Omzetverlies foodservice naar 7,1 miljard in 2020


Retail wint fors ten koste van foodservice door lockdown

Analyse – Het omzetverlies in foodservice als gevolg van de coronamaatregelen en de consequenties van de daarop volgende 1,5 meter samenleving, komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 7,1 miljard. Dat heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) becijferd. Alleen de supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Dat de coronamaatregelen grote gevolgen hebben voor de omzet van de foodsector, was al eerdere geïnventariseerd door het FSIN.  In deze eerste analyse kwam het verlies in een voorzichtig scenario uit op 2,5 miljard euro. In een tweede inventarisatie is dat nu verder naar beneden bijgesteld naar 7,1 miljard. Een verlies van maar liefst 41,5%.

Volgens het FSIN daalt de foodomzet in ons land dit jaar met bijna €5,5 miljard. Niet omdat we minder kilocalorieën consumeren, maar doordat we veel minder luxe en op goedkopere locaties. Miljoenen toeristen, met hun luxe consumptiegedrag, blijven weg uit ons land en de Nederlanders die in eigen land met vakantie gaan doen dat minder luxe, zo luidt de toekomstschets.

Inktzwart

Duidelijk is dat het geschetste scenario inktzwart is en zware consequenties kent. Nu kende de Nederlandse horeca een overschot aan horeca-outlets, waarvan vele een slecht rendement kenden. In die zin is het verklaarbaar dat er een shake-out moest komen, maar die wordt nu wel heel drastisch ingezet. Volgens het instituut zijn het vooral de startende ondernemers met onvoldoende liquiditeit die het niet gaan redden.

Het FSIN verwacht dat over heel 2020 de omzet van foodretail stijgt met 4,1%, ofwel ruim €1,6 miljard. In het eerste, mildere scenario I dat was uitgerekend en gepubliceerd, was dat nog 4,5%. Boosdoeners zijn de grotere onzekerheid bij de consument en de anderhalvemetereconomie.

Het FSIN corona-scenario II is de uitkomst van de doorrekeningen op basis van het op een na somberste scenario van het CPB, plus de effecten zoals die in de eerste vier weken van de lockdown zichtbaar zijn geworden. Dit is, zoals gezegd, een aanvulling op de eerste doorrekening van het FSIN, die nog uitging van een milde crisis. Deze nieuwe berekening gaat een stap verder en heeft als uitgangspunt een beëindiging van de lockdown medio mei en daarna de start van de anderhalvemetereconomie tot in de herfst.

Gemak en catering

Het FSIN rekent alleen met omzetcijfers van de voedings- en genotmiddelen, exclusief tabak. Dus geen hotelovernachtingen (bij Horeca) of non-food verkopen via supermarkten e.d. Maar ook met die cijfers gaat de klassieke horeca dit jaar €4,5 miljard aan omzet inleveren ten opzichte van 2019. De gemakshoreca (snackbars, pompshops en fastservice restaurants) levert €1,7 miljard in en de cateraars leveren €974 miljoen in. Het bezorgen van zowel levensmiddelen als maaltijden groeit naar €4,6 miljard, een stijging van 20,4% .

Klappen

Ook leveranciers in de Nederlandse voedselketen krijgen grote klappen door de crisis. Vooral de vele duizenden kleine leveranciers aan foodservicesectoren (waaronder de horeca) hebben niet alleen hun omzet zien wegvallen, maar zullen niet of nauwelijks hun producten kunnen afzetten via de supermarkt. En datzelfde geldt ook voor boeren en tuinders die ook nog eens hun exportmogelijkheden zien wegvallen.

Bron @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht



Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid