‘NS wil andere foodretailers ook stationsruimte bieden’


Treinstations - NS en Albert Heijn verlengen hun samenwerking met vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het feit dat NS de AH to go-locaties gaat exploiteren, maakt het voor andere foodretailers met gemaksconcepten niet onmogelijk toegang te verkrijgen tot het stationsgebied. ‘Waar sprake is van toevoeging gaan we dat zeker bekijken’, aldus een NS-woordvoerster.

NS blijft de AH to go-locaties op treinstations exploiteren omdat de winkels in de loop der jaren ‘een belangrijk onderdeel zijn geworden van de reizigersreis’, zo laat de woordvoerster weten. NS exploiteert al meer dan 20 jaar de gemakswinkels van de Zaanse supermarktketen, de eerste was op het treinstation van Den Bosch. “Je kunt je dat niet voorstellen, maar in die beginperiode was het niet gemakkelijk om retailers te vinden die op de stationsgebieden winkels wilden hebben.” Sindsdien hebben de stationsgebieden zich weten te ontwikkelen tot uiterst aantrekkelijke winkel- en werkgebieden.

Geen kerntaak

Het was voormalig minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën die in 2015 het advies meegaf aan de NS om de winkelactiviteiten uit te besteden. Het bakken van hamburgers zag hij niet als kerntaak van NS-medewerkers. Vanaf dat moment is NS volop bezig geweest de exploitatie van de winkellocaties, die NS Stations zelf deed, uit te besteden. Formules als De Broodzaak, Burger King en Smullers werden als gevolg van die beslissing gefaseerd afgestaan. Uitzonderingen werden gemaakt voor de 45 locaties van AH to go en de eigen formules Kiosk, StationsHuiskamer, retailcatering en Julia’s, omdat die formules onderdeel uitmaakten van het serviceaanbod dat NS graag aan de treinreizigers wilde leveren.

Groeimogelijkheden

Het feit dat nu bij de verlening van de samenwerking tussen NS en Albert Heijn wordt gesproken over het onderzoeken van groeimogelijkheden, maakt duidelijk dat andere foodretailpartijen met gemaksconcepten, zoals Jumbo city, Spar city, Boon's Pitstop toegang tot de stationsgebieden niet wordt geweigerd, zo verzekert de woordvoerster van NS. “We kijken welke toevoegingen die partijen bieden.” Van het bieden van exclusiviteit aan groei van AH to go op de stationsgebieden zou geen sprake zijn.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BP opent nieuwe locatie met AH to go

Petrol – bp en Van Twist openen vandaag aan de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht een gloednieuw tankstation met daarin een nieuwe locatie van AH to go. Albert Heijn en bp hadden al een samenwerking op acht stations met AH to go maar krijgen daar nu dus een nieuwe locatie bij.

Lees bericht

AH to go meest populaire shop onderweg

Onderzoek -  Meer dan vier op de tien consumenten (43%) die weleens onderweg eten en drinken kopen doen dit bij AH to go. Hiermee is het gemaksconcept de meest bezochte on the move shop. Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een online onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.

Lees bericht


Spar gaat met de 1-persoonswinkel varen in Friesland

Formulenieuws – Spar hoopte het al bij de presentatie van de 1-persoonswinkel dat het concept in een zeecontainer ging varen. Gisteren werd de presentatie gehouden van de eerste varende Spar-winkel in Nederland. Van 14 tot en me 19 juli gaat de winkel varend on tour in Friesland met tussenstops in Leeuwarden, Woudsend en Franeker.

Lees bericht


Saladebar Albert Heijn voortaan in 100 winkels

Formulenieuws - Na een succesvolle pilot in meerdere winkels rolt Albert Heijn het concept Saladebar uit naar 100 winkels. Bij deze locties zitten ook AH to go’s. De Saladebar is onderdeel van de versafdeling, waar vers, gezond en gemak voor de klant centraal staan.

Lees bericht

Heerschap Groep in 2022 van Jumbo naar Albert Heijn

Supermarkt - Heerschap Groep gaat vanaf januari 2022 met vijf Jumbo winkels over op de Albert Heijn formule.  Daarnaast gaan Heerschap Groep en de supermarktketen samenwerken om de ambachtelijke  producten van Bakkerij Heerschap toe te voegen aan het Streeckgenoten assortiment van Albert Heijn.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid