‘NVBF wil geen coronatoegangsbewijs voor bioscoop- en theaterbezoek’


Bezoekers wisten eerste Pinksterdag de weg naar de bioscopen en filmtheaters weer volop te vinden / Foto bij: Pathé bioscopen

Bioscopen - De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) spreekt in een  open brief aan het demissionaire kabinet haar zorgen uit over het vervallen van de anderhalvemeterregel per 20 september als het aantal besmettingen en ziekenhuizen die versoepeling toestaan. Consequentie daarvan zou zijn dat de bedrijven in deze sector bezoekers moet vragen om een coronatoegangsbewijs wanneer meer dan 75 mensen in de zaal plaatsnemen.

Voor de 260 bioscopen en theaterzalen zou de voorgestelde versoepeling door demissionair premier Mark Rutte op 13 augustus jl. voor de zalen juist een verslechtering zijn, omdat onder de huidige maatregelen juist meer dan 75 mensen in een zaal mogen zitten. Na de versoepeling zouden er weliswaar ook nog meer dan 75 mogen plaatsnemen, maar dan moet er wel om een toegangsbewijs worden gevraagd aan de bezoekers.

Volgens de vereniging zou die voorgestelde verruiming juist een breuk betekenen voor de positieve trend, waarin de bioscopen en theater nu zitten. Alle bioscopen en filmtheaters in Nederland hebben vanaf 1 juli tot op heden 70% van het aantal bezoekers mogen ontvangen in vergelijk met het jaar 2019. ‘Voorwaar een prestatie als wordt bedacht dat we nog steeds te maken hebben met corona en de beperkingen die daarbij zijn opgelegd,’ aldus de vereniging in de open brief.

Huidige situatie handhaven

De vereniging  wil de huidige situatie met de anderhalvemeterregel daarom handhaven, ook als na 20 september versoepeld wordt. Uitzondering kan gemaakt worden voor als mensen uit één huishouden komen.

Mocht het kabinet  niet instemmen met de vraag van de bioscopen en theaters dan pleit de NVBF voor een maximale capaciteit van 100 bezoekers, in plaats van 75. 100 bezoekers per gebouw zal de sector nog steeds duperen, maar het aantal bezoekers ligt dan in ieder geval hoger. De sector verwacht wel dat het kabinet doorgaat met de overheidssteun zoals die nu nog wordt gegeven.

Volgens de NVBF heeft de invoering van een coronatoegangsbewijs aangetoond dat het een sterk negatief effect heeft op het bioscoop- en theaterbezoek. Concrete en harde cijfers uit het buitenland onderstrepen dit. Zo is in Frankrijk het bezoekersaantal met 41% gedaald, in Italië zelfs met 60%. Bovendien gaat voor iemand die niet gevaccineerd is, maar wel een bewijs voor zijn bezoek moet laten zien, de prijs van een toegangskaartje  fors omhoog. Geschat wordt dat dit met gemiddeld tien euro per kaartje is. Voor een gezin met twee kinderen is dat vrijwel niet haalbaar, aldus de NVBF.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsEerste Pinksterdag recorddag voor bioscopen en filmtheaters

Leisure - Eerste Pinksterdag was een recorddag voor alle bioscopen en filmtheaters. In totaal hebben 189.263 mensen de bioscopen en filmtheaters bezocht. Zondag 5 juni is daarmee de beste dag sinds de start van de coronapandemie van 26 februari 2020. Dat meldt de vereniging voor bioscopen en filmtheaters (NVBF).

Lees bericht
Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid