Markies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines


Karretje met tussendoorproducten van Markies Catering bij het Summa Collega

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Het Bossche cateringbedrijf won onlangs met haar cateringconcept CRAFT een Europese aanbesteding voor 29 schoolkantines bij het Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gewonnen. Markies Catering was de afgelopen jaren al werkzaam voor de Brabantse mbo-instelling. Bij de aanbesteding stond onder meer verduurzaming van het productassortiment (met onder meer fairtrade-artikelen), gezond voedsel en voortdurende innovatie voorop. Directeur Arno Goedhart van het Summa College: “Dit zijn kernpunten uit onze toekomstvisie Summa 2025. We zijn blij dat Markies Catering een passend aanbod doet.”

Markies gaat bij het aanbod in de schoolkantines zoveel mogelijk gebruik maken van lokale producten gebruiken. Bovendien wordt scherp gelet op de voedselverspilling en wordt er invulling gegeven aan de eiwittransitie, door van dierlijke naar plantaardige eiwitten over te schakelen. Dit past in een ontwikkeling die beide partners eerder hebben ingezet. Vorig jaar kreeg het Summa College als eerste mbo-instelling zestien zogeheten gouden schalen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding in schoolkantines. Ook werd de school uitgeroepen tot eerste Fairtrade-mbo.

CRAFT-formule

De formule CRAFT van Markies Catering sluit aan bij de beginselen van het Summa College. Minoes Borghaerts  van Markies Catering: “To craft betekent met de hand vervaardigen. En een vak uitoefenen, een ambacht leren. Dat is wat restaurant CRAFT met de studenten bindt.” Een van Summa’s wensen was samenwerking met het onderwijs. Summa heeft een reeks hospitality-opleidingen, zoals gastheer, facilitair manager en zelfstandig werkend kok. De studenten kunnen bij Markies Catering straks niet alleen terecht voor eten en drinken onder schooltijd, maar ook voor leerzame stages en meeloopdagen.

Markies Catering wordt in het kader van de samenwerking ook een officieel erkend leerbedrijf, zegt Jan van Teeffelen, contractmanager van het Summa College. “Het bedrijf leidt drie leermeesters op", zegt hij. “Met deze ‘hands-on-aanpak' draagt Markies bij aan de ambitie om het talent van de student te ontplooien, verantwoordelijkheid te geven, zelfstandig te worden en letterlijk de handen uit de mouwen te steken.” Borghaerts: “Studenten kunnen straks niet alleen aan de slag in de kantines van Markies, maar ook de praktijk proeven op het hoofdkantoor en in de bedrijfsrestaurants van Appèl, de moederorganisatie van Markies Catering. Ze draaien dan echt bij onze klanten mee. Dat is heel leerzaam, omdat dit een heel andere omgeving is dan op school.”

X-bus

Nieuw in de samenwerking is de X-bus. “Met dit elektrisch voertuig brengen we reststromen van de Summa-locaties naar stadsboerderijen in de buurt van de Summa-locaties", zegt Borghaerts. “In eerste instantie proberen we overgebleven producten als groenten zoveel mogelijk te verwerken in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. Als dit niet mogelijk is, weten we dat de reststroom goed terecht komt en kan worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeding of compost.”

Bron: Summa College/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Join Program wint contract campus Booking.com

Catering - Booking.com kiest voor cateringvernieuwer Join Program om het complete voedsel- en drank aanbod te produceren en faciliteren voor het nieuwe kantoor. Booking.com verhuist in 2023 naar een nieuwe campus en heeft in Join Program de partner gevonden om ervoor te zorgen dat alle HQ-medewerkers zich thuis gan voelen.

Lees bericht


Fors verlies van banen verwacht in facilitaire sector

Catering – Geert van de Laar verwacht als voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag (Code VM) een fors verlies van banen in de facilitaire sector. De facilitaire sector (branches beveiliging, catering, projectverhuizing, schoonmaak, samen goed voor € 8,7 miljard omzet) kent meer dan 250.000 medewerkers.

Lees bericht
Vitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht

Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid