NAGF brengt nudgingrapport uit over stimuleren van groente en fruit


Onderzoek - Hoe zet je Nederlanders nu aan tot het eten van meer groente en fruit. Die vraag vloeide voort uit het preventieakkoord, waarin is afgesproken dat de consumptie van de producten uit de Schijf van Vijf jaarlijks zouden groeien. Van de week werd tijdens een presentatie van het NAGF op het campusterrein van de KNVB enkele onderzoeksresultaten gepresenteerd. Het NAGF is een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en heeft als doel de consumptie van groenten en fruit in Nederland gedurende 3 jaar (2018-2020) te stimuleren. Het NAGF wordt gevormd door de vereniging Groenten Fruit Huis, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en een aantal partners. Meer rendement Met de actie Ga voor Kleur wil de NAGF Nederlanders aanzetten tot meet groente en fruitconsumptie. Niet alleen door de verkopen van die producten in de supermarkt te promoten, maar ook door out-of-home initiatieven te nemen. En er lagen natuurlijk al initiatieven, gedaan door andere bedrijven. Zoals een test met een drietal Van der Valk-restaurants om de hoeveelheid vlees te verminderen en de hoeveelheid groente te vergroten. Het resultaat van die test was meer rendement voor het restaurant en meer groente voor de consument, terwijl de klanttevredenheid hetzelfde blees. Meer groente De test bij Van der Valk werd gedaan door de ene groep 75 gram groente en vlees en vis te geven en de andere groep 150 gram groente en 12,5% minder vlees en vis te serveren. Na het tafelen werden de restanten op het bord gewogen om te kunnen bepalen hoeveel er van wel product was gegeten en na afloop werd ook iedereen gevraagd of men tevreden was over eten. Zoals gezegd bleek dat laatste geen verschil te maken, maar werd er wel meer groente geconsumeerd. Voor NAGF het bewijs dat de consument wel degelijk is te beinvloeden, mits je maar de juiste handelingen verricht. Alle reden dus voor het NAGf om voort te borduren op deze eerder gedane constateringen. Vergadergroente Uit eerder onderzoek bleek ook dat wanneer groente wordt gepresenteerd bij vergaderingen ook de consumptie van groente toeneemt. Door kleurrijke snackgroenten op tafel te zetten wordt het de werknemer ook gemakkelijk gemaakt om te snacken. Het bleek dat de deelnemers gemiddeld 75 gram groente tijdens de vergadering aten. Supermarkt Voor het NAGF-onderzoek naar het stimuleren van meer groente en fruit in het supermarktkanaal werd een Dirk-filiaal gedurende zes weken omgetoverd tot ‘Ga Voor Kleur Lab’. Groenten en fruit kregen, door subtiele aanpassingen in de winkelomgeving in de locatie van Leidschenveen, een prominentere plek. Het was voor het eerst in Nederland dat op die locatie zoveel verschillende nudges (het geven van duwtjes in de goede richting, red.) tegelijkertijd werden getest. Het ging om zeven variaties, waaronder toegangspoortjes, winkelwagen-inlays en een gezond aanbod bij de kassa. Positieve resultaten De verkoopcijfers zijn vergeleken met een andere supermarkt van Dirk zonder nudges. Wat bleek? De resultaten zijn positief: hoewel in beide supermarkten in 2018 minder groenten en fruit verkocht werden dan in 2017, was de daling in de interventiesupermarkt tijdens het Ga voor Kleur Lab 6,6 procent, tegenover 14,0 procent in de controlesupermarkt. Verder blijkt uit het onderzoek dat individuele nudges geen aantoonbaar effect hebben; juist een combinatie van nudges is nodig om koopgedrag in de supermarkt te stimuleren. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horecabedrijven volop actief met bezorging

Analyse – Sinds de overheidsmaatregelen van kracht zijn gegaan tegen verdere verspreiding van het coronavirus zijn er 43.000 horecazaken, waarvan 35.500 eetgelegenheden, gesloten voor hun gasten. Een groot gedeelte daarvan is sindsdien actief met afhaal- en bezorgdiensten. De traditionele horeca, die voorheen nog niet actief was in deze markt, ziet in die mogelijkheden een kans de zaken deels draaiende te houden.

Lees bericht


‘Filefruit’ moet fruitconsumptie stimuleren

Fruit – Nederlanders eten nog altijd onvoldoende fruit. Om dat te stimuleren wordt ‘filefruit’ geïntroduceerd, want juist de auto is een geschikt moment om fruit te eten. De actie 'FileFruit' is een initiatief van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) om samen met de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de automobilist aan het fruit te krijgen. Nog steeds eet bijna...

Lees bericht

Slimme camera herkent 120 soorten fruit en groente bij Colruyt-kassa

Supermarkt – De Belgische supermarkt Colruyt heeft de primeur bij onze zuiderburen en test als eerste een camera die 120 soorten groente en fruit herkent bij de kassa, middels artificiële intelligentie (AI). In samenwerking met het bedrijf Robovision werd een slimme camera ontwikkeld en opgehangen boven een weegschaal die bepaalt om welk product het gaat. Het gaat om een test die...

Lees bericht


Onderzoek wijst uit dat btw op groente en fruit lager moet

Onderzoek – Uit een enquête in opdracht van foodwatch blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voorstander is van het niet verhogen van de btw voor groente en fruit. Volgens onderzoeksbureau Multiscope, dat het onderzoek uitvoerde, is 80 procent voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding meer te stimuleren. Net als alle andere producten en diensten die vallen onder...

Lees bericht

Thuisbezorgd.nl gaat met Valk Vers ook koude maaltijden bezorgen

Bezorging - Vorige maand werd bekend dat Van der Valk Hotel Apeldoorn-de Cantharel onder de naam Valk Vers een proef is gestart met het bezorgen van gekoelde verse maaltijden voor inwoners van Apeldoorn en omgeving. Vanaf vandaag kunnen inwoners deze maaltijden ook bestellen via de Thuisbezorgd.nl. Een primeur, want de online etenbestelsite was nog niet eerder beschikbaar voor de...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid