‘Minder CO2-uitstoot met maaltijdboxen’


Onderzoek – Maaltijdboxen hebben een aanzienlijke lagere CO2-uitstoot dan het doen van boodschappen. Dat zou blijken uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. Volgens de resultaten zou de CO2-uitstoot bij een maaltijdbox 33% lager zijn dan wanneer er boodschappen gedaan zouden worden. Om de milieuvriendelijkheid van een maaltijdbox te vergelijken met die van producten uit de supermarkt, hebben wetenschappers van de Universiteit van Michigan de levenscyclus van beide producten geanalyseerd. Hiervoor hebben wetenschappers vijf verschillende maaltijden van een maaltijdbox aanbieder bereid. Dezelfde maaltijden zijn vervolgens opnieuw bereid, maar dan met ingrediënten die in de supermarkt zijn gekocht. Uit deze test blijkt dat de ecologische voetafdruk ongeveer een derde lager ligt, wanneer voor de bereiding van de gerechten ingrediënten uit een maaltijdbox worden gebruikt. Invloed De totale CO2-uitstoot van maaltijdboxen bedroeg 6,1 kilogram. Bij de maaltijden die bereid waren met ingrediënten uit de supermarkt bedroeg de uitstoot 8,1 kilogram: dus 33% hoger. Het voordeel is vooral in het feit dat de ingrediënten van een maaltijdbox zijn afgestemd op de maaltijd. Voedselverspilling wordt op die manier voorkomen. “Als gekeken wordt naar de gehele levenscyclus van een maaltijdbox, blijkt dat het verpakkingsmateriaal maar een kleine invloed heeft op ons milieu”, aldus Brent Heard, Promovendus en auteur van de studie. “De vermindering van voedselverspilling door ingrediënten in de juiste hoeveelheden te verpakken, compenseert de impact die het verpakkingsafval op ons milieu heeft.” Voedselverspilling Ook de invloed van koelen en distribueren van goederen via de supermarkt zorgt voor een grotere CO2-uitstoot. Bij de bezorging van een maaltijdbox blijken ook minder gassen uitgestoten te worden. Het aandeel van alle broeikasgassen dat door de levering van een maaltijdbox wordt geproduceerd, bedraagt 4%. Wanneer men de ingrediënten voor een maaltijdbox bij de supermarkt koopt, bedraagt deze uitstoot 11%. Fabian Siegel, CEO en oprichter van maaltijdbox-leverancier Marley Spoon: “In tegenstelling tot een supermarkt, weten wij exact welke ingrediënten onze klanten in welke hoeveelheden nodig hebben. Op deze manier bestrijden wij voedselverspilling en zijn wij dus effectiever dan supermarkten." Marley Spoon bezorgt de maaltijdboxen zonder doos. Samen met PostNL worden de maaltijdzakken in herbruikbare koelboxen geleverd. Naar verwachting levert dit een besparing op van 97.000 kilo papier per jaar op. Bron: @FoodClicks Onderzoek – Maaltijdboxen hebben een aanzienlijke lagere CO2-uitstoot dan het doen van boodschappen. Dat zou blijken uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. Volgens de resultaten zou de CO2-uitstoot bij een maaltijdbox 33% lager zijn dan wanneer er boodschappen gedaan zouden worden. Om de milieuvriendelijkheid van een maaltijdbox te vergelijken met die van producten uit de supermarkt, hebben wetenschappers van de Universiteit van Michigan de levenscyclus van beide producten geanalyseerd. Hiervoor hebben wetenschappers vijf verschillende maaltijden van een maaltijdbox aanbieder bereid. Dezelfde maaltijden zijn vervolgens opnieuw bereid, maar dan met ingrediënten die in de supermarkt zijn gekocht. Uit deze test blijkt dat de ecologische voetafdruk ongeveer een derde lager ligt, wanneer voor de bereiding van de gerechten ingrediënten uit een maaltijdbox worden gebruikt. Invloed De totale CO2-uitstoot van maaltijdboxen bedroeg 6,1 kilogram. Bij de maaltijden die bereid waren met ingrediënten uit de supermarkt bedroeg de uitstoot 8,1 kilogram: dus 33% hoger. Het voordeel is vooral in het feit dat de ingrediënten van een maaltijdbox zijn afgestemd op de maaltijd. Voedselverspilling wordt op die manier voorkomen. “Als gekeken wordt naar de gehele levenscyclus van een maaltijdbox, blijkt dat het verpakkingsmateriaal maar een kleine invloed heeft op ons milieu”, aldus Brent Heard, Promovendus en auteur van de studie. “De vermindering van voedselverspilling door ingrediënten in de juiste hoeveelheden te verpakken, compenseert de impact die het verpakkingsafval op ons milieu heeft.” Voedselverspilling Ook de invloed van koelen en distribueren van goederen via de supermarkt zorgt voor een grotere CO2-uitstoot. Bij de bezorging van een maaltijdbox blijken ook minder gassen uitgestoten te worden. Het aandeel van alle broeikasgassen dat door de levering van een maaltijdbox wordt geproduceerd, bedraagt 4%. Wanneer men de ingrediënten voor een maaltijdbox bij de supermarkt koopt, bedraagt deze uitstoot 11%. Fabian Siegel, CEO en oprichter van maaltijdbox-leverancier Marley Spoon: “In tegenstelling tot een supermarkt, weten wij exact welke ingrediënten onze klanten in welke hoeveelheden nodig hebben. Op deze manier bestrijden wij voedselverspilling en zijn wij dus effectiever dan supermarkten." Marley Spoon bezorgt de maaltijdboxen zonder doos. Samen met PostNL worden de maaltijdzakken in herbruikbare koelboxen geleverd. Naar verwachting levert dit een besparing op van 97.000 kilo papier per jaar op. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Maaltijdbox-kokers verspillen 21% minder voedsel’

