Omzetherstel horeca in 2021 gaat voor krimp bij supers zorgen


Analyse – In 2020 stijgt de omzet van supermarkten met 8 procent en van speciaalzaken met 7 procent. Van die groei hangt ongeveer 5 tot 6 procentpunt samen met de corona-uitbraak. Afhankelijk van het tijdstip waarop de horeca weer meer ruimte krijgt zal de omzet van supermarkten in 2021 met 2% en van speciaalzaken met 3% dalen.

Die voorspelling doet het ING Economisch Bureau, maar sector- en regio econoom Thijs Geijer geeft daarbij wel aan dat de onzekerheden rondom de ramingen als gevolg van de coronamaatregelen groter zijn dan gebruikelijk.

Volgens ING krijgen de verkopen in de foodretail door de lockdown in de eerste maanden van 2021 nog wel een impuls, maar krimpt de omzet over heel 2021. Dit komt omdat januari en februari voor de jaaromzet relatief wat minder zwaar wegen en het er naar uit ziet dat de ‘horeca-omzet’ daarna geleidelijk terug gaat schuiven. In algemene zin geldt wel dat hoe langer het versoepelen van coronamaatregelen op zich laat wachten, hoe langer supermarkten en speciaalzaken bovengemiddelde omzetten draaien en hoe kleiner de krimp in 2021 uitvalt.

Minder kleine boodschappentrips

De corona-uitbraak heeft tot gevolg dat klanten minder boodschappentrips maken en per bezoek meer besteden, aldus de ING-analyse. Sinds maart liggen de gemiddelde pinbedragen tussen de 15 en 20 procent boven de gebruikelijke niveaus. Zolang de kans op besmetting aanwezig blijft en veel mensen nog niet gevaccineerd zijn, zal de grotere boodschappentrip bovengemiddeld populair blijven.

Online

Online komen de omzetten in de supermarkten in 2020 uit op tussen de 5 en 6 procent. Het aantal huishoudens dat wel eens online bestelt, is flink gegroeid. Die toename leidde tot ‘besteldrukte’ bij vrijwel alle partijen. En ondanks het feit dat Albert Heijn, Jumbo en Picnic eerder geplande e-commerce investeringen naar voren hebben gehaald, had de jaar-op-jaar groei (naar schatting +50 procent in 2020) nog hoger kunnen zijn als er meer capaciteit was geweest.

Bron : @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Foodservicesector laat stevige groei zien

Analyse – De groei in foodservice zit er stevig in. Over periode 6 en 7, week 21 t/m 28, (23 mei t/m 17 juli 2022) laat de foodservicemonitor een stijging zien van respectievelijk 31% en 16,6%. Het betreft de groei in de toelevering van eten en drinken in Foodservice ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar staat het groeicijfer van periode 7 op een...

Lees bericht


Inzet diepvries is alternatief voor horeca bij voedselverspilling

Onderzoek – Horeca kan meer gebruik maken van diepvriesproducten in de keuken als duidelijk is dat voedselverspilling daarmee voorkomen kan worden. Met name jongeren hebben minder moeite met het feit dat horecabedrijven meer gebruik maken van diepvriesproducten als zij weten dat daarmee verspilling van voedsel wordt tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek van diepvriesfabrikant Iglo waarvoor @FoodClicks specifieke horecavragen heeft laten meelopen.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid