Maxxam beëindigt activiteiten na vertrek Bidfood en Hanos
Inkoopsamenwerking - Inkoopsamenwerkingsverband Maxxam zal in de loop van 2026 zijn activiteiten stopzetten. De beslissing volgt op het aangekondigde vertrek van leden Bidfood en Hanos per 1 januari 2026. Het besluit is in goed overleg genomen, laat dircteur Peter van Mourik weten.
Het onverwachte besluit van Bidfood en Hanos, dat in juni aan de directie en het bestuur van Maxxam werd meegedeeld, heeft de toekomst van de samenwerking ingrijpend veranderd.
Maxxam voerde begin 2024 nog een onafhankelijk onderzoek uit onder leveranciers, dat diende als basis voor een ambitieus ontwikkelplan. In @FoodClicks heeft Van Mourik hiervan nog verslag gedaan. Met het vertrek van twee van de belangrijkste leden is echter geconcludeerd dat voortzetting van deze plannen niet haalbaar is.
Maxxam werd opgericht om een eerlijk en transparant speelveld te creëren op het gebied van inkoopcondities. Hoewel de samenwerking stopt, benadrukken de leden dat samenwerking op specifieke onderdelen in de toekomst niet wordt uitgesloten.
De komende maanden stemt Maxxam zorgvuldig af met leveranciers hoe de afbouw zal verlopen en welke gevolgen dit heeft voor alle betrokken partijen.
Bron: Maxxam/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Combigro Helmink Foodservice sluit zich aan bij VHC Groep
Samenwerking - Combigro Helmink Foodservice in Zutphen treedt per 1 januari 2026 officieel toe als volwaardig lid van de VHC Groep. Met deze stap bundelen beide organisaties hun krachten om hun marktpositie te versterken en gezamenlijk te bouwen aan een toekomstbestendige foodserviceorganisatie.
Lees berichtBidfood en Van Gelder sluiten zich aan bij Boeren Natuurlijk
Groothandel - Bidfood en Van Gelder groente & fruit zijn de nieuwste partners van Boeren Natuurlijk, een initiatief van MVO Nederland dat boeren helpt overstappen naar een regeneratieve, natuurvriendelijke landbouw.
Lees berichtStartup Bundelaer maakt horecalogistiek slimmer en groener
Distributie - De Nederlandse startup Bundelaer lanceert een duurzame bezorgdienst die speciaal is ontwikkeld voor horeca, catering en zorginstellingen. Door bestellingen van verschillende leveranciers slim te bundelen en met 100% elektrische vrachtwagens in één rit te bezorgen, vermindert Bundelaer het aantal leveringen, vervoersbewegingen en CO₂-uitstoot in stedelijke gebieden.
Lees berichtHeinz trapt nationaal ‘Friet of Patat’-debat af met nieuwe saus
Actie - Het eeuwenoude taalverschil tussen noord en zuid krijgt een luchtige wending: Heinz lanceert een campagne rond de vraag die Nederland al decennia verdeelt: Zeg je friet of patat?
Lees berichtEerste beursdag Gastvrij Rotterdam ziet er veelbelovend uit
Vakbeurzen - Een uitverkocht huis en volle gangpaden in AHOY. Zo startte en eindigde de eerste dag van de driedaagse horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Ondanks de uitdagingen voor de horecasector was de sfeer op de 12e editie goed. Smaakvolle initiatieven en producten bij Start-up Spots en het Plant-Based Pavilion, maar ook bij het duurzaamheidspaviljoen Dit Smaakt Naar Meer!
Lees berichtHANOS-ISPC Breda heropent met culinaire spektakel
Groothandel - HANOS-ISPC Breda heeft zijn vernieuwde vestiging feestelijk heropend. Actrice Nicolette van Dam verrichtte symbolisch de opening met een druk op de knop, waarna een uitgebreid culinair programma startte.
Lees bericht