NVWA maakt inspecties voortaan openbaar


Inspectie - De inspectiesresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zijn vanaf 1 september openbaar. De resultaten worden vanaf die datum met naam en toenaam van de horecabedrijven expliciet genoemd binnen twee weken nadat de keuring heeft plaatsgevonden.

De openbaarmaking van de inspectieresultaten is een uitvloeisel van nieuwe regelgeving en een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. De NVWA gaat de uitkomsten van de inspecties bij alle Nederlandse horecabedrijven online publiceren, zowel de positieve als negatieve bevindingen. De dienst verwacht met de openbaarmaking een betere naleving van de regels.

Reactieruimte

Bekendmaking van de inspectieresultaten gebeurde tot nog toe incidenteel en als proef in de vier grote steden. Bovendien konden horecaondernemers bij deze vermelding een reactie geven op de gepubliceerde inspectieresultaten. Die mogelijkheid komt nu te vervallen. Wel kan er bezwaar en beroep worden aangetekend tegen de inspectieresultaten.

Zorgen

De belangenvereniging voor professionele frituurder (ProFri) vindt de openbaarmaking van de inspecties een goede zaak, maar maakt zich wel zorgen over de termijn tussen openbaarmaking van de inspectieresultaten en het aanpassen ervan wanneer geconstateerde tekortkomingen door de ondernemer zijn opgelost. Frans van Rooij, directeur van vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum is bevreesd dat de negatieve bevindingen wel eens langer openbaar zouden kunnen blijven staan dan wenselijk. Van Rooij heeft daarover aan de bel getrokken bij de NVWA, maar zonder resultaat.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Restaria roept formules op tot vereniging bij ProFri

Cafetaria – “De cafetariabranche moet gezamenlijk de handschoen oppakken om de sector toekomstbestendig te maken,” dat zegt Hans van Ballegooijen, formulemanager van Restaria. De formule verlengde het collectieve lidmaatschap bij de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en roept andere formules op Restaria te volgen.

Lees bericht


ProFri Keurmerk voor Snackpoint De Passage in Wolvega

Cafetaria – ProFri-bestuurslid Marcel van Veen heeft onlangs het Goed Gefrituurd Keurmerk uitgereikt van de vakvereniging aan zijn collega Menno de Koe van Snackpoint de Passage in het Friese Wolvega. ProFri was in De Koe’s bedrijf te gast vanwege een regionale ledenbijeenkomst.

Lees bericht

ProFri luidt noodklok over hoge energierekening frituurders

Cafetaria - De frituurbranche luidt de noodklok vanwege de hoge energiekosten, die door de oorlog in Oekraïne nog verder stijgen. “De rekening is inmiddels onbetaalbaar geworden waardoor veel ondernemers in de problemen komen,” laat de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) weten. De vereniging roept het Ministerie van Economische Zaken daarom op met steunmaatregelen te komen.

Lees bericht

Overtredingen met maaltijdbezorgers in Rotterdam

Bezorgdiensten - Bij een controle op maaltijdbezorgers in Rotterdam bleken vijf bezorgers niet te mogen werken in Nederland. Ook werd een maaltijdbezorger aangetroffen van 14 jaar, terwijl de minimumleeftijd 16 jaar is om maaltijden te bezorgen. Ook op andere terreinen werden overtredingen geconstateerd.

Lees berichtHoreca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid