NS en AH to go openen een ‘duurzame proeftuin’


Initiatief – NS en Albert Heijn to go openen een ‘duurzame proeftuin’ aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die verantwoorder en duurzamer zijn. De duurzame proeftuin is te vinden op de Stationspassage aan de buitenzijde van station Utrecht Centraal, tussen het Stationsplein en het Stadskantoor. Het aanbod van de winkel wisselt over de dag, maar gaat van schepgroente tot watertap. Curlic Suarez van het winkelteam op Utrecht Centraal , die mee heeft gedacht over de invulling: “We willen het aantal verpakkingen terugdringen door veel producten zonder verpakking aan te bieden. Bij de inrichting hebben gebruikte materialen van NS en Albert Heijn een nieuwe bestemming gekregen.” De winkel is een test. Succesvolle elementen kunnen in de toekomst in andere stationswinkels een plek krijgen.” Minder verpakkingen Belangrijk onderdeel van de testwinkel is het verpakkingsmateriaal. Helemaal verpakkings- of plasticvrij is niet mogelijk, vanwege de hygiëne en houdbaarheid, maar de doelstelling is wel om verpakkingen fors te reduceren. Anne-Maartje Ordelman, directeur NS Retail:  “Daarvoor gaan we enkele zaken testen: van onverpakt broodjes tot onverpakte theezakjes. Geen suikerzakje meer bij de koffie, maar een ouderwetse suikerpot.” Schepgroente in plaats van Schepsnoep Midden in de winkel staat een ontbijtbar waar de reiziger ‘s ochtends zelf zijn ontbijt kan samenstellen. Rond de lunchtijd wordt dit een saladebar. Ook kun je met een hervulbare fles zelf water tappen, zodat je geen waterflesje hoeft te kopen. Ordelman: “Ik ben vooral erg benieuwd wat onze reizigers van de schepgroente vinden, als gezond alternatief voor schepsnoep.” Gerecyclde winkelinrichting De winkelinrichting is zoveel mogelijk gemaakt van restmaterialen uit bijvoorbeeld treinen. Zo zijn er wanden gemaakt van oude treinvloerdelen en kunnen bezoekers aan de hoge tafel staan die gemaakt is van instaptredes van een trein. De energie voor de winkel wordt geleverd door de warmte en koude opslag van Utrecht Centraal, waarbij de warmte en koude op een duurzame manier uit de grond gehaald wordt. De elektriciteit wordt volledig groen ingekocht via het duurzame energiecontract van het NS-station. Bron: NS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

NS-Kiosken en negen Smullers open, Julia’s volgen later

Stationswinkels – Nu de NS vanaf 2 juni weer meer gaat rijden em horeca weer wat meer mag na 1 juni, gaan ook de winkels op de stations weer langzaamaan open. Vandaag gingen alle NS-Kiosken en StationsHuiskamer open en volgende week de pastalocaties Julia’s. Cafetariaformule Smullers opende vorige week al een vijf vestigingen, maar heeft sinds vandaag alweer negen locaties geopend.

Lees bericht

Mondelēz op schema met duurzaamheidsdoelstelling 2025

Duurzaamheid – Mondelēz International zet enorme stappen in het realiseren van de doelstellingen om de productie en grondstoffen verder te verduurzamen en het assortiment aan te laten sluiten op meer verantwoord snacken. Het bedrijf ligt of op schema of voor op de doelstellingen, maar loopt in ieder geval op schema voor ambitieuze doelstellingen voor 2025.

Lees bericht

‘Maaltijdbox-kokers verspillen 21% minder voedsel’

Duurzaamheid – Huishoudens die gebruik maken van een maaltijdbox verspillen 21% minder voedsel, dan wanneer zelf de boodschappen worden gedaan in een supermarkt. Dit cijfer weegt daarom mee in het duurzaamheidsrapport van maaltijdbezorger HelloFresh. Net als de elektrische bezorging in de binnenring van Amsterdam.

Lees bericht

‘Duurzaamheid niet bepalend bij keuze eventlocatie’

Onderzoek – Bij de keuze van een evenementlocatie blijkt duurzaamheid onderaan het prioriteitenlijstje te staan. Als de keuze echter eenmaal is gemaakt dan is een duurzaam aanbod wel belangrijk. Dat meldt Theater Amsterdam naar aanleiding van een onderzoek onder B2B eventmanagers naar de rol die duurzaamheid speelt bij het kiezen van een evenementenlocatie.

Lees bericht


Albert Heijn wil op termijn 15 AH to go-locaties met Albron

Formulenieuws – De samenwerking tussen Albert Heijn en horeca- & cateringbedrijf Albron, waarvan @FoodClicks eerder deze week melding maakte, moet uiteindelijk leiden tot zo’n vijftien nieuwe to go-winkels. Als locaties voor uitbreiding zien beide bedrijven vooral mogelijkheden in ziekenhuizen, kantoren en universiteiten.

Lees bericht




© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid