Markt voor flexwerkers daalt met 20% in 2020


Flexwerkers - Het volume in de flexbranche daalt dit jaar naar verwachting met 20%. Deze verwachte krimp is beduidend groter dan tijdens de vorige crisis in 2009, toen het volume met 13% daalde. Tot die conclusie komt ING Economisch Bureau in een analyse. Het gaat bij de krimp vooral om de sectoren die hard worden getroffen door de overheidsmaatregelen, zoals de horeca, luchtvaart en detailhandel non-food.

Met name in het tweede kwartaal is sprake van een sterke terugval, al noteerde de sector in het eerste kwartaal van dit jaar ook al een volumedaling van 8%. Naast de coronamaatregelen zijn het met name de krapte op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal en de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020, die zorgden voor een daling. De invoering van de WAB maakte de inzet van flexwerkers vooral duurder.

Coronacrisis

In het tweede kwartaal nam vooral in de maanden april en mei de vraag naar uitzendkrachten sterk af vanwege de vele (gedeeltelijke) bedrijfssluitingen. Het aantal uitzenduren lag in de eerste helft van het jaar dan ook 19% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Doordat bedrijven in de door corona getroffen sectoren minder en soms geen werk hadden werd het flexibele personeel, waaronder uitzendkrachten, als eerste naar huis gestuurd. Zo nam het aantal flexwerkers in het tweede kwartaal af met 272.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl het aantal werknemers met een vast dienstverband over dezelfde periode met 157.000 is toegenomen.

De krimp in de flexbranche is niet van de laatste tijd, maar is volgens de analyse van ING Economisch Bureau al gaande sinds 2019. Toen kwam door krapte op de arbeidsmarkt het volume al 1% lager uit ten opzichte van 2018. Door de coronacrisis is de spanning op de arbeidsmarkt snel afgenomen. Doordat het aantal openstaande vacatures In het tweede kwartaal is gedaald en de werkloosheid oploopt, zijn er nu 1,7 werklozen per openstaande vacature. Met een oplopende werkloosheid is de verwachting dat de spanning in de loop van het jaar verder afneemt.

WAB

De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is bedoeld om een vast contract minder vast te maken en een flexibel contract minder flexibel. Volgens de bank heeft de invoering van die wet tot gevolg gehad dat een uitzendkracht 5% tot 10% duurder is geworden. In het eerste kwartaal daalde het volume daardoor met 8%, terwijl de prijs, tegen de trend in, met 7% toenam. Door deze ontwikkeling werd het voor bedrijven aantrekkelijker om direct zelf personeel in dienst te nemen of meer zzp’ers in te huren, omdat daarvoor de regeling niet geldt.

Snel herstel mogelijk

Hoewel de flexbranche hard is geraakt door de coronacrisis, kan de sector ook weer snel herstellen als de economische groei aantrekt, stelt het bureau. Uit de vorige crisis blijkt dat bedrijven bij groei veelal eerder flexibel personeel inhuren dan dat ze direct vast personeel in dienst nemen, zeker gegeven de huidige onzekerheden. Een hogere prijs nemen ze op de koop toe. De verwachting is dat de flexbranche in 2021 dan ook weer terug kan zijn op het pre-corona niveau van eind 2019.

Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nationale Horecadag in het teken van Trots op de Horeca

Nationale Horecadag - Onlangs publiceerde L1NDA haar grootschalig onderzoek waarin naar voren kwam dat het aantal werkenden in de horeca weer op het niveau is van voor corona. Weliswaar met grote verschillen in sectoren, maar de algemene tendens is positief. Is er reden tot voorzichtige positiviteit en optimisme? Als je het aan de organisatie van de Nationale Horecadag vraagt...

Lees berichtRegionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad

Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Lees bericht

Horecabezoek in juli en augustus weer bijna op oude niveau

Onderzoek - Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar lichtpuntjes zijn er wel. Doordat veel mensen de vakantie in eigen land hebben doorgebracht en het mooie terrasweer, hebben veel mensen de weg naar de horecabedrijven weer weten te vinden. Niet alleen de jongeren, maar ook de groep ouder dan 50 jaar.

Lees bericht


Rabobank ziet horeca in derde kwartaal opveren

Analyse – De Nederlandse economie herstelt zich traag van alle beperkende coronamaatregelen, maar toch ziet de Rabobank ook lichtpuntjes. In een maandag verschenen rapport verwacht de bank dat de horecaomzet in het derde kwartaal opveert. Maar of die doorzet is de vraag. Veel zal afhangen van het vertrouwen van de consument, want die is nog erg voorzichtig.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid