'Meer flexibelere kantoorbezetting lukt met verleiden'


44% van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen

Onderzoek – 44% van de hybride werkende kenniswerkers is te verleiden om op een andere dag naar kantoor te komen dan ze nu doen. Daarmee kunnen piekmomenten op kantoor worden voorkomen. De piekdagen op kantoor zijn nu maandag, dinsdag en donderdag terwijl woensdag en vrijdag het minst populair zijn. Medewerkers zijn vooral goed te verleiden met een gratis lunch of diner op kantoor, of activiteiten met collega’s en werk gerelateerde trainingen, blijkt uit onderzoek van bureau Ruigrok, dat is uitgevoerd in opdracht van Sodexo.

Gevraagd naar de werkdagen waarop hybride werkende kenniswerkers meestal op kantoor zijn, laat volgens een toelichting op het onderzoek een zogenaamde ‘kamelenbult’ zien. Die bult in aanwezigheid  vormt zich omdat medewerkers vooral op maandag en dinsdag werken en op donderdag.  Op andere andere dagen is de bezetting duidelijk minder en is thuiswerken populairder. De antwoorden die werden gegeven:

- Maandag (47%)

- Dinsdag (56%)

- Woensdag (40%)

- Donderdag (51%)

- Vrijdag (28%)

- In het weekend (2%)

- Mijn kantoordagen wisselen per week (9%)

Verschillen

Maar er zijn wel verschillen bij bedrijven onderling. Bij grote bedrijven (500 of meer werknemers) is opvallende genoeg de vrijdag vaker impopulair om op kantoor te gaan werken. Slechts 20% van deze groep werkt op vrijdag op kantoor, terwijl bij kleine bedrijven (1 - 49 werknemers) 38% dat doet en bij middelgrote bedrijven (50 – 499 werknemers) 32%, aldus de onderzoeksgegevens.

Gevraagd naar wat de werkgever die dag zou kunnen aanbieden waardoor de hybride werkende kenniswerker op die andere dag dan de huidige dag op kantoor zouden gaan werken, geeft de volgende resultaten:

- Een gratis lunch of diner (22%)

- Een activiteit met collega’s (21%)

- Een werk gerelateerde training (20%)

- Een evenement, bijvoorbeeld met een spreker (11%)

- Cadeautjes (zoals een cadeaubon of drinkbeker) (9%)

- Een borrel (9%)

- Een niet-werk gerelateerde training (9%)

- Iets lekkers (bijvoorbeeld taart, koeken of borrelhapjes (8%)

- Een (gegarandeerde) parkeerplaats (6%)

- Nog iets anders, namelijk (4%)

Men noemt dan onder andere: een rustige werkplek, oppas voor kinderen, oppas voor de hond, verhoging reiskosten naar kantoor. Opvallend verder is dat kenniswerkers die hybride werken bij kleine bedrijven minder vaak (35%) aangeven dat zij te verleiden zijn om op een ander dag op kantoor te komen werken dan deze groep kenniswerkers bij middelgrote (48%) of grote (47%) bedrijven.

Handvatten

Thomas Jespers, Hoofd productontwikkeling & innovatie bij Sodexo over de uitkomsten: “Werkgevers zijn op zoek naar een betere spreiding over de week van het aantal mensen dat naar kantoor komt. Deze inzichten geven daar handvatten voor. Sowieso is het van belang door onderzoek te weten wat de wensen van jouw werknemers zijn. Voor onze opdrachtgevers werken wij dan ook met de mensgerichte Vital Spaces aanpak waarin deze visie centraal staat.”

Top 3 redenen om op kantoor te werken

Uit het onderzoek komt ook de top 3 naar voren van redenen om op kantoor te werken (i.p.v. thuis)

1. Face-to-face overleg of samenwerking met collega’s (50%)

2. (Spontaan) contact met collega’s (48%)

3. Duidelijke scheiding tussen werk en privé (28%)

Op deze derde plek staan met vrijwel dezelfde percentages ook: mijn werkgever verplicht mij om (een aantal dagen) op kantoor te werken (26%), sociale bijeenkomsten met collega’s (zoals borrels of lunchwandeling) (23%) en het geeft structuur aan een werkdag (23%).

Bron: Sodexo/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ONCE, Veneca en VOCC onderzoeken gezamenlijk belangenplatform

Catering – Een nieuwe samenwerking in hospitality noemen de verenigingen Veneca, ONCE en VOCC het plan om op 1 januari 2024 één gezamenlijk belangenplatform in te richten, waar het gaat om gastvrijheid, eten en drinken op (veelal andermans) locatie. Dit jaar wordt gebruikt om de samenwerking in de vorm van een federatie uit te werken, zo meldt Venenca.

Lees bericht



FSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’

Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...

Lees bericht

Colruyt introduceert Spar For You gericht op B2B-klanten

Buitenland – De Belgische Colruyt Group introduceert ‘Spar For You’, een nieuw foodserviceconcept gericht op de B2B-klanten van de retailgroep. Het gaat om een 24/7 cateringconcept dat volgens de retailorganisatie past bij de tegenwoordige manier van consumeren binnen een bedrijf met uitdagingen, zoals flexibel werken, werken in shiften en de ‘on-the-go’ consumptie.

Lees bericht


Huuskes biedt nieuw gepersonaliseerd bestelplatform

Zorg – Totaalleverancier Huuskes in Enschede heeft de eigen Huuskes Shop vernieuwd en deze gepersonaliseerd in vier verschillende bestelplatforms. Waar voorheen de klanten allemaal in dezelfde webshop omgeving zaten, worden zij vanaf dit jaar in vier verschillende webshops onderverdeeld: ziekenhuizen, kleinschalig wonen, grootschalige keukens en restaurants & catering.

Lees bericht

11.100 horecabedrijven moeten definitieve NOW berekening nog aanvragen

Financieel - Werkgevers in de horeca- en cateringsector, die in de vier aanvraagperiodes tussen oktober 2020 en september 2021 gebruikmaakten van de NOW-regeling hebben in veel gevallen nog geen definitieve berekening van de NOW-regelingen aangevraagd. Het gaat om de NOW-aanvragen NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4. Zo’n 11.100 bedrijven hebben daarvoor nog een kleine maand de tijd. Om de bedrijven daarop te wijzen komt het UWV,...

Lees bericht



© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid