Nieuwe voedingsconcepten voor ouderen met dementie


Zorg - Vandaag start een onderzoek naar de effecten van lekker eten en drinken op het welzijn van ouderen met dementie. Zes organisaties voeren het onderzoek uit in verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord in Wageningen onder de naam ‘De vergeten maaltijd’. Esmée Doets (onderzoeker consumentengedrag en gezondheid bij de Wageningen University & Research, één van de zes organisaties): “Eerder onderzoek ging vooral over de effecten van voeding op de fysieke toestand van deze doelgroep. Wij richten ons in dit onderzoek op het welzijn. Lekker eten en drinken dragen daar in belangrijke mate aan bij, maar zijn ook lastig door lichamelijke en geestelijke problemen. Daarom onderzoeken wij nieuwe voedingsconcepten en innovatieve interventies die daar aan bijdragen én willen we er voor zorgen dat eten en drinken een centrale rol krijgen in de dagelijkse zorg voor deze doelgroep.” Bij het zoeken naar oplossingen zoomt het multidisciplinaire team vooral in op de mens zelf. Doets: “We onderzoeken bijvoorbeeld of we de eetomgeving kunnen aanpassen aan de individuele behoefte van een oudere, waardoor zijn eetlust verbetert. Denk aan virtueel samen aan tafel eten met familie en vrienden.” Nieuw productaanbod Daarnaast richt het onderzoek zich op het oplossen van de factoren die eten en drinken moeilijk maken voor deze doelgroep, zoals verminderde motorische vaardigheden, eetlust, herkenning van eten, drinken en maaltijdmomenten en kauw-, slik- en gebitsproblemen. Dat gebeurt door te zoeken naar een vernieuwend productaanbod dat past bij de voorkeuren en fysieke mogelijkheden in verschillende fases van dementie. Een voorbeeld is bekende producten maken met een makkelijke textuur met behulp van 3D food printing. Meetmethode voor kwaliteit van leven Naast een vernieuwend productaanbod en persoonlijke eetomgevingen wil het team een methode ontwikkelen voor het meten van de kwaliteit van leven bij ouderen met dementie. Doets: “Normaal gesproken wordt dat met een standaard vragenlijst bepaald, maar dat kan niet bij deze doelgroep. Op basis van gedragskenmerken kunnen we wellicht afleiden hoe ‘tevreden’ de ouderen zijn. Ook de observaties van de zorgverleners en de tevredenheid van de mantelzorgers zijn hier een belangrijk meetpunt.” Opschaling Het onderzoek start in Wageningen met het doel om later op te schalen. Doets: “Met de bevindingen uit dit onderzoek zullen we beleid ontwikkelen over de rol van voeding in de zorg. De nieuwe meetmethode levert daar belangrijke input voor. Ook doen we een voorstel voor aanpassingen in zorginstellingen die personeel de ruimte geven om voldoende tijd en persoonlijke aandacht te besteden aan eten en drinken.” Zes organisaties Het drie jaar durende onderzoek vindt plaats bij Oranje Nassau’s Oord, één van de zorglocaties van Zinzia Zorggroep in Wageningen. Zij richten zich op kwetsbare ouderen in de Veluwezoom, De Vallei en Over-Betuwe. Adviseur Wim Huizing en Zinzia Zorggroep namen het initiatief voor dit onderzoek en stelden een multidisciplinair team samen van zes organisaties. De overige betrokken partijen zijn: totaalleverancier in eten en drinken voor de zorg Huuskes, Wageningen University & Research, innovatieadviesbureau Innovation Playground en facilitair adviesbureau CareFacilitair. Bron: WUR

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws


Impact Magic Box van Too Good To Go is groot

Voedselverspilling – Onderzoek van de Wageningse universiteit toont aan dat 90% van de producten in de Magic Box van Too Good To Go ook daadwerkelijk worden geconsumeerd. Hiermee is duidelijk dat de app tegen voedselverspilling bijdraagt aan het tegengaan van het onnodig weggooien van voedselproducten. Met de app Too Good To Go kunnen consumenten bij winkeliers een Magic Box kopen met voedingsmiddelen...

Lees bericht

Consumenten kopen steeds vaker duurzaam voedsel

Monitor - De bestedingen van consumenten aan duurzaam voedsel in Nederland zijn in 2018 ten opzichte van 2017 met 7% toegenomen. Het marktaandeel van bestedingen aan duurzaam voedsel in de totale bestedingen aan voedsel is 11%. Duurzaam stijgt bij alle productgroepen, behalve bij vlees- en vleeswaren. Dat meldt de Monitor Duurzaam Voedsel 2018 van Wageningen Economic Research. De monitor geeft een overzicht van de bestedingen...

Lees bericht

Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

Voedselveiligheid - Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut voor voedselveiligheid. De nieuwe organisatie draagt de naam Wageningen Food Safety Research (WFSR). Vandaag was de ondertekening van de documenten voor het nieuwe instituut. Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat een unieke kennisinstelling voor...

Lees bericht


Jumbo Verberne heeft eerste verspillingsschap van Nederland

Duurzaamheid - Het eerste verspillingsschap van Nederland is geopend bij de Jumbo-supermarkt van George Verberne in Wageningen. In dit winkelschap staan producten gemaakt van ingrediënten die anders verspild zouden worden. In het schap liggen allerlei producten die gemaakt zijn van producten die anders weggegooid, vergist of verwerkt zouden worden tot diervoeding. In het schap liggen u producten zoals soep...

Lees bericht

World Food Center moet mix van wonen en werken worden

Ontwikkeling - Het World Food Center in Ede wordt steeds concreter. Afgelopen week hebben de gemeente en WFCD hebben het ontwikkelkader aan het gemeentebestuur van Ede gepresenteerd. Het kenniscentrum  wordt een ‘hybride plek’ waar leren, werken, wonen, beleven, ontspanning en ontmoetingen centraal staan. Het World Food Center is een ambitieus initiatief van de gemeente Ede, de provincie Gelderland, WFC Development ...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid