Omzetverlies foodservice naar 7,1 miljard in 2020


Retail wint fors ten koste van foodservice door lockdown

Analyse – Het omzetverlies in foodservice als gevolg van de coronamaatregelen en de consequenties van de daarop volgende 1,5 meter samenleving, komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 7,1 miljard. Dat heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) becijferd. Alleen de supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Dat de coronamaatregelen grote gevolgen hebben voor de omzet van de foodsector, was al eerdere geïnventariseerd door het FSIN.  In deze eerste analyse kwam het verlies in een voorzichtig scenario uit op 2,5 miljard euro. In een tweede inventarisatie is dat nu verder naar beneden bijgesteld naar 7,1 miljard. Een verlies van maar liefst 41,5%.

Volgens het FSIN daalt de foodomzet in ons land dit jaar met bijna €5,5 miljard. Niet omdat we minder kilocalorieën consumeren, maar doordat we veel minder luxe en op goedkopere locaties. Miljoenen toeristen, met hun luxe consumptiegedrag, blijven weg uit ons land en de Nederlanders die in eigen land met vakantie gaan doen dat minder luxe, zo luidt de toekomstschets.

Inktzwart

Duidelijk is dat het geschetste scenario inktzwart is en zware consequenties kent. Nu kende de Nederlandse horeca een overschot aan horeca-outlets, waarvan vele een slecht rendement kenden. In die zin is het verklaarbaar dat er een shake-out moest komen, maar die wordt nu wel heel drastisch ingezet. Volgens het instituut zijn het vooral de startende ondernemers met onvoldoende liquiditeit die het niet gaan redden.

Het FSIN verwacht dat over heel 2020 de omzet van foodretail stijgt met 4,1%, ofwel ruim €1,6 miljard. In het eerste, mildere scenario I dat was uitgerekend en gepubliceerd, was dat nog 4,5%. Boosdoeners zijn de grotere onzekerheid bij de consument en de anderhalvemetereconomie.

Het FSIN corona-scenario II is de uitkomst van de doorrekeningen op basis van het op een na somberste scenario van het CPB, plus de effecten zoals die in de eerste vier weken van de lockdown zichtbaar zijn geworden. Dit is, zoals gezegd, een aanvulling op de eerste doorrekening van het FSIN, die nog uitging van een milde crisis. Deze nieuwe berekening gaat een stap verder en heeft als uitgangspunt een beëindiging van de lockdown medio mei en daarna de start van de anderhalvemetereconomie tot in de herfst.

Gemak en catering

Het FSIN rekent alleen met omzetcijfers van de voedings- en genotmiddelen, exclusief tabak. Dus geen hotelovernachtingen (bij Horeca) of non-food verkopen via supermarkten e.d. Maar ook met die cijfers gaat de klassieke horeca dit jaar €4,5 miljard aan omzet inleveren ten opzichte van 2019. De gemakshoreca (snackbars, pompshops en fastservice restaurants) levert €1,7 miljard in en de cateraars leveren €974 miljoen in. Het bezorgen van zowel levensmiddelen als maaltijden groeit naar €4,6 miljard, een stijging van 20,4% .

Klappen

Ook leveranciers in de Nederlandse voedselketen krijgen grote klappen door de crisis. Vooral de vele duizenden kleine leveranciers aan foodservicesectoren (waaronder de horeca) hebben niet alleen hun omzet zien wegvallen, maar zullen niet of nauwelijks hun producten kunnen afzetten via de supermarkt. En datzelfde geldt ook voor boeren en tuinders die ook nog eens hun exportmogelijkheden zien wegvallen.

Bron @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nominaties Horecava Innovation Award 2022 bekend

Vakbeurzen – De Horecava als beurs mag dan op het geplande moment niet doorgaan, de Horecava Innovation Award wel. Een jury selecteerde voor de vier categorieën 16 nominaties uit ruim 120 inzendingen. De winnaars worden 10 januari 2022 bekendgemaakt.

Lees berichtGeniet & Geef-actie levert ruim halve ton op voor KiKa

Actie - De jaarlijkse actie Geniet & Geef, de beste brouwers voor het goede doel, heeft meer dan een halve ton opgeleverd. De gerealiseerde €50.171 komt volledig ten goede komt aan Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) en is bestemd voor vernieuwend onderzoek en verschillende activiteiten op het gebied van kinderkanker.

Lees bericht

Compass Group gaat samenwerken met The Colour Kitchen

Catering  – Compass Group is een exclusieve samenwerking aan gegaan met The Colour Kitchen voor haar Catering- en Foodservice activiteiten. The Colour Kitchen biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een opleiding te volgen en zich als mens en medewerker te ontwikkelen.   

Lees bericht‘Opnieuw dreun voor de horeca, ondernemers woedend’

Coronamaatregelen - De berichten die in de media verschijnen over de verplichte dagelijkse sluiting van de horeca om 19.00 uur leiden tot veel woede bij horecaondernemers. Dat laat althans de Horeca Alliantie weten. Ook Koninklijke Horeca Nederland KHN) riep vandaag in paginagrote krantenadvertenties het kabinet op de horeca niet het kind van de rekening te laten zijn bij het nemen van...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid