Nederlands bedrijf Mayoneur wil mayomarkt verder verduurzamen
.png)
Verduurzamen – Het jonge Nederlandse bedrijf Mayoneur wil met een alternatief voor traditionele verdikkingsmiddelen de mayonaisemarkt verder verduurzamen. De challenger heeft daarvoor een alternatief ontwikkeld van citrusvezels van waste sinaasappels.
Het merk Mayoneur, dat verschillende mayosmaken als sriracha mayo, wasabi mayo en pittige saté mayo in het assortiment heeft, zet met de overstap van de traditionele verdikkingsmiddelen naar citrusvezels een nieuw tijdperk in. Volgens de oprichters van Mayoneur draagt de innovatie ook bij aan de circulaire economie. “Onze mayo’s waren vanaf onze start in 2019 al plantaardig, halal, glutenvrij en lactosevrij”. De keuze om zich volledig te richten op plantaardige mayo was geen toeval, zo laat het bedrijf weten, omdat het merk daarmee in 2023 650.000 eidooiers bespaart. “Toen we erachter kwamen dat de citrusvezels van Peel Pioneers een uitstekende vervanging zijn voor traditionele verdikkingsmiddelen, zijn we gelijk gaan testen met onze receptuur om ook op dat vlak duurzaamheidsstappen te zetten,” aldus Geert Kranendonk (30) & Glenn Kruisselbink (30), co-founders van Mayoneur.
Voedselverspilling
De samenwerking tussen Mayoneur en Peel Pioneers, producent van de citrusvezels draagt bij aan het verminderen van voedselverspilling en het maximaliseren van het gebruik van grondstoffen. “Deze vezel wordt geproduceerd uit de resten van citrusvruchten afkomstig van Jumbo en heeft uitstekende bindende en textuureigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik in sauzen,” aldus Sytze van Stempvoort, mede-oprichter van Peel Pioneers. Het was voor Mayoneur een uitdaging om de smaak, de structuur en het romige mondgevoel te behouden. “We zijn super trots dat het ons na maanden testen uiteindelijk toch gelukt is,” aldus Kranendonk.
Onder de loep
De overstap naar citrusvezels is volgens de jonge ondernemers nog maar het begin. In de komende jaren neemt het bedrijf meer grondstoffen onder de loep om ook die van bij- of restproducten te maken, zoals zetmeel van aardappelschillen.
Bron: Mayoneur/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Too Good To Go-app krijgt hoge waardering van Apple
Verkiezing – De app tegen voedselverspilling van Too Good To Go is uitgeroepen tot een van de winnaars in de categorie ‘Cultural Impact Award’ op de prestigieuze Apple App Store Awards 2023. Van de 40 wereldwijde finalisten in 10 categorieën is de app bekroond met een award in deze categorie vanwege de uitzonderlijke gebruikerservaring en de diepgaande culturele impact van de applicatie op...
Lees berichtEerste ziekenhuislocatie van Bakker Bart in Rijnstate Elst
Interview – Het is de grootste Bakker Bart van Nederland en het is de eerste vestiging in een ziekenhuis. De nieuwste locatie van het horecaconcept in het net geopende Rijnstate Elst in Elst is in meerdere opzichten bijzonder. Ook voor de ondernemer zelf, want voor John Macleane, die twee Jumbo’s runt in het Gelderse plaatsje is het zijn eerste foodservicebedrijf.
Lees berichtOndernemersfamilie Macleane neemt Jumbo Beuningen over
Supermarkten - De Jumbo winkel in Beuningen van de familie Kalkman wordt op 20 november overgedragen aan de ondernemersfamilie Macleane. Na 32 jaar ondernemerschap in Beuningen, neemt de familie Kalkman afscheid van de vestiging om van hun vrije tijd te genieten. De familie Macleane beheert momenteel al twee Jumbo winkels in Elst en een Bakker Bart in Rijnstate Elst.
Lees berichtOok Coca-Cola en Too Good To Go bundelen krachten
Voedselverspilling – Coca-Cola in Nederland en Too Good To Go gaan samenwerken. Eind vorig jaar startte de Too Good To Go-app met het aanbieden van Magic Pakketten die door PostNL thuis geleverd worden. Het gaat om pakketten met producten die om verschillende redenen niet meer geleverd kunnen worden, maar die voor consumenten nog lang genoeg houdbaar zijn. Voortaan maken enkele producten...
Lees berichtToo Good To Go redt 2,5 mln merkproducten met 100.000 pakketten
Voedselverspilling – Marktplaats voor voedseloverschotten, Too Good To Go, heeft in Nederland in minder dan een jaar tijd ruim 100.000 Magic Pakketten gered. Deze pakketten bevatten producten van fabrikanten die om verschillende redenen niet aan retailers kunnen worden verkocht. In plaats van ze weg te gooien, worden ze rechtstreeks bij de consument thuisbezorgd, waar ze een tweede leven krijgen. Na een pilot...
Lees bericht‘Geld en tijdgebrek belemmeren mensen duurzamer te leven’
Onderzoek – Vrouwen leven hun duurzame gewoontes meer na dan mannen, hoewel mannen van zich zelf vinden dat zij duurzamer bezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Daarnaast blijkt dat mensen graag duurzamer willen leven, maar door geld of tijdgebrek daar niet aan toe komen.
Lees bericht