‘Nieuwe ingrijpende maatregelen in de maak’
_1024_768_90.jpg)
Coronamaatregelen – Niets is definitief zolang het niet is uitgesproken tijdens de persconferentie van vanavond, maar de voortekenen voor de foodservicemarkt zijn niet goed. Maatregelen die op tafel liggen zijn sluiting van de horeca in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om 22.00 uur, beperkt reizen binnen de Randstad en ook het publiek bij voetbalwedstrijden is niet meer welkom.
Het zijn enkele uitgelekte plannen waarover wordt bericht, maar de ondertoon van de betrokken instanties is serieus: er zijn ingrijpende maatregelen nodig om het virus effectief te bestrijden en de oplopende besmettingcijfers te kantelen. Enkele voorstellen die circuleren zijn dat thuiswerken strikter moet worden nageleefd – bedrijven zouden zelfs boetes kunnen krijgen, maar daarnaast wordt ook voorgesteld dat het reizen binnen de Randstad alleen mag indien strikt noodzakelijk; voorts moet de horeca voortaan om 22.00 uur dicht in plaats van nu 24.00 uur en mag er daarna niemand meer in. Vooralsnog lijkt die maatregel zich te beperken tot de Randstad (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag), maar het is mogelijk dat de maatregel ook landelijk wordt doorgeveoerd; ook bij sportevenementen is straks geen publiek meer toegestaan, zowel bij de amateurs als bij betaald voetbal.
Registratieplicht
Verder wordt het voor contactberoepen verplicht een registratiebeleid te voeren. Die bezoek- en contactlijsten moeten het de GGD’s gemakkelijker maken om hun brononderzoek te kunnen uitvoeren. Ook supermarkten moeten de teugels weer aanhalen en mogen bezoek alleen toelaten met winkelwagentje, dat zij wel ontsmet moeten aanbieden.
Groepsgrootte
Volgens sommige media is ook de groepsgrootte momenteel onderwerp van discussie. Eerder waren er onbeperkte aantallen in de horeca mogelijk, mits de afstand van anderhalvemeter kon worden gewaarborgd. Voor gezelschappen, die nauw verwant zijn aan elkaar, was er wel een beperking van vijftig in één ruimte. In de voorstellen zou het aantal mensen dat mag samenkomen gemaximeerd worden op dertig.
Persconferentie
De maatregelen zouden morgen om 18.00 uur ingaan. Na drie weken wordt het effect ervan geëvalueerd. Pas na de persconferentie vanavond om 19.00 uur van premier Rutte en minister De Jonge wordt duidelijk welke maatregelen er precies gaan gelden.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Kop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees berichtING gematigd positief over horeca in 2025
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Lees berichtBroekhuyzen Horecagroothandel nu officieel Bidfood Noordwijkerhout
Groothandel – Broekhuyzen Horecagroothandel in Noordwijkerhout is zaterdag 25 januari officieel geïntegreerd in Bidfood Noordwijkerhout. Dat heeft de groothandel laten weten.
Lees berichtJan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X
Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.
Lees berichtHorecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers
Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.
Lees berichtHoreca moet scherper kijken naar logistieke kosten
Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.
Lees bericht