Merendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie


Bij steeds meer onderwijscateraars gaat het aandeel plantaardig omhoog in het aanbod / Foto bij: CIRFOOD/ Ashkan Mortezapour Photography

Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.

Meestal kiezen de universiteiten en hogescholen er voor om de lunches en borrels, die vanuit de instellingen zelf worden verzorgd, standaard plantaardig of vegetarisch maken Dat zeggen althans 20 van de 49 instellingen. Maar ook wordt er informatie gegeven. Een kwart van de onderwijsinstellingen zegt studenten en medewerkers te informeren over de klimaatimpact van hun voedselkeuzes. Ook neemt een kwart deel aan campagnes zoals Meatless Mondays of de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel.

Mooie resultaten, maar ProVeg ziet ook verbeteringen. Zo worden nog niet alle doelstellingen even duidelijk geformuleerd met een meetbaar en tijdsgebonden einddoel. De stichting die tot doel heeft plantaardig eten te stimuleren in Nederland, adviseert instellingen daarom om een doelstelling te zetten op de percentages dierlijk en plantaardig eiwit in de inkoop van de catering, met een duidelijke deadline.

Bron: ProVeg/@FoodCicks

 

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Anuga breekt records in exposanten en bezoek

Vakbeurzen - De 2025-editie van Anuga heeft geschiedenis geschreven. Met meer dan 8.000 exposanten uit 110 landen en ruim 145.000 bezoekers uit 190 landen vestigde de vakbeurs voor de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie nieuwe records. Daarmee groeide het bezoekersaantal met 3,6 procent ten opzichte van de vorige editie.

Lees bericht




Cas & Kas, GRO en Snackwize bundelen krachten in Snackwise Collective

Samenwerking – Met de opening van een nieuwe snackfabriek in Nieuw-Vennep zetten drie vernieuwende spelers uit de voedingsmiddelenindustrie een opvallende stap richting de toekomst van snackproductie. Cas & Kas, GRO en Snackwize slaan de handen ineen en beginnen onder de naam Snackwise Collective, een samenwerkingsverband dat inzet op smaakvolle én duurzame snacks.

Lees bericht

Inkoop plantaardig Rewe Group moet naar 60 procent

Buitenland - Rewe Group, het moederbedrijf achter (onder andere) Rewe en Penny – en eigenaar van Lekkerland -, publiceerde onlangs haar eiwitstrategie. Het maakte daarbij ook haar eigen eiwitdoelstelling bekend: het wil in 2035 de inkoop – dus niet de verkoop – van plantaardige producten bij Rewe en Penny Duitsland verhoogd hebben tot 60 procent. Dat meldt het foodvakblad FoodPersonality.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid