Melaard over Gastvrij: “Horecabeurs moet horeca uitstralen”


Veel vakwedstrijden op Gastvrij Rotterdam en aandacht voor startende bedrijven en vegan

Vakbeurzen - Het wordt een jubileumeditie Gastvrij Rotterdam. De horecabeurs die maandag tot en met woensdag wordt gehouden in Rotterdam Ahoy is de tiende. En wat alle edities gemeen hebben met elkaar is de gerichte horeca-invulling. Managing Director en beursorganisator Robert Melaard is daar ook heel strikt in. “Soms is het verleidelijk om vierkante meters te verhuren aan partijen die in de periferie van de horeca zitten, maar dat is niet goed voor het karakter van de beurs; een horecabeurs moet horeca uitstralen.”

De jubileumeditie die van 18 tot en met 20 september wordt gehouden heeft een record aantal deelnemers en ook de bezoekersregistratie loopt ver voor op vorig jaar. Melaard: “De vijf beurshallen waren vorig jaar al bijna helemaal vol, nu is vrijwel de hele beursvloer bezet. Voor de 10e editie is het campagnebeeld in de aanloop naar de beurs aangepast. In de nieuwe campagne vertegenwoordigen de 5 gekozen persona’s ieder een primaire bezoekersdoelgroep van Gastvrij Rotterdam. Van horecaondernemer tot manager, van (chef-)kok tot bartender en natuurlijk de maître of sommelier. Met het nieuwe beeld willen we als Gastvrij Rotterdam de belangrijkste groepen professionals in de spotlights plaatsen. En daarnaast laten we in het beeld zien hoe divers het aanbod van de beursexposanten is voor die horecaprofessionals .”

Beursactiviteiten

Als het gaat om de activiteiten op en rondom de beurs, dan is dat wel opvallend veel. De paviljoens Vegan Taste Lab en Dit Smaakt Naar Meer! zijn inmiddels ingeburgerde begrippen. Melaard: “Bezoekers weten wat ze hier kunnen verwachten. Op dit Smaakt naar Meer!  staan duurzame bedrijven en ontwikkelingen centraal en vinden ook inspirerende, culinaire sessies plaats. Afgelopen edities vond er ook de uitreiking plaats van de Gaia Green Awards er plaats. De prijs voor horecabedrijven die het afgelopen jaar duidelijke stappen hebben gezet in verdere verduurzaming.” Met het Vegan Taste Lab werkt de organisatie van Gastvrij Rotterdam samen met Proveg. Het paviljoen toont een complete overzicht van verantwoorde en plantaardige producten en leveranciers. Het is een plek waar de foodprofessionals ook kunnen proeven en kunnen zien dat plantaardig koken minder lastig is dan vaak wordt gedacht.

Vakwedstrijden

Maar Gastvrij Rotterdam biedt op horecagebied nog zoveel meer. Prestigieuze wedstrijden zoals de Bocuse d'Or NL finale, de voorronde van de Hanos Gouden Koksmuts en the Young Chef Award worden er gehouden, maar ook de verkiezing van de Wijnvrouw van het Jaar en het NK Oestersteken zijn inmiddels vaste onderdelen. Melaard: “Het zijn activiteiten die horen bij de beurs gericht op de horeca. Voor de vakwedstrijden is de belangstelling deze editie zelfs enorm groot. Voor een deel komt dat volgens mij door de prijzen die er te verdienen zijn, maar er is ook meer ruimte gekomen in de keuken om mee te doen, vermoed ik. We hebben de kookwedstrijden op de beurs daarom ook meer ruimte gegeven. Kookwedstrijden versterken ook het horecagevoel op een beurs. Maar ook een speciaal event als het NK sabreren van champagneflessen geeft sfeer door de traditie die er omheen hangt en de kledij. Daarnaast zien we ook de themapaviljoens als Cocktails & Beans en Wine & Fine Food elke editie steeds verder uitgroeien in kwaliteit en deelname.”

Nieuw

De meeste bedrijven zijn elke editie weer terug te vinden op de beurs. Of er moeten andere redenen zijn dat het niet uitkomt, zoals nu bij Makro Nederland. Maar er zijn ook nieuwkopers. Kijk naar Sligro. Het is, na een aantal jaren afwezigheid, de derde keer dat deze Veghelse groothandel deelneemt aan Gastvrij Rotterdam. Verder hebben als gevolg van de eerdere overname de bedrijven Zegro en Bidfood er voor gekozen naast elkaar te gaan staan op de beursvloer. Beide bedrijven hebben bij de overname februari 2022 weliswaar laten weten als zelfstandige bedrijven te blijven opereren, maar ze willen toch ook de nieuwe combinatie laten zien. Melaard: “Nieuw is ook de samenwerking die we als beurs hebben met Stichting Buddyhuis. Elke editie willen we ons als beurs koppelen aan een goed doel en die een podium bieden. Deze editie zijn dat de buddyberen van het Buddyhuis. De stichting brengt patiënten die een diagnose met veel impact ontvangen, zoals bijvoorbeeld kanker, in contact zijn met iemand die iets vergelijkbaars meemaakt of mee heeft gemaakt, dat contact kan heel waardevol zijn voor patiënten. Andere goede doelen die we dit jaar een podium bieden zijn Kika water, ‘Give me 5’ en Stichting Chill.”

Maandagavond After party

Tot slot de horeca-avond in de Witte de Withstraat voor bezoekers en beursdeelnemers , die de laatste edities werd gehouden, wordt vervangen door iets nieuws. Er is nu gekozen om op de maandagavond in Grace aan de Coolsingel met partners een festive diner en after party te organiseren. Het diner zal worden verzorgd door de Rotterdamse horecaondernemer Herman Hell . Na het diner is er dan gelegenheid voor een after party met dj’s en live entertainment. Dit zou het begin kunnen zijn van een mooie nieuwe traditie.

Bron: @FoodClicks

Managing Director en beursorganisator Robert Melaard

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Slagersbeurs Slavakto onderdeel Vakbeurs Foodspecialiteiten

Vakbeurzen – De Nederlandse slagers krijgen weer een jaarlijkse vakbeurs. Stichting Slavakto heeft daartoe een overeenkomst gesloten met de Stichting Foodspecialiteiten Nederland, de organisator van de jaarlijkse Vakbeurs Foodspecialiteiten. Beide stichtingen bundelen hun krachten om een completere versbeurs te organiseren voor versspecialisten.

Lees bericht


Spaanse vakbeurs Alimentaria&Hostelco verwacht 15% groei

Vakbeurzen - Alimentaria&Hostelco, vakbeurs voor de sectoren voeding, dranken, foodservice en horeca-apparatuur, keert van 18 tot en met 21 maart 2024 terug naar de Gran Vía van Fira de Barcelona. De beurs toont een lijst van 900 internationale exposanten uit meer dan 60 landen.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid