Onbemande tankstations nauwelijks gestegen


Bemande tankstations hebben hun positie weten te behouden ondanks de coronaperiode

Analyse - Het aantal onbemande tankstations is dit jaar nauwelijks verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen in Nederland, worden er 2.280 zonder shop geëxploiteerd. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, of te wel 0,1 procent. Bemande locaties zijn met 2 procent licht gedaald. Spectaculaire stijgingen deden zich wel voor bij het aantal (snel)laadpalen en locaties waar CNG, LNG en waterstof wordt aangeboden.

De cijfers zijn afkomstig uit de 2021-2022 editie van het rapport Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2021-2022 van de Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit. Uit deze jaarlijkse analyse blijkt dat er in Nederland 4147 tankstations zijn, waarvan 1847 bemand. Ondanks de coronasituatie hebben de bemande tankstationlocaties hun positie dus aardig overeind weten te houden.

Shell, Esso, BP en TotalEnergies (voorheen Total) hebben de meeste bemande tankstationlocaties, maar opvallend is wel dat de alleen TotalEnergies van deze vier marktaandeel wist te winnen. De top drie daalde allemaal licht met gemiddeld 0,3 procent. Van de kleinere spelers wist vooral Argos Oil vorig jaar met 15 locaties verhoudingsgewijs fors te groeien.

Laadpalen

Forse groei was er vooral aan de kant van laadpalen en alternatieve brandstoffen. Het aantal laadpalen nam met 23 procent toe van 58.181 in 2020 naar 71.726 dit jaar. Het aantal snellaadpalen groeide zelfs nog sterker met 74 procent. Het aantal snellaadpalen groeide van 1333 in 2020 naar 2326 in 2021.

In de categorie alternatieve brandstoffen was de groei helemaal spectaculair. Het aantal vulpunten van CNG (gecomprimeerd aardgas), LNG (vloeibaar aardgas) en waterstof groeide van 182 vorig jaar naar 4020 dit jaar. Waterstofpunten zijn er vooralsnog verhoudingsgewijs weinig. Na jarenlang op drie vulpunten te hebben gestaan is het aantal nu gegroeid naar twaalf (vorig jaar vijf).

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eerste LEON langs de snelweg opent bij TEXACO Honswijck

Petrol – TEXACO Honswijck langs de A1 bij Muiden krijgt de eerste LEON-winkel van Nederland langs de snelweg. De stationslocatie is recent bij de veiling in handen gekomen van EG Retail (Netherlands) BV, onderdeel van EG Group, die sinds dit jaar eigenaar is van de Engelse gezonde fastfoodformule.

Lees bericht


Raad voor Volksgezondheid: “Niet alleen snackbars benoemen”

Actie - In het maatschappelijke debat over de gezondheidsachterstand in Nederland, mogen snackbars en fastfoodwinkels niet als enige bedrijfstak worden genoemd als veroorzaker van het probleem. Dat zegt Stannie Driessen, directeur van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, bij de overhandiging van het manifest door ProFri.

Lees bericht

De Jong Katwijk van Shell naar TotalEnergies

Petrol – De shop Eet & Gerei bij de tankstation De Jong in Katwijk is straks niet meer te vinden bij Shell, maar bij TotalEnergies. De omkleuring is vandaag gestart. Eet & Gerei is het shopconcept dat eigenaar Harold de Jong samen met groothandel Lekkerland de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Lees bericht

Starbucks lanceert nieuw koffie-concept met warme en koude dranken

Introductie – Starbucks komt met een nieuw ‘Self-Serve’- koffieconcept. Deze zelfbedieningsautomaat is de eerste van Starbucks die zowel warme als ijskoude dranken serveert, samen met zuivelvrije melkalternatieven. De nieuwe automaat, maakt onderdeel uit van het We Proudly Serve Starbucks Coffee Program, dat samen met Nestlé Professional is opgezet. Eerste kennismaking in Nederland voor consumenten zal zijn bij enkele Shell-tankstations.

Lees bericht


Uitrol locaties AH to go en bp eindelijk van start

Petrol – De samenwerking was al aangekondigd en de uitbreidingsplannen ook, maar met de opening van een AH to go in bp Vliete aan de A58 bij Krabbendijke (Zeeland) gaat de samenwerking tussen beide partijen nu eindelijk van start. Het plan is om dit jaar nog eens 14 bp tankstations om te bouwen, gevolgd door ruim 80 bp tankstations in 2022. Hiermee breiden Albert...

Lees bericht

Vijf tankstations krijgen nieuwe huurder bij locatieveiling

Tankstations – De huurrechten van 25 tankstations werden 8 september door het Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag geveild. Vijf tanklocaties wisselden van exploitant. Een recordbedrag van ruim 27,5 miljoen euro werd geboden voor BP-tankstation ‘Honswijck’ aan de A1 bij Muiden dat voor vijftien jaar in handen komt van EG Retail Netherlands.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid