‘Ondanks min 2 miljard euro omzet in Q2 kan 2020 nog wat worden’


Analyse – In tweede kwartaal bedroeg de totale omzetdaling in de foodsevicesector ruim 2 miljard euro. Dat betekent dat slechts de helft van de normale bestedingen in horeca, catering en gemak hebben plaatsgevonden. Maar lichtpuntje is dat mocht de omzet in het tweede en derde kwartaal op hetzelfde niveau uitkomen als in 2019 dan komt de totale omzet van alle sectoren uit op 80% van de omzet 2019 en blijft de coronaschade beperkt tot 20%.

Dat blijkt uit de Out-of-Home Shopper Monitor, het grootste onafhankelijk consumentenonderzoek in Nederland van bureau Datlinq, dat elke vier weken rapporteert over de omzetgevolgen tijdens de coronaperiode.

Opvallend in de resultaten is de zeer geringe daling in omzet voor het gemakskanaal van slechts 5%, daar waar catering bijna 50% daalt en horeca zelfs bijna 70%. Door deze geringe daling bereikt gemak met 1,1 miljard euro aan bestedingen nog altijd een aandeel van 56% in buitenshuisbestedingen. Daar waar horeca daalt met 36%, van een omzet van ruim 2 miljard naar een 700 miljoen euro. De oorzaak van die daling ligt vanzelfsprekend volledig in het feit dat bezoek in de horeca en catering eerst niet en later beperkt mogelijk was. Pluspuntje voor catering en gemak is dat er sprake is van een hogere besteding is per persoon per bezoek. Dat is in de horeca niet het geval, omdat er meer is afgehaald en bezorgd en de bestellingen vaak goedkoper waren. Omdat het aantal dinergangen minder was en de drank ontbrak.

Jongeren belangrijker

Catering blijft het structureel lastig hebben, omdat kantoren - met name in het grootbedrijf – structureel een lagere bezetting kennen. De horeca kent als gevolg van een versoepeling wel weer meer bezoek maar zit nog niet op het oude niveau. De daling is evenredig over het aantal kanalen en alle leeftijdsgroepen. Dat is vooral te merken bij het avondeten. Opvallend is dat de groep jonger dan 30 jaar relatief belangrijker worden in de bestedingen omdat onder die groep de daling minder hard gaat.

Coronaproof

Het gemakskanaal is in vergelijking met alle andere kanalen het meest coronaproof en vormt in dat opzicht een positieve uitzondering op alle cijfers. Vooral benzinestations en fastservice deden het verhoudingsgewijs goed, waarbij wel is op te merken dat de groep boven de 65 jaar is afgehaakt. Catering kent een verdeling in drie segmenten, waarbij zorg stabiel is, onderwijs en werk op een omzet zit van -50% en inflight  als gevolg van het niet vliegen op -70% staat. De totale cateringsector komt daarmee uit op -35% .

Voor de rest zorgt corona voor de nodige verschuivingen in wat er wordt genuttigd buitenshuis. Zo daalt de lunch, maar stijgt het ontbijt; worden de warme maaltijden veelal ingeruild voor de broodproducten, die nog enigszins standhouden en plussen juist in deze tijden de tussendoortjes. Verder valt op dat de alcoholische dranken over de hele linie terugvallen. Deels wordt dat gecompenseerd door het thuisgebruik, maar niet volledig. Buitenhuis vergroten koude dranken relatief hun positie, zo blijkt uit de cijfers. Zo is water binnen drinken het sterkste product, waar ijsthee en ook cola trouwens in momenten thuis en buitenshuis samen genomen, gewoon groeien. Totaal koude dranken met 8% in momenten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Kabinet verscherpt aantal horecaregels door slechte coronacijfers

Coronamaatregelen – Het kabinet maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en verscherpt daarom een aantal regels. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden reserveren bij bezoek en hun naam en contactgegevens achterlaten. Daarnaast zijn bij horecagelegenheden alleen zitplaatsen toegestaan voor bezoekers, zowel binnen als buiten. En kunnen attractieparken, musea en horecazaken voor maximaal twee weken gesloten worden als duidelijk...

Lees bericht


Horecabeurs Horecava volgend jaar in hybridevariant

Beurzen - Passend bij alle coronamaatregelen krijgt ook horecavakbeurs Horecava in 2021 een hybridevariant. Naast een veel kleinere fysieke vakbeurs die voor bezoekers en exposanten volgens de geldende coronamaatregelen wordt ingericht, zal er online meer dan gebruikelijk te zien en beleven zijn.

Lees bericht

Problemen Maison van den Boer nog niet voorbij

Catering – De problemen voor cateraar Maison van den Boer zijn nog niet voorbij. Volgens een bericht in het Brabants Dagblad vandaag werken  45 schuldeisers niet mee aan een reddingsplan, waardoor een faillissement van het bedrijf alsnog dreigt.

Lees bericht


KHN moet opnieuw om tafel, kort geding aangehouden

Kort geding - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet opnieuw om tafel gaan zitten met de overheid om te bezien welke versoepeling van maatregelen mogelijk is. Het kort geding dat de brancheorganisatie vandaag had aangespannen is tot 8 augustus aangehouden.

Lees bericht

Detailhandel food profiteert volop van coronacrisis

Analyse - De omzet die de horeca misloopt door de coronacrisis komt deels ten goede aan de detailhandel food. De verwachte omzetgroei in deze sector bedraagt in 2020 ruim zes procent. Met name supermarkten profiteren: fysieke supermarkten zien een omzetgroei van meer dan 5 procent in 2020.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid