Merendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie
Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.
Meestal kiezen de universiteiten en hogescholen er voor om de lunches en borrels, die vanuit de instellingen zelf worden verzorgd, standaard plantaardig of vegetarisch maken Dat zeggen althans 20 van de 49 instellingen. Maar ook wordt er informatie gegeven. Een kwart van de onderwijsinstellingen zegt studenten en medewerkers te informeren over de klimaatimpact van hun voedselkeuzes. Ook neemt een kwart deel aan campagnes zoals Meatless Mondays of de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel.
Mooie resultaten, maar ProVeg ziet ook verbeteringen. Zo worden nog niet alle doelstellingen even duidelijk geformuleerd met een meetbaar en tijdsgebonden einddoel. De stichting die tot doel heeft plantaardig eten te stimuleren in Nederland, adviseert instellingen daarom om een doelstelling te zetten op de percentages dierlijk en plantaardig eiwit in de inkoop van de catering, met een duidelijke deadline.
Bron: ProVeg/@FoodCicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Hands Off introduceert vier nieuwe plantaardige chocoladerepen
Introductie - Chocolademerk Hands Off breidt zijn assortiment uit met vier nieuwe plantaardige chocoladerepen met zachte vulling. Het merk speelt daarmee in op de groeiende vraag naar duurzame en plantaardige alternatieven.
Lees berichtAnuga breekt records in exposanten en bezoek
Vakbeurzen - De 2025-editie van Anuga heeft geschiedenis geschreven. Met meer dan 8.000 exposanten uit 110 landen en ruim 145.000 bezoekers uit 190 landen vestigde de vakbeurs voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie nieuwe records. Daarmee groeide het bezoekersaantal met 3,6 procent ten opzichte van de vorige editie.
Lees berichtIKEA viert 40 jaar Zweedse balletjes met introductie falafelballetje
Formulenieuws -IKEA viert de 40ste verjaardag van haar iconische Zweedse balletje met een nieuwe variant: het falafelballetje. De snack, gemaakt van kikkererwten, courgette, ui en kruiden, wordt vanaf deze maand in de restaurants geserveerd met couscous, aioli en citroen.
Lees berichtEazie trakteert 25.000 eerstejaars op gezonde kickstart
Formulenieuws - Tijdens de introductieweken op hogescholen en universiteiten door heel Nederland heeft healthy foodshop eazie 25.000 eerstejaars studenten getrakteerd op een gratis diner.
Lees berichtCas & Kas, GRO en Snackwize bundelen krachten in Snackwise Collective
Samenwerking – Met de opening van een nieuwe snackfabriek in Nieuw-Vennep zetten drie vernieuwende spelers uit de voedingsmiddelenindustrie een opvallende stap richting de toekomst van snackproductie. Cas & Kas, GRO en Snackwize slaan de handen ineen en beginnen onder de naam Snackwise Collective, een samenwerkingsverband dat inzet op smaakvolle én duurzame snacks.
Lees berichtInkoop plantaardig Rewe Group moet naar 60 procent
Buitenland - Rewe Group, het moederbedrijf achter (onder andere) Rewe en Penny – en eigenaar van Lekkerland -, publiceerde onlangs haar eiwitstrategie. Het maakte daarbij ook haar eigen eiwitdoelstelling bekend: het wil in 2035 de inkoop – dus niet de verkoop – van plantaardige producten bij Rewe en Penny Duitsland verhoogd hebben tot 60 procent. Dat meldt het foodvakblad FoodPersonality.
Lees bericht
