‘Nederland koploper in gezonde vlees- en zuivelvervangers’
Onderzoek – Nederlandse vleesvervangers en plantaardige melk hebben gemiddeld een gezondere samenstelling dan die uit andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van ProVeg International, waarin Nederlandse alternatieven voor vlees en zuivel werden vergeleken met vervangers uit tien andere landen.
Na de Nederlandse vleesvervangers scoorden die van België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten het best. Vleesvervangers in al deze landen waren gemiddeld gezonder dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Martine van Haperen, expert foodservice bij ProVeg Nederland: “We kunnen trots zijn op het feit dat we ook koploper zijn als het gaat om de voedingswaarde van deze producten. De Schijf van Vijf van het Nederlandse Voedingscentrum heeft duidelijke criteria voor plantaardige alternatieven die passen in een gezond voedingspatroon. Dit geeft fabrikanten een extra impuls om hun producten zo gezond mogelijk te maken. Nederlandse producten bevatten gemiddeld minder zout en verzadigd vet en meer nuttige voedingsstoffen.”
Beoordeling
ProVeg bekeek de voedingswaardes van 673 plantaardige producten uit 11 landen, waarvan 422 vleesvervangers en 251 soorten plantaardige melk. Behalve uit Nederland komen de onderzochte producten uit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Maleisië. De vleesvervangers zijn beoordeeld op totaal vetgehalte, verzadigd vet, zout, suiker, eiwit, voedingsvezels en toegevoegd ijzer en vitamine B12.
Bron: ProVeg/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Salomon FoodWorld blijft onderdeel van Vion
Convenience – Salomon Foodworld, de foodservicetak van het Nederlandse bedrijf Vion, blijft onderdeel van het vleesbedrijf. Dat is onlangs bekendgemaakt.
Lees berichtMerendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie
Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.
Lees berichtKarma Kebab opent vestiging in Amsterdam
Formulenieuws – Wat ooit als experiment op festival Lowlands begon in 2018 is nu uitgegroeid tot echte foodformule. Naast de grote flagship-locatie in Utrecht is er nu een nieuw restaurant in Amsterdam geopend. En stappen naar het openen van meer locaties de komende jaren worden gezet.
Lees berichtEfteling zet meer in op duurzaamheid en plantaardig
Leisure – Attractiepark De Efteling zet meer in op duurzaamheid en gaat meer plantaardige producten aanbieden. Zowel op het park als in de hotels en de resorts zijn de komende maanden vaker vegetarische opties te zien. Dat meldt website Loopings.
Lees berichtNieuwe vezeltechnologie Schouten in plantaardige schnitzel
Introductie – Schouten Europe heeft een nieuwe, zelfontwikkelde vezeltechnologie toegepast ter vervanging voor getextureerde eiwitten in de plantaardige schnitzel. Naast een betere textuur voor vleeslijkende producten zorgt de innovatie ook voor een lagere milieu-impact.
Lees berichtGarden Gourmet komt met plantaardige witvis
Introductie - Garden Gourmet introduceert deze week zijn plantaardige alternatief voor witvis op de Nederlandse markt. Het plantaardige merk introduceert ‘Marine-Style Crispy Filet’ en ‘Marine-Style Crispy Nuggets’ en breidt hiermee zijn portfolio van plantaardige producten uit.
Lees bericht