Duurzaamheid – Huishoudens die gebruik maken van een maaltijdbox verspillen 21% minder voedsel, dan wanneer zelf de boodschappen worden gedaan in een supermarkt. Dit cijfer weegt daarom mee in het duurzaamheidsrapport van maaltijdbezorger HelloFresh. Net als de elektrische bezorging in de binnenring van Amsterdam.

Lees bericht


HelloFresh zet volgende stap in verduurzaming

Verduurzamen - Maaltijdboxleverancier HelloFresh heeft de volgende stap genomen in de verduurzaming van de bezorging aan haar klanten. Sinds oktober 2019 werkt HelloFresh met een softwaresysteem om de bezorgroutes in de Benelux verder te optimaliseren en bezorgt het in de binnenring van Amsterdam voortaan met elektrische busjes.

Lees bericht

Coca-Cola komt met plastic besparende KeelClip-verpakking

Verpakking – Coca-Cola Nederland heeft vandaag als eerste frisdrankenconcern ter wereld de introductie van de KeelClip aangekondigd. Het gaat om een kartonnen verpakking voor multipacks, blik, dat jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic gaat besparen. Coca-Cola in Nederland investeert ruim 14 miljoen euro in de fabriek in Dongen in een nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine. De lijn moet vanaf volgend jaar in gebruik worden genomen,...

Lees bericht

HelloFresh partner van Samen Tegen Voedselverspilling

Voedselverspilling - Maaltijdboxleverancier HelloFresh is sinds deze maand partner van het platform Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Het platform is opgezet om tegen 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen. HelloFresh maakt dat vandaag bekend bij de start van de Week Tegen Voedselverspilling. STV is een samenwerking tussen bedrijven, organisaties, wetenschappers, de overheid én consumenten. Voedselverspilling willen zij gezamenlijk tegengaan in de...

Lees bericht


Rabobank verrast met Brasserie 2050 opnieuw op Lowlands

Festivals - Rabobank is met Brasserie 2050, dat samen met The Food Line-up wordt opgezet, voor de tweede keer te vinden op Lowlands in Biddinghuizen. Het restaurant-initiatief op het festival, dat  mensen moet aanzetten om na te denken over voeding en de productie daarvan, verrast ditmaal opnieuw. Tijdens een presentatie voorafgaand aan het festival kon een aantal in voeding geïnteresseerde...

Lees bericht

ISS gaat CO2-uitstoot eten en drinken meten

Catering - ISS Facility Services gaat in samenwerking met marktontwikkelingsbureau Foodstep voortaan de CO2-uitstoot meten van de producten die worden verkocht op de ruim 100 cateringlocaties. ISS is de eerste cateraar die de CO2-uitstoot van Food & Beverage integraal in kaart gaat brengen. Voor het uitvoeren van de metingen is ISS een driejarige samenwerking aangegaan met Foodstep. Het meten gebeurt...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid