Minimumleeftijd maaltijdbezorgers Domino’s op 16 jaar


Formulenieuws - Domino’s verhoogt de minimumleeftijd van haar bezorgers naar 16 jaar. Eerder dit jaar in april werd de leeftijd door de pizzaketen al aangepast voor de eigen winkels, maar die minimumleeftijd van de maaltijdbezorgers geldt nu ook voor de aangesloten franchisers.

Het besluit past bij het advies van de arbeidsinspectie aan het kabinet om de leeftijdsgrens van maaltijdbezorgers te verhogen. De afgelopen jaren waren er door Domino’s al maatregelen genomen om de veiligheid van de bezorgers verder te verhogen. Zo werden bezorgers per uur betaald en niet per rit, werd het dragen van een helm verplicht en kregen de bezorgers een (verkeers-) veiligheidstrainingen aangeboden.

Populair

Het bezorgen van maaltijden is een populair bijbaantje. De introductie van de E-bike als vervoermiddel zorgde ervoor dat ook jongeren onder de 16 jaar voor de bijbanen in aanmerking kwamen. Voor de ketens was deze groep jongeren een welkome aanwas, omdat het laten bezorgen niet alleen steeds populairder werd , maar er ook steeds meer bezorgers nodig waren. Maar met de komst van meer jongeren, gebeurde er ook steeds meer ongelukken met bezorgers. Als gevolg van deze zorgwekkende situatie werd daarom door de arbeidsinspectie geadviseerd de leeftijd van de bezorgers te verhogen.

Risico’s

Ondanks de verhoging van de leeftijd blijft Domino’s cursussen aanbieden. Marianne Kemps van Domino’s: “Ieder ongeluk is er één teveel. Daarom moet je blijven kijken wat je kunt doen om de veiligheid te vergroten. Een 16 jarige bezorger heeft net wat meer inzicht en is zich meer bewust van de mogelijke risico’s in het verkeer.”

Zelfoverschatting

Veilig Verkeer Nederland is blij met dit besluit. Woordvoerder Rob Stomphorst: “Minderjarigen zijn niet geschikt om te werken als maaltijdbezorger. Deskundigen onderschrijven dit en een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet jongeren onder de 16 jaar verbiedt om nog als maaltijdbezorger te werken. Er is vaak sprake van zelfoverschatting omdat de hersenen van de minderjarigen nog niet voldoende zijn ontwikkeld om risico's in het verkeer in te schatten.”

1 op de 10 is 15 jaar

Domino’s telt momenteel 295 vestigingen met ruim 9000 medewerkers. Het merendeel is 16 jaar of ouder. 1 op de tien medewerkers is 15 jaar. De mensen worden, nadat de wet is gewijzigd, zoveel mogelijk ingezet op andere plaatsen in het bedrijf.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws


ProFri wil overgangstermijn verbod 15-jarige maaltijdbezorgers

Politiek – ProFri, de belangenvereniging voor professionele frituurders, verzoekt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een overgangstermijn in te stellen voor bezorgers van 15 jaar. Gisteren werd bekend gemaakt dat het frituurspeciaalzaken, bezorgrestaurants en andere maaltijdbezorgers vanaf 1 juli niet langer is toegestaan medewerkers jonger dan 16 jaar in te zetten voor commerciële maaltijdbezorging.

Lees bericht
Andre ten Wolde benoemd tot CEO Domino’s Europe

Benoeming - Domino’s benoemt bij halfjaarcijfers voormalig CEO Nederland en België Andre ten Wolde tot CEO Europa. Domino's Pizza Enterprises Limited, moederorganisatie van Domino’s pizza Nederland, realiseerde in Europa een omzetgroei van +9,4% tot 382,8 miljoen euro. Daarnaast opende Domino’s in Europa 37 winkels.

Lees bericht

Franchisenemers Papa John’s stappen naar de rechter

Formulenieuws - Franchisenemers van pizzaketen Papa John's zijn naar de rechter gestapt. Volgens een artikel op NOS.nl voelen de ondernemers zich misleid en bedrogen door de organisatie en willen zij nu beslag leggen op ruim 4 miljoen euro van het Nederlandse hoofdkantoor PJ Europe Group BV..

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid