‘Ondanks slechte coronacijfers, toch versoepelingen’


Coronamaatregelen - Geen gok, maar wel een besluit met risico’s. Dat is de kern van de versoepelingen zoals die door het kabinet vanavond bekend zijn gemaakt. Want terwijl de coronacijfers vandaag niet gunstig zijn qua ziekenhuis- en ic-opnames, ziet het kabinet toch voldoende lichtpuntjes om enkele maatregelen te versoepelen.

Zo kunnen de horecaondernemers vanaf 28 april de terrassen weer openen. Wel met de restricties dat de terrassen uitsluitend open mogen tussen 12.00 en 18.00 uur en met maximaal vijftig gasten per terras. Bovendien moet voor een terrasbezoek een reservering gemaakt worden en moeten gasten geregistreerd worden, maar dat mag ook ter plekke. Verder mogen aan een tafeltje maximaal twee personen plaatsnemen, behalve als ze uit één huishouden komen. Daarnaast blijft de anderhalvemeterregel tussen tafeltjes gelden tenzij er kuchschermen worden geplaatst.

KHN steekt vlag niet uit

KHN reageerde direct dat de versoepeling geen reden voor de horeca is om de vlag uit te steken. Het tijdstip van 18.00 uur vindt de belangenvereniging te vroeg, omdat de meeste horecagelegenheden de omzet vooral ’s avonds realiseren. Het kabinet heeft het sluitingstijdstip echter bewust gekozen. Om te voorkomen dat mensen op de terrassen blijven plakken. “Zo schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd,” aldus premier Mark Rutte.

Nonfood

Naast versoepelingen voor de horeca werden ook een aantal andere maatregelen genomen. Belangrijkste is de afschaffing van de avondklok, maar verder ook meer ruimte voor de nonfood winkels en het HBO-onderwijs. Zo mogen de winkels open voor mensen zonder dat er vooraf een afspraak is gemaakt en gaat de sluitingstijd voor niet-essentiële gaat naar 20.00 uur. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht. Verder geldt een maximum voor het aantal klanten dat tegelijk binnen mag zijn – afhankelijk van de grootte van de winkel - en moeten medewerkers het winkelend publiek aanwijzingen geven.

Verantwoordelijkheid

Rutte wees er nadrukkelijk op dat ondernemers en belangenverenigingen zich bewust moeten zijn dat naleving van de regels van groot belang is. Hij wees er op dat handhaving van de regels niet alleen een taak is van BOA’s en politie. Ook is het van belang dat mensen zelf zich verantwoordelijk gedragen. Of dat nu thuis is, waar de meeste besmettingen plaatsvinden en waar er nu één persoon extra mag komen, of op de terrassen en in de winkels. Handen wassen, anderhalvemeter afstand en testen zijn en blijven de belangrijkste regels.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

FSIN verwacht herstel horeca mits economische crisis uitblijft

Analyse  – Eten en drinken buiten de deur gaat na de coronacrisis in Nederland voor een groot deel van de horeca een inhaalslag maken, tenzij  zich een economische crisis zich aandient. Het gebrek aan uitjes van de afgelopen tijd zorgt er voor dat consumenten meer gaan uitgeven aan eten en drinken buiten de deur.

Lees bericht


Sneltest voor uit eten is onbespreekbaar voor KHN

Horeca – Dat de mogelijke versoepelingen bij de horeca alleen mogelijk zijn als uit eten gaan voorafgegaan wordt met een sneltest, kan rekenen op forse kritiek vanuit de horecaondernemers. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vinden horecaondernemers deze extra barrière onbespreekbaar.

Lees bericht

Salomon Foodworld wil bijdrage leveren aan succesvolle heropening

Heropening - Salomon Foodworld wil horecaondernemers helpen met een goede opstart van de horeca-activiteiten en komt met tips, checklists, feiten en inspiratievolle ideeën die gratis te downloaden zijn.  Met de hartenkreet ‘Eindelijk weer gastheer’ wil het bedrijf laten zien, ook aan de sectoren die nu nog gesloten zijn, zoals de hotels, hoe een vloeiende start onder de nieuwe voorwaarden...

Lees bericht

Horeca maakt zich op voor opening terrassen

Heropening – Overal in het land waren horecaondernemers afgelopen weekend bezig met het inrichten van de buitenterrassen. En net als bij de heropening vorig jaar hadden vrijwel alle gemeenten toegestaan dat er, in goed overleg, extra ruimte mocht worden ingezet.

Lees bericht


Registratieplicht zorgt voor 15% minder horecabezoek

Onderzoek – Zo’n 15 procent van de Nederlanders zal bij heropening van de terrassen deze toch vermijden vanwege de contactformulieren. Ongewenst contact opnemen na het horecabezoek zou de belangrijkste reden zijn om de formulieren niet in te willen vullen. Dit blijkt uit een enquête van VPNGids.nl naar privacy bij contactformulieren.

Lees bericht

Sligro komt met herstartcampagne voor de horeca

Groothandel – Nu op 28 april de terrassen weer open mogen en er meer ruimte komt voor de horecabedrijven, komt groothandel Sligro met een herstartcampagne. De groothandel uit Veghel wil met de campagne ‘Voor elkaar, met elkaar’ op een hartverwarmende manier de Nederlandse horeca laten weten dat van de herstart er samen een groot succes van gaan maken.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid