Nieuw omzetrecord met kerst voor supermarkten


Supermarkten deden het weer goed met kerst, mede door hogere prijzen

Supermarkten – Voor het eerst in twee jaar tijd kon kerst weer met elkaar gevierd worden in Nederland, zonder maatregelen en beperkingen. In 2020 en 2021 profiteerde het supermarkt kanaal van de veranderde omstandigheden door COVID-19 en sneuvelden de omzetten tijdens de kerstweek. Ook in 2022 vond de consument de supermarkt weer voor Kerst, met een nieuw omzetrecord tot gevolg.  

In week 51 rekenden de supermarkten gezamenlijk voor €1,17 miljard af, aldus onderzoekbureau NielsenIQ. Ten opzichte van week 51 in 2021 is dit een groei van ruim 100 miljoen of zo’n +10.3%. Tevens is het de hoogste weekomzet ooit gemeten laat het bedrijf weten, deze stond tot verkort nog op de kerstweek van 2021. “We zien al het hele jaar dat de verkooprijzen in het supermarkt kanaal stijgen als gevolg van de inflatie en energiecrisis,” aldus Jasper Bins, Retailer Director bij NielsenIQ. “Oliën, vlees, vis en kaas zijn voorbeelden van categorieën waar prijzen het hardst gestegen zijn dit jaar.” 

Een andere reden voor de hoge omzet dit jaar is volgens NielsenIQ de timing van kerst, Eerste Kerstdag viel op een zondag. Er worden veel boodschappen gedaan op vrijdag en zaterdag en beide dagen vielen dit jaar in week 51.

Bron: NielsenIQ/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees bericht
FSIN: ‘Nederland geeft meer geld uit aan eten en drinken’

Analyse - Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt naar een omzet €68,9 miljard; dat is een toename van 3,9%. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak. Dat blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023 die...

Lees bericht


PLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren

Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.

Lees bericht

ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid