McCain Foods zet in op regeneratieve landbouw


McCain Foods zet in op regeneratieve aardappelteelt

Duurzaamheid - McCain Foods heeft een nieuw programma voor regeneratieve landbouw in Nederland gelanceerd. McCain, inclusief zusterbedrijf CêlaVíta, ondersteunt hiermee Nederlandse aardappeltelers in de transitie naar duurzamere landbouwpraktijken met technische, commerciële en financiële steun (dat laatste in samenwerking met Rabobank).

Aardappeltelers staan voor grote uitdagingen door klimaatverandering, extreme weersomstandigheden, toenemende inkoop- en productiekosten en onzekerheid over regelgeving. McCain werkt samen met telers aan een vernieuwende manier om aardappelen te telen, namelijk door het gebruik van regeneratieve landbouwmethoden.

Framework

Het framework dat McCain hiervoor wereldwijd heeft ontwikkeld, is een op ecosystemen gebaseerde benadering van landbouw, die tot doel heeft de weerbaarheid van de teeltbedrijven alsmede opbrengst en kwaliteit van de aardappelen te verbeteren. Dit wordt gerealiseerd door de bodemgezondheid te verbeteren, de impact van synthetische middelen te verminderen en de biodiversiteit te vergroten.

Nederlandse aardappeltelers kunnen aan dit nieuwe programma deelnemen op vier opéénvolgende niveaus: Onboarding, Beginner, Master en Expert. Het nieuwe programma maakt deel uit van McCains wereldwijde toezegging om in 2030 op 100% van zijn aardappelareaal regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren.

Duurzame landbouw

Erwin Pardon, regional president McCain Continental Europe: “Dit initiatief in Nederland past in de context van ons recent gepubliceerde Sustainability Report en maakt deel uit van de strategie van McCain voor verantwoorde en duurzame landbouw. Het is één van onze vier pijlers voor duurzaamheid, samen met efficiënt gebruik van hulpbronnen, goed voedsel en vitale gemeenschappen. McCain en ons zusterbedrijf CêlaVíta zetten zich al jaren in voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Na de succesvolle uitrol van soortgelijke landbouwprogramma’s in Frankrijk en Canada, lanceren we nu ons programma ‘Regeneratieve Landbouw’ in Nederland, om de duurzaamheid van onze voedselketen te ondersteunen en de samenwerking met onze telers te versterken.”

Aardappeltelers Jan en Koen Lampert – vader en zoon: “Om ons voor te bereiden op de uitdagingen van morgen, moeten we actie ondernemen. Een kans die we hiervoor zien, is regeneratieve landbouw, een duurzamere manier van telen. Het initiatief van McCain om dit pad samen te bewandelen, kennis te delen en het samenbrengen van financiële en bodemkundige kennis is hierbij een welkome aanvulling.”

McCain-programma

Het onlangs gelanceerde McCain-programma voor regeneratieve landbouw richt zich op de volgende drie pijlers:

Technische ondersteuning

McCain gaat samen met partner Aequator telers begeleiden en trainen op gebieden als bodemleven, organische stof en gewasdiversificatie. “Onze aardappeltelers zijn al jaren bezig met het vergroenen en goed verzorgen van hun bodem. Door samen te werken kunnen we nog meer stappen maken”, aldus Erik Haasken, manager Agronomie Noord-Europa bij McCain.

Commerciële ondersteuning

McCain zal op vrijwillige basis een driejarig contract aanbieden aan telers die zich bezighouden met regeneratieve landbouw, om hun inspanningen in deze transitie te belonen en te ondersteunen. Dit contract omvat een premie op de geleverde tonnen aardappelen afkomstig van regeneratieve landbouwpercelen. McCain start het eerste jaar met een beperkt aantal telers (als pilot) en rolt het vervolgens uit naar alle telers met wie het samenwerkt.

Financiële steun

McCain gaat nauw samenwerken met partner Rabobank om telers te ondersteunen bij hun transitie. Het partnerschap zal telers een hele reeks financiële steunmaatregelen bieden, waaronder een lening met korting om hen te helpen bij de transitie naar regeneratieve landbouwpraktijken. De overeenkomst tussen McCain en Rabobank kent een looptijd van drie jaar. Gea Bakker, sectormanager Food & Agri Rabobank: “Dankzij de samenwerking met McCain wordt het voor telers aantrekkelijker om te investeren in duurzame praktijken. Aardappeltelers die maatregelen nemen zoals extensieve gewasrotatie en verbeterde bodemgezondheid, krijgen een hogere prijs voor hun aardappelen en krijgen tegelijkertijd korting op de rente van de Rabobank. Wij dragen graag ons steentje bij door deze rentekorting aan onze klanten te geven, omdat het een positief effect zal hebben op zowel het telersbedrijf als de natuur.”

Bron: FoodPersonality

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge

Wedstrijd - Student Food Innovation Silke van Helvoirt bij HAS green academy heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Het product  is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken voor broccolistronken en –bladeren, zodat er meer van gegeten wordt.

Lees bericht


Foodhelden uit Food100-lijst 2022 bekendgemaakt

Bekendmaking - In de Verspillingsfabriek in Veghel zijn vandaag de Foodhelden van 2022 bekendgemaakt. Het gaat om 6 van de meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland. Zij werden door de vakjury gekozen uit de Food100-lijst van 2022 vanwege hun bijzondere en grote inzet om ons voedselsysteem beter en eerlijker te maken.

Lees bericht

‘Ondanks herstel wacht horeca onzekere winter’

Analyse - Het herstel van de leisure- en horecamarkt sinds corona is groot. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 wordt zelfs beter gepresteerd, volgens een analyse van de Rabobank. Maar ondanks dit goede herstel moet de sector zich klaar maken voor een onzekere winter. Veel ondernemers zullen te maken krijgen met koopkrachtproblemen bij de consument, stijgende inkoopprijzen en hogere kosten.

Lees bericht

Nestlé wil koffieketen verder verduurzamen met plan 2030

Koffie - Nescafé - het grootste koffiemerk van Nestlé en 's werelds meest gedronken koffie - introduceert een omvangrijk programma met de ambitie de wereldwijde koffieteelt te verduurzamen: Nescafé Plan 2030. Het plan stimuleert de regeneratieve landbouw en moet het CO2-gebruik in de koffieketen verminderen.

Lees bericht


McCain Foods neemt Scelta Products over

Overname - McCain Foods heeft Scelta Products, Nederlands producent van diepgevroren snackproducten op basis van groenten, overgenomen. Hiermee voegt McCain waarde toe aan haar groeiende business in plantaardige hapjes en snacks.

Lees bericht

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van start

Voedselverspilling - HAS Hogeschool houdt samen met Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank de eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge. De challenge start op 13 september.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid