Nieuwe Europese regels voor bezorgplatforms


Thuisbezorging blijft goede zaken doen

Wetgeving - De rechten van maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van online-platforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden.

Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving vooraf een bezorgrestaurant schrappen van hun websites. In Nederland is tenminste één geval binnen de frituurbranche bekend waarbij dit is gebeurd; het bedrijf verloor hierdoor van ene op het andere moment 80 procent van zijn omzet.

Transparantie

In de verordening is verder opgenomen dat platforms hun voorwaarden op een aantal punten moeten bijstellen. Zo moeten platforms meer transparantie bieden: bijvoorbeeld over de totstandkoming van de toplijstjes van aanbevolen bedrijven. In het algemeen moet de verhouding tussen “online tussenhandel-diensten” (zoals Thuisbezorgd) en zakelijke gebruikers (zoals cafetaria’s) gelijkwaardiger worden.

Overgangsjaar

Vorig jaar nam de Europese Commissie de verordening al aan. Platforms kregen vanaf dat moment een jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving, de eerste in zijn soort in Europa. Op het moment dat de verordening werd aangenomen, telde de Europese Unie naar schatting ruim 7000 online handelsplatforms. Dat zijn er nu, gestimuleerd door de coronacrisis, ongetwijfeld reeds ettelijke duizenden meer.

Verdere wetgeving in de maak

Aanvullend op de verordening heeft de Europese Commissie recentelijk nog een wetgevingspakket inzake digitale diensten aangekondigd waarmee Europa onder meer het toezicht op online platforms wil regelen en de toenemende macht van grote platforms beteugelen. Vakvereniging ProFri maakt via openbare raadpleging gebruik om de commissie van input te voorzien en dient tevens haar zienswijze in. Iedereen kan dit op individuele basis doen tot uiterlijk 8 september 2020, maar laat het vooral ook weten aan ProFri of de vereniging waarbij je als ondernemer bent aangesloten.

Bron: ProFri

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Opnieuw dreun voor de horeca, ondernemers woedend’

Coronamaatregelen - De berichten die in de media verschijnen over de verplichte dagelijkse sluiting van de horeca om 19.00 uur leiden tot veel woede bij horecaondernemers. Dat laat althans de Horeca Alliantie weten. Ook Koninklijke Horeca Nederland KHN) riep vandaag in paginagrote krantenadvertenties het kabinet op de horeca niet het kind van de rekening te laten zijn bij het nemen van...

Lees bericht


Raad voor Volksgezondheid: “Niet alleen snackbars benoemen”

Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

Lees bericht

Raad voor Volksgezondheid neemt Frietmanifest in ontvangst

Actie – Maandag 1 november neemt directeur Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het frietmanifest in ontvangst. In dit manifest wordt gesteld dat cafetaria’s, snackbars en frituurzaken niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland. Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) wil met dit manifest tegenwicht bieden aan de gemeenten die nieuwe snackbars willen weren.

Lees bericht

Dennis van Asselt nieuwe directeur Frituurcentrum

Benoeming - Dennis van Asselt (42) is de nieuwe directeur van het Nederlands Frituurcentrum (Frituurcentrum). Van Asselt gaat aan de slag om het kennis- en innovatieplatform voor friturend Nederland verder de toekomst in te brengen. Ook gaat hij een rol spelen bij zaken die het Frituurcentrum uitvoert in opdracht van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders.

Lees bericht






© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid