NS start campagne voor herbruikbare bekers


Start van de campagne om de wegwerpbekers in te leveren bij de container waar de verzameling inligt van 1 uur op Utrecht CS

Reizigersshop - Minder koffiebekers op de stations, dat is het doel van de campagne die NS samen met Milieu Centraal en 30 ondernemers op station Utrecht Centraal maandag is gestart. Gezamenlijk gaan zij reizigers aanzetten een herbruikbare beker mee te nemen.

Bezoekers van het treinstation kunnen van 11 tot en met 14 april in de centrale hal zien hoeveel bekers zijn te besparen per uur als er daadwerkelijk alleen herbruikbare bekers gebruikt zouden worden. Jaarlijks gaan er meer dan 30 miljoen warme dranken over de toonbank op het station.

De wegwerpbekers zorgen voor een enorme berg afval die moeilijk te recyclen is, omdat de bekers niet alleen uit karton bestaan, maar ook uit een plastic laagje. NS wil daarom het liefst van de wegwerpbeker op de stations af. Om het meenemen van een herbruikbare beker te stimuleren, krijgen reizigers al sinds 2018 bij verschillende retailers op het station 25 cent korting op een warme drank met een herbruikbare beker. 

Afvalvrij station

NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Dat betekent niet dat er geen afval meer is, maar gaat dan wel uit van hergebruik van de afvalstromen. ‘Een station dus waar zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt, waar verpakkingen afkomstig zijn van een hernieuwbare of gerecyclede bron en waar alle materialen dankzij goede afvalscheiding en -recycling opnieuw gebruikt kunnen worden,’ aldus de NS.

5 procent

Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op een station (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met diverse retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. NS gaat daarnaast ook wegwerpbekers in de kantoren stapsgewijs vervangen. Vanaf begin mei zullen de kantoren van NS in Utrecht geen wegwerpbekers meer hebben, maar zal servies gebruikt worden op de kantoren. 

Bijzonder

Alle ondernemers die meewerken, zorgen er voor dat de koffiemachines geschikt zijn voor eigen bekers, of plaatsen kannetjes bij de automaten waarmee de koffie kan worden overgeschonken. Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van NS: “Ik vind het heel bijzonder dat we ons samen met zoveel ondernemers op alle stations inzetten voor minder afval. Daarom is het stimuleren van het gebruik van de herbruikbare beker een belangrijke stap.” 

Inzamelen wegwerpbekers

Reizigers kunnen op Utrecht Centraal hun laatste wegwerpbeker weggooien en maken daarmee kans op het winnen van een herbruikbare beker. Bij verschillende ondernemers op het station zijn lekvrije herbruikbare bekers te verkrijgen. Er wordt op diverse kanalen, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels én op social media van deelnemende partijen, aandacht gevraagd voor deze campagne.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

De Pindakaaswinkel opent eerste winkels op NS stations

Formulenieuws – De pop-upwinkel op Utrecht CS is de eerste locatie van De Pindakaaswinkel, daarna volgt Amsterdam Centraal Station voor een periode van 5 weken. Naast de 18 locaties in de binnensteden heeft de speciaalzaak straks ook vestigingen op Nederlandse treinstations.

Lees bericht


Valora Food Service Duitsland vergroot slagkracht management

Benoeming –  Valora Food Service Duitsland, het moederbedrijf van onder andere de BackWerk-formule, breidt het management uit met twee nieuwe leden. Dick de Vilder treedt toe en krijgt de algehele verantwoordelijkheid voor de BackWerk formule en Angelo Mans zal verantwoordelijk worden voor alle product gerelateerde zaken, van productontwikkeling tot supply chain management.

Lees bericht


Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Campagne - De jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Week Zonder Vlees’ vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Met de toevoeging ‘& Zuivel’ worden de deelnemers ook uitgedaagd om niet alleen het vlees een week te laten staan maar ook zuivel.

Lees bericht


Tweede Luca’s by Julia’s opent in ’s-Hertogenbosch

Reizigersshop -  ’s-Hertogenbosch heeft de eerste ‘Luca’s by Julia’s’ van het zuiden. Bij het stoere broertje van Julia’s kunnen reizigers en stationbezoekers terecht voor vers afgebakken pizza en andere Italiaanse gerechten, naast de belegde broodjes en koffie van Julia’s. In oktober ging de eerste Luca’s by Julia’s open op station Zwolle.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid