McDonald’s trekt zich vrijwel volledig terug uit Rusland


De handelsmerken blijven wel bestaan in Rusland

Fastfood – Na dertig jaar vertrekt de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's uit Rusland. Aanleiding is de oorlog in Oekraïne en de onzekere situatie over de verdere duur van die situatie. Dat is maandag bekend gemaakt. Het fastfoodbedrijf is inmiddels gestart met de verkoop de 850 Russische restaurants, waar 62.000 mensen werken.

De McDonald's-restaurants in Rusland waren al sinds maart gesloten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Op dat moment was echter nog duidelijk wat er met de locaties ging gebeuren. Topman Chris Kempczinski van McDonald’s noemt het besluit om te stoppen in Rusland ook uiterst moeilijk. Niet zozeer vanwege de afschuw over de oorlog, maar meer vanwege de verkregen loyaliteit in de afgelopen jaren van de medewerkers en toeleveranciers. Maar de humanitaire crisis die is ontstaan door de oorlog en het onzekere klimaat, heeft McDonald's er toch toe doen besluiten dat het vervolgen van onze zaken in Rusland niet langer houdbaar is", aldus de Amerikaanse fastfoodketen in een toelichting.

'De-arching'

Als onderdeel van het besluit om in Rusland te stoppen, streeft het bedrijf naar de verkoop van haar volledige portfolio van McDonald's-restaurants in Rusland aan een lokale koper. Het bedrijf is voornemens om in de aanloop daar naar toe de restaurant te ‘de-arching’, wat betekent - een soort ontmantelen - dat de naam, het logo, de huisstijl en het menu van McDonald's niet langer mogen worden gebruikt. De handelsmerken blijven wel in Rusland behouden. Verder laat McDonald’s weten dat de medewerkers betaald krijgen tot de eventuele transacties met de nieuwe partij is afgerond en medewerkers een nieuwe baan hebben gevonden bij de koper.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Hoofdkantoor McDonald’s Nederland verhuist naar Utrecht

Formulenieuws – Het hoofdkantoor van McDonald’s is verhuisd van Amsterdam naar Utrecht. De 150 medewerkers van de Serviceorganisatie komen de zitten in het gloednieuwe hoofdkantoor in het duurzame Central Park gebouw, nabij Utrecht Centraal. De verhuizing naar Central Park sluit aan bij de duurzame ambities van het familierestaurant.

Lees bericht


Stijn Mentrop nieuwe Director Marketing & Communications McDonald’s

Benoeming - Stijn Mentrop is per 15 maart begonnen als Director Marketing & Communications bij McDonald’s Nederland. Naast de dagelijkse leiding over alle marketing & communicatie activiteiten, geeft hij invulling aan de strategische positionering van het familierestaurant. Mentrop is onderdeel van het directieteam, dat sinds 1 juni aangestuurd wordt door Managing Director Annemarie Swijtink.

Lees bericht

McWrap terug op menukaart McDonald’s

Fastfood – De McWrap maakt z’n rentree op de menukaart. Nadat de wrap eerder op de menukaart was geplaatst, was de vraag zo groot dat er tijdelijk geen verse ingrediënten voorradig waren om de McWrap op de menukaart te houden. De McWrap moest daardoor tijdelijk van de menukaart verdwijnen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid