Omzetverlies foodservice naar 7,1 miljard in 2020


Retail wint fors ten koste van foodservice door lockdown

Analyse – Het omzetverlies in foodservice als gevolg van de coronamaatregelen en de consequenties van de daarop volgende 1,5 meter samenleving, komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 7,1 miljard. Dat heeft het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) becijferd. Alleen de supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

Dat de coronamaatregelen grote gevolgen hebben voor de omzet van de foodsector, was al eerdere geïnventariseerd door het FSIN.  In deze eerste analyse kwam het verlies in een voorzichtig scenario uit op 2,5 miljard euro. In een tweede inventarisatie is dat nu verder naar beneden bijgesteld naar 7,1 miljard. Een verlies van maar liefst 41,5%.

Volgens het FSIN daalt de foodomzet in ons land dit jaar met bijna €5,5 miljard. Niet omdat we minder kilocalorieën consumeren, maar doordat we veel minder luxe en op goedkopere locaties. Miljoenen toeristen, met hun luxe consumptiegedrag, blijven weg uit ons land en de Nederlanders die in eigen land met vakantie gaan doen dat minder luxe, zo luidt de toekomstschets.

Inktzwart

Duidelijk is dat het geschetste scenario inktzwart is en zware consequenties kent. Nu kende de Nederlandse horeca een overschot aan horeca-outlets, waarvan vele een slecht rendement kenden. In die zin is het verklaarbaar dat er een shake-out moest komen, maar die wordt nu wel heel drastisch ingezet. Volgens het instituut zijn het vooral de startende ondernemers met onvoldoende liquiditeit die het niet gaan redden.

Het FSIN verwacht dat over heel 2020 de omzet van foodretail stijgt met 4,1%, ofwel ruim €1,6 miljard. In het eerste, mildere scenario I dat was uitgerekend en gepubliceerd, was dat nog 4,5%. Boosdoeners zijn de grotere onzekerheid bij de consument en de anderhalvemetereconomie.

Het FSIN corona-scenario II is de uitkomst van de doorrekeningen op basis van het op een na somberste scenario van het CPB, plus de effecten zoals die in de eerste vier weken van de lockdown zichtbaar zijn geworden. Dit is, zoals gezegd, een aanvulling op de eerste doorrekening van het FSIN, die nog uitging van een milde crisis. Deze nieuwe berekening gaat een stap verder en heeft als uitgangspunt een beëindiging van de lockdown medio mei en daarna de start van de anderhalvemetereconomie tot in de herfst.

Gemak en catering

Het FSIN rekent alleen met omzetcijfers van de voedings- en genotmiddelen, exclusief tabak. Dus geen hotelovernachtingen (bij Horeca) of non-food verkopen via supermarkten e.d. Maar ook met die cijfers gaat de klassieke horeca dit jaar €4,5 miljard aan omzet inleveren ten opzichte van 2019. De gemakshoreca (snackbars, pompshops en fastservice restaurants) levert €1,7 miljard in en de cateraars leveren €974 miljoen in. Het bezorgen van zowel levensmiddelen als maaltijden groeit naar €4,6 miljard, een stijging van 20,4% .

Klappen

Ook leveranciers in de Nederlandse voedselketen krijgen grote klappen door de crisis. Vooral de vele duizenden kleine leveranciers aan foodservicesectoren (waaronder de horeca) hebben niet alleen hun omzet zien wegvallen, maar zullen niet of nauwelijks hun producten kunnen afzetten via de supermarkt. En datzelfde geldt ook voor boeren en tuinders die ook nog eens hun exportmogelijkheden zien wegvallen.

Bron @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horeca en catering blij met verdere verruiming

Coronamaatregelen – Cateraars en horecabedrijven zijn blij met de verdere verruiming die vandaag is ingegaan. Per 1 juli geldt er geen limiet meer voor het aantal bezoekers per bijeenkomst.De anderhalve meter afstand is nu uitgangspunt.

Lees bericht

‘ING verwacht voor 2021 6.500 tot 10.000 faillissementen’

Analyse – ING Economisch Bureau verwacht dat door de coronacrisis het aantal faillissementen in 2021 kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Als 1,5% tot 2,5% van de bedrijven voor 2021 bankroet gaat betekent dit het faillissement voor zo’n 6.500 tot 10.000 bedrijven. In 2019 ging 0,8% van de bedrijven failliet.

Lees bericht

‘Vriesvers vlees als alternatief voor vers, zeker in opstartfase’

Horeca - Vers is in de horeca vaak favoriet. Opstarten en opschalen van de horeca wil je als ondernemer echter het liefst doen met zo min mogelijk risico op derving. Diepvries kan dan uitkomst bieden. Wie overschakelt op vriesvers van Smart Choice zal snel de voordelen zien én de klanttevredenheid behouden, is de overtuiging van Max Maassen, accountmanager Supply Solutions...

Lees bericht‘Branches zien onduidelijkheden bij noodverordeningen’

Coronamaatregelen – De brancheorganisaties Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) luiden de noodklok omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd.

Lees bericht

Deliveroo geeft klanten mogelijkheid horeca fooi te geven

Bezorgdienst – Bezorgservice Deliveroo heeft een nieuwe maatregel genomen om lokale restaurants te steunen. Vanaf vandaag bieden zij klanten de mogelijkheid om een fooi te geven aan het restaurant waar ze hebben besteld. Deliveroo heeft daarvoor een nieuwe functie op het platform gelanceerd waarmee klanten hun rekening naar boven kunnen afronden.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid