Nieuwe voedingsconcepten voor ouderen met dementie


Zorg - Vandaag start een onderzoek naar de effecten van lekker eten en drinken op het welzijn van ouderen met dementie. Zes organisaties voeren het onderzoek uit in verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen onder de naam ‘De vergeten maaltijd’. Esmée Doets (onderzoeker consumentengedrag en gezondheid bij de Wageningen University & Research, één van de zes organisaties): “Eerder onderzoek ging vooral over de effecten van voeding op de fysieke toestand van deze doelgroep. Wij richten ons in dit onderzoek op het welzijn. Lekker eten en drinken dragen daar in belangrijke mate aan bij, maar zijn ook lastig door lichamelijke en geestelijke problemen. Daarom onderzoeken wij nieuwe voedingsconcepten en innovatieve interventies die daar aan bijdragen én willen we er voor zorgen dat eten en drinken een centrale rol krijgen in de dagelijkse zorg voor deze doelgroep.” Bij het zoeken naar oplossingen zoomt het multidisciplinaire team vooral in op de mens zelf. Doets: “We onderzoeken bijvoorbeeld of we de eetomgeving kunnen aanpassen aan de individuele behoefte van een oudere, waardoor zijn eetlust verbetert. Denk aan virtueel samen aan tafel eten met familie en vrienden.” Nieuw productaanbod Daarnaast richt het onderzoek zich op het oplossen van de factoren die eten en drinken moeilijk maken voor deze doelgroep, zoals verminderde motorische vaardigheden, eetlust, herkenning van eten, drinken en maaltijdmomenten en kauw-, slik- en gebitsproblemen. Dat gebeurt door te zoeken naar een vernieuwend productaanbod dat past bij de voorkeuren en fysieke mogelijkheden in verschillende fases van dementie. Een voorbeeld is bekende producten maken met een makkelijke textuur met behulp van 3D food printing. Meetmethode voor kwaliteit van leven Naast een vernieuwend productaanbod en persoonlijke eetomgevingen wil het team een methode ontwikkelen voor het meten van de kwaliteit van leven bij ouderen met dementie. Doets: “Normaal gesproken wordt dat met een standaard vragenlijst bepaald, maar dat kan niet bij deze doelgroep. Op basis van gedragskenmerken kunnen we wellicht afleiden hoe ‘tevreden’ de ouderen zijn. Ook de observaties van de zorgverleners en de tevredenheid van de mantelzorgers zijn hier een belangrijk meetpunt.” Opschaling Het onderzoek start in Wageningen met het doel om later op te schalen. Doets: “Met de bevindingen uit dit onderzoek zullen we beleid ontwikkelen over de rol van voeding in de zorg. De nieuwe meetmethode levert daar belangrijke input voor. Ook doen we een voorstel voor aanpassingen in zorginstellingen die personeel de ruimte geven om voldoende tijd en persoonlijke aandacht te besteden aan eten en drinken.” Zes organisaties Het drie jaar durende onderzoek vindt plaats bij Oranje Nassau’s Oord, één van de zorglocaties van Zinzia Zorggroep in Wageningen. Zij richten zich op kwetsbare ouderen in de Veluwezoom, De Vallei en Over-Betuwe. Adviseur Wim Huizing en Zinzia Zorggroep namen het initiatief voor dit onderzoek en stelden een multidisciplinair team samen van zes organisaties. De overige betrokken partijen zijn: totaalleverancier in eten en drinken voor de zorg Huuskes, Wageningen University & Research, innovatieadviesbureau Innovation Playground en facilitair adviesbureau CareFacilitair. Bron: WUR Zorg - Vandaag start een onderzoek naar de effecten van lekker eten en drinken op het welzijn van ouderen met dementie. Zes organisaties voeren het onderzoek uit in verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen onder de naam ‘De vergeten maaltijd’. Esmée Doets (onderzoeker consumentengedrag en gezondheid bij de Wageningen University & Research, één van de zes organisaties): “Eerder onderzoek ging vooral over de effecten van voeding op de fysieke toestand van deze doelgroep. Wij richten ons in dit onderzoek op het welzijn. Lekker eten en drinken dragen daar in belangrijke mate aan bij, maar zijn ook lastig door lichamelijke en geestelijke problemen. Daarom onderzoeken wij nieuwe voedingsconcepten en innovatieve interventies die daar aan bijdragen én willen we er voor zorgen dat eten en drinken een centrale rol krijgen in de dagelijkse zorg voor deze doelgroep.” Bij het zoeken naar oplossingen zoomt het multidisciplinaire team vooral in op de mens zelf. Doets: “We onderzoeken bijvoorbeeld of we de eetomgeving kunnen aanpassen aan de individuele behoefte van een oudere, waardoor zijn eetlust verbetert. Denk aan virtueel samen aan tafel eten met familie en vrienden.” Nieuw productaanbod Daarnaast richt het onderzoek zich op het oplossen van de factoren die eten en drinken moeilijk maken voor deze doelgroep, zoals verminderde motorische vaardigheden, eetlust, herkenning van eten, drinken en maaltijdmomenten en kauw-, slik- en gebitsproblemen. Dat gebeurt door te zoeken naar een vernieuwend productaanbod dat past bij de voorkeuren en fysieke mogelijkheden in verschillende fases van dementie. Een voorbeeld is bekende producten maken met een makkelijke textuur met behulp van 3D food printing. Meetmethode voor kwaliteit van leven Naast een vernieuwend productaanbod en persoonlijke eetomgevingen wil het team een methode ontwikkelen voor het meten van de kwaliteit van leven bij ouderen met dementie. Doets: “Normaal gesproken wordt dat met een standaard vragenlijst bepaald, maar dat kan niet bij deze doelgroep. Op basis van gedragskenmerken kunnen we wellicht afleiden hoe ‘tevreden’ de ouderen zijn. Ook de observaties van de zorgverleners en de tevredenheid van de mantelzorgers zijn hier een belangrijk meetpunt.” Opschaling Het onderzoek start in Wageningen met het doel om later op te schalen. Doets: “Met de bevindingen uit dit onderzoek zullen we beleid ontwikkelen over de rol van voeding in de zorg. De nieuwe meetmethode levert daar belangrijke input voor. Ook doen we een voorstel voor aanpassingen in zorginstellingen die personeel de ruimte geven om voldoende tijd en persoonlijke aandacht te besteden aan eten en drinken.” Zes organisaties Het drie jaar durende onderzoek vindt plaats bij Oranje Nassau’s Oord, één van de zorglocaties van Zinzia Zorggroep in Wageningen. Zij richten zich op kwetsbare ouderen in de Veluwezoom, De Vallei en Over-Betuwe. Adviseur Wim Huizing en Zinzia Zorggroep namen het initiatief voor dit onderzoek en stelden een multidisciplinair team samen van zes organisaties. De overige betrokken partijen zijn: totaalleverancier in eten en drinken voor de zorg Huuskes, Wageningen University & Research, innovatieadviesbureau Innovation Playground en facilitair adviesbureau CareFacilitair. Bron: WUR

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht



Aardappelindustrie verspilt maar 3,4% voedsel

Voedselverspilling - De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild.

Lees bericht

Voedselverspilling daalt 17,4% bij supermarkten

Supermarkten - Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

Lees bericht


Aandeel duurzaam in voedselbestedingen daalt licht

Analyse - Het aandeel duurzaam voedsel in de voedselbestedingen is licht gedaald naar 18%. In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag van de detailhandel terug naar de foodservice (horeca en catering, zorginstellingen en recreatie), COVID-19 en de stijgende prijzen van voedsel.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid