Nieuwe fase 3D Food Printing na financiering NWO


Technologie – 3D Food Printing gaat een nieuwe fase in na een financiering van NWO-domein TTW (Toegepaste en Technische Wetenschappen) voor het project PRINTYOURFOOD van de Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven. Door het project moet het mogelijk worden om gepersonaliseerd en gezond 3D-geprint voedsel in één poging geslaagd uit de printer te laten komen.

De onderzoekers gaan daarvoor een digital twin ontwikkelen: een intelligent model dat kan inschatten of een recept zal slagen. In de toekomst zal het mogelijk zijn om dit model in andere printers te implementeren. Dat schrijft WUR naar aanleiding van de toekenning van de financiering door NWO-domein, een bestuursorgaan dat onder het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen valt en vernieuwingen moet stimuleren.

De universiteiten en TNO werken al langer samen in het Digital Food Processing Initiative (DFPI), maar kunnen door deze serieuze financiering nu meer snelheid maken in de ontwikkeling van 3D-Food Printing . Drie promovendi en een team van ervaren onderzoekers gaan samenwerken met de bedrijven Lamb Weston, Ruitenberg Ingredients en Gastronology | 3D Food Works. Zij hebben interesse getoond in het gebruik van de digital twin en een financiële bijdrage geleverd aan het project. De promovendi gaan onder andere werken met groentepuree (Gastronology | 3D Food Works) en aardappels (Lamb Weston) om tot prototypen voor nieuw 3D Food te komen.

Bij het project gaan de onderzoekers zich richten op gezonde samenstellingen van 3D Food. ‘Daar is nu nog een kennishiaat’, vertelt Maarten Schutyser, universitair hoofddocent bij Wageningen Universiteit en projectleider van PRINTYOURFOOD. ‘Sommige bedrijven printen al 3D Food in mooie vormen, maar er zijn nog weinig geslaagde printprocessen ontwikkeld waarbij gevarieerd kan worden met gezonde samenstellingen van voedsel. Daarom gaan we onderzoeken wat er mogelijk is met eiwitstructuren, koolhydraten, vetten en vezels en hoe ze geslaagd en gevarieerd in 3D Food verwerkt kunnen worden.

3D Food Printing is bij uitstek een technologie die gebruikt kan worden voor gezonde, gepersonaliseerde voeding, zegt Schutyser. ‘Een vitamine toevoegen, een andere hoeveelheid eiwit of koolhydraten: het kan ouderen, maar ook herstellende en sportieve mensen stimuleren een gezond dieet te volgen.’

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMind Your Bite-congres over New Supermarket concepts

Webinar - Feed Your Mind organiseert jaarlijks een themabijeenkomst voor geïnteresseerden in de wereld van eten en drinken die op zoek zijn naar een beter voedselsysteem in alle schakels van de keten. Dit jaar gebeurt dat online tijdens het jaarlijkse Foodinar Mind Your Bite. Verschillende sprekers geven tijdens dit interactieve programma nieuwe inzichten op het snijvlak van fooddesign en...

Lees bericht
Brownies&downieS opent eerste campus-locatie

Formulenieuws - Brownies&downieS zal medio augustus een locatie openen op de Technische Universiteit van Eindhoven. Bijzonder aan de locatie is tevens dat de bijzondere lunchformule een grab & go-variant krijgt. Het is de eerste vestiging op een onderwijslocatie in Nederland.

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid