Markt voor flexwerkers daalt met 20% in 2020


Horecaondernemers moeten heropeningsregels strikt naleven

Flexwerkers - Het volume in de flexbranche daalt dit jaar naar verwachting met 20%. Deze verwachte krimp is beduidend groter dan tijdens de vorige crisis in 2009, toen het volume met 13% daalde. Tot die conclusie komt ING Economisch Bureau in een analyse. Het gaat bij de krimp vooral om de sectoren die hard worden getroffen door de overheidsmaatregelen, zoals de horeca, luchtvaart en detailhandel non-food.

Met name in het tweede kwartaal is sprake van een sterke terugval, al noteerde de sector in het eerste kwartaal van dit jaar ook al een volumedaling van 8%. Naast de coronamaatregelen zijn het met name de krapte op de arbeidsmarkt in het eerste kwartaal en de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020, die zorgden voor een daling. De invoering van de WAB maakte de inzet van flexwerkers vooral duurder.

Coronacrisis

In het tweede kwartaal nam vooral in de maanden april en mei de vraag naar uitzendkrachten sterk af vanwege de vele (gedeeltelijke) bedrijfssluitingen. Het aantal uitzenduren lag in de eerste helft van het jaar dan ook 19% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Doordat bedrijven in de door corona getroffen sectoren minder en soms geen werk hadden werd het flexibele personeel, waaronder uitzendkrachten, als eerste naar huis gestuurd. Zo nam het aantal flexwerkers in het tweede kwartaal af met 272.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl het aantal werknemers met een vast dienstverband over dezelfde periode met 157.000 is toegenomen.

De krimp in de flexbranche is niet van de laatste tijd, maar is volgens de analyse van ING Economisch Bureau al gaande sinds 2019. Toen kwam door krapte op de arbeidsmarkt het volume al 1% lager uit ten opzichte van 2018. Door de coronacrisis is de spanning op de arbeidsmarkt snel afgenomen. Doordat het aantal openstaande vacatures In het tweede kwartaal is gedaald en de werkloosheid oploopt, zijn er nu 1,7 werklozen per openstaande vacature. Met een oplopende werkloosheid is de verwachting dat de spanning in de loop van het jaar verder afneemt.

WAB

De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 is bedoeld om een vast contract minder vast te maken en een flexibel contract minder flexibel. Volgens de bank heeft de invoering van die wet tot gevolg gehad dat een uitzendkracht 5% tot 10% duurder is geworden. In het eerste kwartaal daalde het volume daardoor met 8%, terwijl de prijs, tegen de trend in, met 7% toenam. Door deze ontwikkeling werd het voor bedrijven aantrekkelijker om direct zelf personeel in dienst te nemen of meer zzp’ers in te huren, omdat daarvoor de regeling niet geldt.

Snel herstel mogelijk

Hoewel de flexbranche hard is geraakt door de coronacrisis, kan de sector ook weer snel herstellen als de economische groei aantrekt, stelt het bureau. Uit de vorige crisis blijkt dat bedrijven bij groei veelal eerder flexibel personeel inhuren dan dat ze direct vast personeel in dienst nemen, zeker gegeven de huidige onzekerheden. Een hogere prijs nemen ze op de koop toe. De verwachting is dat de flexbranche in 2021 dan ook weer terug kan zijn op het pre-corona niveau van eind 2019.

Bron: ING/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsGroeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid