NS-Kiosken en negen Smullers open, Julia’s volgen later


De nieuwe Smullers-locatie in Zaandam is nog niet open

Stationswinkels – Nu de NS vanaf 2 juni weer meer gaat rijden em horeca weer wat meer mag na 1 juni, gaan ook de winkels op de stations weer langzaamaan open. Vandaag gingen alle NS-Kiosken en StationsHuiskamer open en volgende week de pastalocaties Julia’s. Cafetariaformule Smullers opende vorige week al een vijf vestigingen, maar heeft sinds vandaag alweer negen locaties geopend.

De geopende Kiosken vandaag zijn ingericht volgens de RIVM-richtlijnen en kennen een voor de gast duidelijke looproute. Ook de Stationshuiskamers hebben een aantal aanpassingen. Zo is er wel koffie verkrijgbaar, maar is er voorlopig geen zitgelegenheid. NS maakte eerder al bekend dat veel winkels en horecagelegenheden vanaf 20 mei gefaseerd open zouden gaan. Die gefaseerde opstart is ook van belang om te ervaren hoe het er straks, als het drukker wordt op de stations, logistiek aan toegaat. Julia’s is een concept waarbij de gast bijvoorbeeld even moet wachten op het bestelde product en dat moet niet leiden tot opstoppingen in de loopstromen op het station of leiden tot onvoldoende afstand tussen mensen.

Smullers

Ook de oude NS-formule Smullers is inmiddels op een negental locaties opgegaan. De huidige exploitant Lagardère Travel Retail heeft onder andere de locaties Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Centraal (westtunnel), Nijmegen, Utrecht CS, Den Bosch en Rotterdam opgestart. Ook daar wordt gekeken hoe de logistiek in de keuken gaat op een klein keukenoppervlakte en hoe de treinreizigers consumeren. Nu al is duidelijk te zien dat de verkopen zich veel meer over de dag verspreiden en dat er nauwelijks sprake is van piekmomenten, ook niet in het weekenden.  Bovendien is opvallend dat gasten ook geen belemmering hebben in het gebruik van de automatiek. Maar dat kan ook kokmen omdat Smullers iemand bij d automatiek heeft staan om na gebruik de automaat te reinigen.

Opstart vraagt overleg

Voor alle locaties geldt dat de opstart van het proces, veel overleg vraagt tussen alle partijen. Zo moeten fabrikanten de juiste producten met de juiste THT gaan aanleveren bij de grossiers en moeten de grossiers dat weer distribueren. Grote vraag is welke hoeveelheden en voorraden moeten worden aangehouden voor de producten. Want er mag dan wel weer verkocht worden, maar eten en drinken met een mondkapje voor in de trein onderweg is toch lastig. De eetmomenten op de stations en perrons gaan dus wellicht veranderen en dat laat zich niet eenvoudig inschatten.

50 procent

Vanaf 2 juni rijdt NS een dienstregeling in het kader van ‘nationaal belang’. Dat betekent, zo laat de NS weten, dat reizigers weer grotendeels van de reguliere dienstregeling gebruik kunnen maken. De NS wijst er op dat reizen vooral noodzakelijk moet zijn. In de praktijk betekent het dat het maximale aantal treinen rijdt dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze worden met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50% van de stoelen beschikbaar voor 40% van de normale reizigersstroom. De overheid verplicht daarbij het gebruik van een mondkapje in het OV.

(In de aankomende uitgave van @FoodClicks meer over de opstart van foodservicelocaties en -bedrijven. Nog geen abonnee? Meld je hier digitaal gratis aan voor een abonnement)

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘NS wil andere foodretailers ook stationsruimte bieden’

Treinstations - NS en Albert Heijn verlengen hun samenwerking met vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het feit dat NS de AH to go-locaties gaat exploiteren, maakt het voor andere foodretailers met gemaksconcepten niet onmogelijk toegang te verkrijgen tot het stationsgebied. ‘Waar sprake is van toevoeging gaan we dat zeker bekijken’, aldus een NS-woordvoerster.

Lees berichtSmullers introduceert ‘Frietje Huwelijk’

Formulenieuws – Smullers heeft deze maand het Frietje Huwelijk geïntroduceerd. Met het frietje voor twee personen, en uiteraard een saus naar wens voor een ieder, haakt de snackformule van het station op een ludieke manier in op Valentijnsdag.

Lees bericht


NS wil roken op perrons verbieden en staakt tabaksverkoop

Stationsshops - ProRail en NS willen de stations samen stapsgewijs rookvrij gaan maken. Wat ProRail betreft verdwijnen in oktober de rookvoorzieningen op de perrons. En NS gaat vanaf 1 april dit jaar met de verkoop van tabak in haar eigen winkelformules stoppen. Uiteindelijk wil NS dat er op het station helemaal geen rook- en tabakswaren meer te krijgen zijn, zo laat...

Lees bericht

Hutten exploiteert horeca in nieuwe Amphia ziekenhuis

Zorg – De horecalocaties in het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda worden geëxploiteerd door Hutten. Het gaat om het restaurant de Markt, espressobar de Molen, in combinatie met een winkel en koffiepunt de Kiosk. Hutten tekende een contract voor 10 jaar met het ziekenhuis, zo laat de cateraar weten. “Een mooie samenwerking op een prachtige locatie waar we echt kunnen toevoegen...

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid