NVWA maakt inspecties voortaan openbaar


Inspectie - De inspectiesresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zijn vanaf 1 september openbaar. De resultaten worden vanaf die datum met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet genoemd binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

De openbaarmaking van de inspectieresultaten is een uitvloeisel van nieuwe regelgeving en een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. De NVWA gaat de uitkomsten van de inspecties bij alle Nederlandse horecabedrijven online publiceren, zowel de positieve als negatieve bevindingen. De dienst verwacht met de openbaarmaking een betere naleving van de regels.

Reactieruimte

Bekendmaking van de inspectieresultaten gebeurde tot nog toe incidenteel en als proef in de vier grote steden. Bovendien konden horecaondernemers bij deze vermelding een reactie geven op de gepubliceerde inspectieresultaten. Die mogelijkheid komt nu te vervallen. Wel kan er bezwaar en beroep worden aangetekend tegen de inspectieresultaten.

Zorgen

De belangenvereniging voor professionele frituurder (ProFri) vindt de openbaarmaking van de inspecties een goede zaak, maar maakt zich wel zorgen over de termijn tussen openbaarmaking van de inspectieresultaten en het aanpassen ervan wanneer geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum is bevreesd dat de negatieve bevindingen wel eens langer openbaar zouden kunnen blijven staan dan wenselijk. Van Rooij heeft daarover aan de bel getrokken bij de NVWA, maar zonder resultaat.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht

Frans van Rooij vertrekt als directeur ProFri

Persoonlijk – Frans van Rooij, directeur van branchevereniging ProFri, heeft tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging voor professionele frituurders, bekendgemaakt dat hij al zijn functies neerlegt. Een opvolger is nog niet gevonden.

Lees bericht


ProFri haalt met Rational 50-ste partner binnen

Cafetaria – Vakvereniging ProFri haalde onlangs met Rational de vijftigste partner binnen. ProFri-directeur Frans van Rooij ziet de mijlpaal als signaal dat er steeds meer herkenning en erkenning komt voor de inzet die de vereniging levert voor de frituurbranche.

Lees bericht

Ook veel ondernemers dupe faillissement Hagu

Faillissement – Het faillissement van groothandel Hagu treft ook veel ondernemers. Dat laat vakvereniging ProFri weten, die door meerdere bezorgde leden is gebeld. Het gaat vooral om ondernemers die vooraf artikelen besteld en betaald hebben en die later zouden worden afgeleverd.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid