‘NS wil andere foodretailers ook stationsruimte bieden’


Treinstations - NS en Albert Heijn verlengen hun samenwerking met vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het feit dat NS de AH to go-locaties gaat exploiteren, maakt het voor andere foodretailers met gemaksconcepten niet onmogelijk toegang te verkrijgen tot het stationsgebied. ‘Waar sprake is van toevoeging gaan we dat zeker bekijken’, aldus een NS-woordvoerster.

NS blijft de AH to go-locaties op treinstations exploiteren omdat de winkels in de loop der jaren ‘een belangrijk onderdeel zijn geworden van de reizigersreis’, zo laat de woordvoerster weten. NS exploiteert al meer dan 20 jaar de gemakswinkels van de Zaanse supermarktketen, de eerste was op het treinstation van Den Bosch. “Je kunt je dat niet voorstellen, maar in die beginperiode was het niet gemakkelijk om retailers te vinden die op de stationsgebieden winkels wilden hebben.” Sindsdien hebben de stationsgebieden zich weten te ontwikkelen tot uiterst aantrekkelijke winkel- en werkgebieden.

Geen kerntaak

Het was voormalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën die in 2015 het advies meegaf aan de NS om de winkelactiviteiten uit te besteden. Het bakken van hamburgers zag hij niet als kerntaak van NS-medewerkers. Vanaf dat moment is NS volop bezig geweest de exploitatie van de winkellocaties, die NS Stations zelf deed, uit te besteden. Formules als De Broodzaak, Burger King en Smullers werden als gevolg van die beslissing gefaseerd afgestaan. Uitzonderingen werden gemaakt voor de 45 locaties van AH to go en de eigen formules Kiosk, StationsHuiskamer, retailcatering en Julia’s, omdat die formules onderdeel uitmaakten van het serviceaanbod dat NS graag aan de treinreizigers wilde leveren.

Groeimogelijkheden

Het feit dat nu bij de verlening van de samenwerking tussen NS en Albert Heijn wordt gesproken over het onderzoeken van groeimogelijkheden, maakt duidelijk dat andere foodretailpartijen met gemaksconcepten, zoals Jumbo city, Spar city, Boon's Pitstop toegang tot de stationsgebieden niet wordt geweigerd, zo verzekert de woordvoerster van NS. “We kijken welke toevoegingen die partijen bieden.” Van het bieden van exclusiviteit aan groei van AH to go op de stationsgebieden zou geen sprake zijn.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

AH verkoopt voortaan voornamelijk rundvlees uit Nederland

Formulenieuws - De Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma gaan voortaan ook voor vlees bij Albert Hein zorgen. Bovendien zet de Zaanse supermarktketen de stap om voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aan te bieden, bij voorkeur van koeien met weidegang.

Lees bericht
Uitrol locaties AH to go en bp eindelijk van start

Petrol – De samenwerking was al aangekondigd en de uitbreidingsplannen ook, maar met de opening van een AH to go in bp Vliete aan de A58 bij Krabbendijke (Zeeland) gaat de samenwerking tussen beide partijen nu eindelijk van start. Het plan is om dit jaar nog eens 14 bp tankstations om te bouwen, gevolgd door ruim 80 bp tankstations in 2022. Hiermee breiden Albert...

Lees bericht


Jumbo start in december in België met Jumbo City

Formulenieuws - Jumbo brengt haar binnenstedelijke winkelconcept Jumbo City naar België. De eerste winkel gaat op woensdag 15 december open. De eerste gemakswinkel van de supermarktketen uit Veghel komt aan de Teniersplaats 5 in het centrum van Antwerpen.

Lees bericht

PLUS en COOP als één coöperatie verder onder de naam PLUS

Fusie – De supermarktorganisaties PLUS en COOP hebben overeenstemming bereikt over voorgenomen fusie en willen gezamenlijk verder onder de naam PLUS. Dor de voorgenomen fusie ontstaat de op twee na grootste servicesupermarkt van Nederland met circa 550 winkels en een marktaandeel van ruim 10%.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid