Onbemande tankstations nauwelijks gestegen


Bemande tankstations hebben hun positie weten te behouden ondanks de coronaperiode

Analyse - Het aantal onbemande tankstations is dit jaar nauwelijks verder gestegen. Van de in totaal 4.147 benzinepompen in Nederland, worden er 2.280 zonder shop geëxploiteerd. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, of te wel 0,1 procent. Bemande locaties zijn met 2 procent licht gedaald. Spectaculaire stijgingen deden zich wel voor bij het aantal (snel)laadpalen en locaties waar CNG, LNG en waterstof wordt aangeboden.

De cijfers zijn afkomstig uit de 2021-2022 editie van het rapport Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2021-2022 van de Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit. Uit deze jaarlijkse analyse blijkt dat er in Nederland 4147 tankstations zijn, waarvan 1847 bemand. Ondanks de coronasituatie hebben de bemande tankstationlocaties hun positie dus aardig overeind weten te houden.

Shell, Esso, BP en TotalEnergies (voorheen Total) hebben de meeste bemande tankstationlocaties, maar opvallend is wel dat de alleen TotalEnergies van deze vier marktaandeel wist te winnen. De top drie daalde allemaal licht met gemiddeld 0,3 procent. Van de kleinere spelers wist vooral Argos Oil vorig jaar met 15 locaties verhoudingsgewijs fors te groeien.

Laadpalen

Forse groei was er vooral aan de kant van laadpalen en alternatieve brandstoffen. Het aantal laadpalen nam met 23 procent toe van 58.181 in 2020 naar 71.726 dit jaar. Het aantal snellaadpalen groeide zelfs nog sterker met 74 procent. Het aantal snellaadpalen groeide van 1333 in 2020 naar 2326 in 2021.

In de categorie alternatieve brandstoffen was de groei helemaal spectaculair. Het aantal vulpunten van CNG (gecomprimeerd aardgas), LNG (vloeibaar aardgas) en waterstof groeide van 182 vorig jaar naar 4020 dit jaar. Waterstofpunten zijn er vooralsnog verhoudingsgewijs weinig. Na jarenlang op drie vulpunten te hebben gestaan is het aantal nu gegroeid naar twaalf (vorig jaar vijf).

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BP Vlamings heeft primeur met geautomatiseerde inname statiegeldverpakkingen

Na supermarkten en treinstations nemen nu ook tankstations geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld in. BP Vlamings in Dinteloord heeft de primeur, sinds deze week vandaag kunnen klanten van het tankstation al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april aanstaande worden hier drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Lees bericht


BP en AH openen honderdste gezamenlijke locatie

Petrol - BP en Albert Heijn openen vandaag bij tankstation De Kooi in Alkmaar aan de A9 het honderdste tankstation met een AH to go. De uitrol van Albert Heijn to go op BP-tankstations in Nederland startte in september 2021 bij BP Vliete aan de A58 bij Krabbendijke (Zeeland), nu anderhalf jaar later staat de teller op honderd vestigingen.

Lees bericht

Eerste Eazie langs de snelweg opent bij TotalEnergies

Formulenieuws – Servicestation TotalEnergies Den Ruygen Hoek West aan de A4 bij Hoofddorp opende deze week de eerste vestiging van het healthy food concept Eazie. Sandenburg-DST bracht beide klanten bij elkaar en ontwikkelde het concept & design voor de Eazie to go en het nieuwe luxe koffieconcept onder het foodservice label Café Bonjour.

Lees bericht

Shell breidt vega(n) assortiment dit jaar verder uit

Formulenieuws - Shell gaat dit jaar een groot aantal vegetarische en plantaardige producten toevoegen aan het assortiment. De stap past volgens het bedrijf binnen de duurzaamheidstransitie van Shell, waarbij reizigers steeds vaker een bewustere keuzes kunnen maken.

Lees berichtDe Broodjesbox opent eerste nieuwbouwlocatie

Petrol – Het Broodjesbox-concept van Jan Knol en Ruud Sievers heeft de eerste nieuwbouwlocatie geopend. De vestiging in Vriezenveen is de vijfde locatie van het ondernemersduo. De nieuwe lunchshop opende onlangs bij Shell Hazenpad aan de N36, aan de oostzijde.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid