Negatief NVWA-advies bamboebakjes zorgt voor onduidelijkheid


Veilige bamboe-producten / Foto bij: Paardekooper

Verpakkingen - Onlangs adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om servies gemaakt van melamine kunststof met bamboe- of maisvezels niet meer te gebruiken. Terwijl veel ondernemers juist dachten dat de bamboebakjes duurzaam waren. Ondernemers vragen zich nu af, wat mag wel?

Het is ook ingewikkeld: Bamboe- of maispoeder als toevoeging aan kunststofproducten voor voedselcontact (zoals servies en bestek) zijn niet in de EU toegestaan, maar bamboeproducten, die echt van bamboe(pulp) zijn gemaakt, zijn dat wel, laat verpakkingsspecialist Paardekooper weten. Wie nieuwe verpakking zoekt moet dus navragen waaruit het verpakkingsmateriaal bestaat.

Melamine wordt onder andere gebruikt om herbruikbaar servies te maken. Tegenwoordig worden daar vaak bamboe-, mais- of rijstvezels aan toegevoegd. Melamine is geschikt om te gebruiken tot 70 graden. Bij gebruik boven de 70 graden bestaat de kans dat er formaldehyde in het eten of drinken terecht komt, wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Op grond daarvan heeft de NVWA geadviseerd om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken.

Bij gebruik van bamboe is het ook lastig om het product te bestempelen als duurzaam, hoewel het er wel als zodanig uitziet. Een product mag je niet ‘duurzaam’ noemen alleen maar omdat een deel van het product van planten is gemaakt. Ook als je beweert dat een product ‘biobased’ is, gelden er uiteraard voorwaarden. Met biobased wordt de indruk gewekt dat het gehele product van plantaardige afkomst is. De regels zijn echter strikter; als er ook maar een klein percentage (maakt niet uit hoe hoog) van synthetisch materiaal bij zit, dat niet vermeld wordt, ben je als ondernemer al bezig de consument aan het misleiden.

Ook de claim ‘biologisch afbreekbaar’ voor producten die melamine mag niet worden gehanteerd en is misleidend. Melamine is namelijk niet biologisch afbreekbaar en dus kan het product niet (geheel) biologisch afgebroken worden. Producten van melamine zijn niet recyclebaar en bij verbranding bestaat er risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Appèl Catering kiest voor korte keten-initiatief ‘Mijn Melk’

Catering - Appèl Catering in Den Bosch neemt als eerste landelijke cateraar Mijn Melk op in haar assortiment. De melk die vanaf de zuivelboerderij binnen 24 uur in een fles zit, wordt via een korte logistieke keten direct van de boerderij aan het bedrijfsrestaurant geleverd. TU Eindhoven en de Fontys Hogeschool in Eindhoven zijn de eerste onderwijslocaties waar vanaf begin...

Lees berichtBierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit afvalwater

Duurzaamheid - Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groen gas geproduceerd uit eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij is een groen gasinstallatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen Nm3 groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

Lees bericht

Compass Group hospitalitypartner Floriade Expo 2022

Eventcatering – Compass Group is de culinaire partner van de Floriade Expo 2022, die vanaf 14 april tot en met 9 oktober in Almere wordt gehouden. De cateraar gaat op de wereldtuinbouwtentoonstelling meerdere restaurants exploiteren en de banqueting verzorgen.

Lees bericht


Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bezorgdiensten - Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

Lees bericht

Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Campagne - De jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Week Zonder Vlees’ vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Met de toevoeging ‘& Zuivel’ worden de deelnemers ook uitgedaagd om niet alleen het vlees een week te laten staan maar ook zuivel.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid