Omzet detailhandel plust met ruim 3 procent in 2019


Marktcijfers - In 2019 heeft de detailhandel 3,4 procent meer omgezet dan in het jaar 2018. Ook de verkopen (het volume) kwamen 2,5 procent hoger uit. De omzetgroei deed zich voor bij zowel de winkels in voedingsmiddelen als de winkels in non-food. Dat meldt het CBS vandaag.

Online is bijna 17 procent meer omgezet. In de maand december is de omzet met 5,1 procent gegroeid. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in december. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,9 procent hoger dan in december 2018.

De detailhandel realiseerde in 2019, net als in 2018, een omzetstijging van 3,4 procent. Dat is de op één na hoogste omzetgroei na 2006. In 2017 was de omzetgroei 4,2 procent. In 2019 lag de omzet van de detailhandel 8,7 procent hoger dan voor de crisis. De omzet van de non-foodwinkels was echter nog wel 10 procent lager dan in 2008. De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen lag 20 procent hoger.

Foodwinkels plussen ‘slechts’ 1%

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben, volgens de cijfers van het CBS vorig jaar 1,3 procent meer omgezet dan in 2018, bij een gelijkblijvend volume. Supermarkten zetten 1,6 procent meer om, terwijl de omzet van de speciaalzaken met 0,9 procent kromp. Ook het volume was bij de supermarkten hoger dan in 2018 en bij de speciaalzaken lager.

Non-foodsector bijna 3 % hoger

De omzet van de winkels in non-food groeide in 2019 met 2,9 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. De winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden de grootste omzetstijging. Ook de drogisterijen en de winkels in consumentenelektronica en witgoed behaalden meer omzet dan in 2018. De omzet van de kledingwinkels bleef nagenoeg gelijk. De winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in recreatie-artikelen boekten een omzetverlies.

Bron: CBS

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht


CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht

CBS: Bijna een vijfde coronasteun naar horeca

Corona – Vanaf maart 2020 tot en met september 2021 hebben ondernemers circa 31 miljard euro aan steun gekregen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving het grootste deel van dit bedrag: 19 procent. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Lees bericht



Aantal volwassen rokers en overmatige drinkers gedaald in 2020

Marktanalyse - In 2020 gaf 20 procent van de volwassenen aan wel eens te roken, in 2019 was dit nog bijna 22 procent. Van de 18-plussers was 7 procent een overmatige drinker, een lichte daling ten opzichte van 2019. Het aandeel zware drinkers bleef gelijk, evenals het aandeel volwassenen met overgewicht en obesitas. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2020 van het CBS, in samenwerking met...

Lees bericht

CBS: Groei in horecazaken ondanks corona

Analyse - Ondanks de sterke terugval van de bedrijfsoprichtingen in de horeca in het tweede en derde kwartaal van 2020 steeg het aantal horecabedrijven vorig jaar met 5,2 procent, iets langzamer weliswaar dan in 2019 (6,2 procent), maar nog altijd aanzienlijk. Dit is waarschijnlijk niet los te zien van de coronasteun door de overheid en het daarmee samenhangende lage aantal bedrijfsopheffingen vanaf het tweede...

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid