onderzoeken welke gastronomische oplossingen er zijn voor ons voedselsysteem. De beweging heeft daarvoor het Low Food Lab opgezet. Het Low Food Lab is een zogenaamd open-source platform en gaat met verschillende partijen onderzoeken welke gastronomische oplossingen er gevonden kunnen worden als antwoord op maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem. Low Food Lab zal de komende jaren door het organiseren van workshops en andere initiatieven zoeken naar het potentieel van nieuwe, vergeten, nog niet onderzochte, ondergewaardeerde producten in Nederland. Low Food heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten en zet zich in om die eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend te laten zijn over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. Het nadenken over een andere organisatie van het wereldwijde voedselsysteem past daarbij. Het Low Food Lab wordt mede mogelijk gemaakt door Flevo Campus en gaat vooralsnog van start voor de periode 2020-202. Het lab krijgt een fysieke plek op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Internationale beweging De oprichters van Low Food hebben zich laten inspireren door culinaire bewegingen over de hele wereld die tijdens de lancering van Low Food Lab in Almere ook een rol kregen. Zo gaf Diego Prado, die tot voor kort het gastronomische onderzoeksplatform BCulinaryLAB leidde van Basque Culinary Center in San Sebastian leidde, een presentatie. En was Benedict Reade aanwezig om als voormalig hoofd van Nordic Food Lab zijn ervaringen te delen. Dit initiatief werd opgericht door culinair ondernemer Claus Meyer en René Redzepi, chef van het gerenommeerde restaurant NOMA in Kopenhagen, dat vier keer is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Het lab combineert wetenschappelijke en humanistische perspectieven met culinaire technieken van over de hele wereld om het eetbare potentieel van de Noordse regio te verkennen. Het Nordic Lab is onlangs onderdeel geworden van de afdeling voedselwetenschap van de Universiteit van Kopenhagen. Bron: Low Food lab/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Restaurant Rijks niet open op 1 juni, maar 1 juli

Horeca – Chefkok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS in Amsterdam laat weten met zijn restaurant niet op 1 juni open te gaan, maar op z’n vroegst pas op 1 juli. Volgens de chefkok kan hij zijn restaurant met maximaal 30 personen, inclusief eigen personeel, niet runnen. Bijdendijk laat dat weten in een tweet.

Lees bericht

Line-up Rijks telt in 2020 zes vrouwelijke topchefs

Line- up - De evenementen line-up van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam, is vandaag op Internationale Vrouwendag bekend gemaakt en bevat topnamen als: Manoella Buffara (maart), Garima Arora (mei), Pía León (juli), Margot Janse (augustus), Isabella Potí (september) en Leonor Espinosa (november).

Lees bericht

Nederlandse “ruige” koks achter het fornuis in Parijs

Festival - Op uitnodiging van Food Festival Omnivore verschijnen op 10, 11 en 12 maart drie Nederlandse topchefs op het podium in Parijs. Omnivore is een jaarlijks terugkerend festival voor foodies dat in Parijs en in andere wereldsteden wordt georganiseerd. Nederland is dit jaar verkozen tot gastland. Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) zijn door...

Lees bericht

Latijns-Amerikaanse topchef Nicolás López te gast bij RIJKS

Goed doel - Joris Bijdendijk van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum, kookt op 11, 12 en 13 januari 2019 samen met topchef Nicolás López van restaurant Villanos en Bermudas voor een goed doel. Beiden ondersteunen de wereldwijde trend waarin chefs zich inzetten voor een beter voedselsysteem. Tijdens het driedaags evenement bundelen de twee chefs hun krachten en zetten zij zich in...

Lees bericht


Joris Bijdendijk geslaagd voor SVH Meesterkok

Geslaagd - Op donderdag 28 september is Joris Bijdendijk (33), chef-kok bij restaurant RIJKS* in Amsterdam geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Eerder dit jaar behaalde Bijdendijk ook al zijn eerste Michelin-ster. De Meesterproef van Joris Bijdendijk werd afgenomen door SVH Meesterkoks Cees Helder, Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve ** in Waalre en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Zij zijn enorm onder de...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid