Medewerkers horeca hebben financiële last van inflatie
Onderzoek - Bijna de helft (46 procent) van de Nederlandse eerstelijnsmedewerkers in dienstverlenende sectoren zoals de horeca, werkte dit jaar meer uren om hun levensonderhoud te bekostigen. Maar ondanks die extra uren was het toch ook nog noodzakelijk voor medewerkers om extra financiële maatregelen te nemen.
Dit blijkt uit Europees onderzoek naar de impact van inflatie op de zogenaamde eerstelijnsmedewerkers. Het gaat daarbij om obers en mensen in de retail en logistiek Voor het onderzoek werden ruim 3.300 mensen bevraagd naar de impact van inflatie op hun levensonderhoud. Het onderzoek werd gedaan door Quinyx, een aanbieder van een AI-softwareoplossing voor personeelsplanning.
Naast het feit dat de Nederlandse ondervraagden hebben aangegeven dat ze meer uren zijn werken, hebben zij ook enkele financiële maatregelen genomen. De maatregelen waren noodzakelijk om meer financiële ruimte te creëren. De meest genomen maatregelen zijn:
- Het vragen van financiële steun van familie en/of vrienden (39 procent)
- gebruik maken van de voedselbank (26 procent)
- afsluiten van een persoonlijke lening (24 procent)
De maatregelen waren nodig omdat het loon de kosten van het levensonderhoud niet dekt, laat Quinyx weten. Veel van de ondervraagde medewerkers hebben een salaris rond het minimumloon.
Steun
Vier op de tien eerstelijnsmedewerkers geeft aan dat zij financiële steun van familie of vrienden hebben gevraagd. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat het salaris de kosten van levensonderhoud niet dekt. Dit percentage ligt in Nederland (39 procent) net iets hoger dan in de andere landen: Verenigd Koninkrijk (31 procent), Duitsland (34 procent) en Scandinavië (34 procent).
Voedselbank
In Nederland, Duitsland en Scandinavië maakt een kwart van alle ondervraagde medewerkers gebruik van een voedselbank het afgelopen jaar. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit percentage ietsje lager, namelijk 11 procent. De reden dat de medewerkers gebruik moeten maken van de voedselbank is omdat het loon de kosten van hun levensonderhoud niet dekt. Daarnaast heeft een kwart van de medewerkers in Nederland en Duitsland een persoonlijke lening afgesloten. In Scandinavië ligt dit percentage net iets hoger (28 procent) en in het Verenigd Koninkrijk juist iets lager (14 procent). De studie toont aan dat veel medewerkers worden geconfronteerd met een hogere werkdruk en aanzienlijke financiële uitdagingen. Volgens Toma Pagojute, Chief HR Officer bij Quinyx is het beste advies aan werkgevers: “Ga met ze in gesprek, luister en bied ondersteuning waar en wanneer ze die het meest nodig hebben. Dit kan door middel van flexibele werkschema’s, verbeterde communicatie en door ervoor te zorgen dat hun werkomstandigheden zo goed mogelijk zijn”.
Quinyx ondersteunt wereldwijd gebruikers met AI software voor personeelsbeleid in diverse sectoren met klanten zoals Coolblue, Burger King, Starbucks, Subway en Hanos. Het onderzoek is eind november 2023 gedaan.
Bron: Quinyx/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ad Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s
Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan het Stadhuisplein in Rotterdam.
Lees berichtVakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens
Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.
Lees berichtHOMiES en The Category & Trade Company bundelen krachten
Samenwerking - Foodservice HOMiES, het nieuwe platform dat foodservice professionals wil samenbrengen en The Category & Trade Company (CTC) zijn een strategische samenwerking aan gegaan. Daarmee is CTC de eerste officiële kennispartner van Foodservice HOMiES. De samenwerking moet een stevige basis leggen voor een gezamenlijke missie om de sector te versterken en vooruit te helpen.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtFinanciële zorgen over decembermaand bij Nederlanders
Onderzoek - De decembermaand, die voor velen normaal gesproken draait om gezelligheid en cadeaus, brengt dit jaar voor veel Nederlanders ook financiële zorgen met zich mee. Dat blijkt uit de tweede editie van de Markteffect Koopkracht Monitor. Maar liefst 22% van de Nederlanders vraagt zich af of zij de feestmaand financieel doorkomen.
Lees berichtNederlands Culinair Team wint Zilver en Sustainability Award
Wedstrijd - Het Nederlands Culinair Team, vertegenwoordigd door Tom Lamers en Tim Hoppe, heeft afgelopen week zilver en de Sustainability Award gewonnen tijdens de finale van de Global Chef Challenge in Singapore. Deze wedstrijd werd georganiseerd door het chef-netwerk Worldchefs.
Lees bericht