‘Meer mensen dan ooit werkzaam in de horeca’


Medewerkster aan het werk op terras / Foto bij: Delifrance

Analyse - Nieuwe cijfers uit de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector laten zien dat het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca een recordhoogte heeft bereikt. Het totaal aantal dienstverbanden komt in 2023 uit op 517.000.

De monitor is een samenwerkingsverband van leden van Gastvrij Nederland, waaronder Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en biedt inzicht in banen, onderwijs, en arbeidskenmerken binnen de brede toeristische- en gastvrijheidssector. De data zijn ook regionaal en provinciaal te analyseren. Dat de horecabranche met netto 7.000 medewerkers is gegroeid, mag positief zijn, toch laten de trend in het onderwijs en de arbeidsmobiliteit zien dat er wel enkele uitdagingen liggen voor de toekomst.

Grote in- en uitstroom

De horecabranche kende in 2023 een netto instroom van 29,5%, wat neerkomt op 152.400 nieuwe medewerkers. Dit is exclusief de 10% die binnen de horeca doorstroomde naar een andere baan. De netto uitstroom was bijna gelijk met 145.020 mensen die de sector verlieten. KHN-voorzitter Marijke Vuik: ‘Dit betekent dat ook de focus de komende jaren ligt op goed werkgeverschap, inclusief het onboarden en (bij)scholen van nieuwe medewerkers. Ondernemers moeten er rekening mee houden dat het werven en behouden van vakmensen de komende jaren lastig blijft. Het personeelstekort zal namelijk groeien door vergrijzing en toenemende concurrentie met andere sectoren.’

Flexibele contracten

In de horeca heeft 58% van de medewerkers een contract voor bepaalde tijd. Dit weerspiegelt de noodzaak van flexibiliteit van horecabedrijven, waarin seizoensinvloeden een grote rol spelen. Daarnaast is het gemiddelde bruto jaarinkomen van een horecamedewerker gestegen van €24.500 in 2021 naar €28.400 in 2023. Deze groei is te danken aan cao-correcties, de verhoging van het wettelijk minimumloon en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

Minder mbo-studenten

Op het gebied van onderwijs laten de cijfers zien dat het aantal studenten dat een horecaopleiding volgt, blijft dalen. In 2023 volgden er 29.370 horecamedewerkers een opleiding op mbo-niveau, zo’n 2.000 minder dan in 2022.

Tevredenheid

Ondanks de uitdagingen blijft de tevredenheid onder horecamedewerkers hoog. Uit de monitor blijkt dat 23,2% van de werkenden zeer tevreden is over zijn werk, en 53% tevreden. Belangrijke factoren die bijdragen aan de tevredenheid zijn de korte reistijd, flexibele contractvormen en de kwaliteit van leidinggevenden. Diversiteit en migratieachtergrond

Culturele achtergrond

Voor het eerst biedt de monitor ook inzicht in de culturele achtergrond van medewerkers. Maar liefst 39% van de werkenden in de horeca heeft een migratieachtergrond. Dit vraagt om extra aandacht van werkgevers om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen en een veilige werkomgeving te waarborgen.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Samenwerking KHN en Horeca Vakbeurs Hardenberg

Vakbeurzen - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel en Horeca Vakbeurs gaan de komende editie samenwerken. De samenwerking richt zich niet alleen op het hebben van een eigen beursstand op de horecabeurs, maar KHN is ook medeorganisator van de Regionale Biertapwedstrijd Overijssel 2025.

Lees bericht


Ad Schaap en Kaj Gorgels starten samen Drippy’s

Horecaconcept - Kaj Gorgels, bekend van YouTube en tv-presentator, start samen met horecaondernemer en CEO van De Beren Ad Schaap en culinair influencer Colin Knopper hamburgerrestaurant Drippy’s. Het horecabedrijf is gevestigd aan  het Stadhuisplein in Rotterdam.

Lees bericht

Vakprijs voor Restaurant Spetters in Breskens

Verkiezing - Restaurant Spetters in Breskens is uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar door restaurantvereniging JRE-Nederland. Het Zeeuwse restaurant van topkok Laurent Smallegange kreeg de vakprijs toegekend tijdens het Eindejaarsdiner van JRE-Nederland in Maastricht.

Lees bericht




Essense nieuwe high-end cateraar in eventcatering

Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid