‘Ondanks slechte coronacijfers, toch versoepelingen’
_1024_768_90.jpg)
Coronamaatregelen - Geen gok, maar wel een besluit met risico’s. Dat is de kern van de versoepelingen zoals die door het kabinet vanavond bekend zijn gemaakt. Want terwijl de coronacijfers vandaag niet gunstig zijn qua ziekenhuis- en ic-opnames, ziet het kabinet toch voldoende lichtpuntjes om enkele maatregelen te versoepelen.
Zo kunnen de horecaondernemers vanaf 28 april de terrassen weer openen. Wel met de restricties dat de terrassen uitsluitend open mogen tussen 12.00 en 18.00 uur en met maximaal vijftig gasten per terras. Bovendien moet voor een terrasbezoek een reservering gemaakt worden en moeten gasten geregistreerd worden, maar dat mag ook ter plekke. Verder mogen aan een tafeltje maximaal twee personen plaatsnemen, behalve als ze uit één huishouden komen. Daarnaast blijft de anderhalvemeterregel tussen tafeltjes gelden tenzij er kuchschermen worden geplaatst.
KHN steekt vlag niet uit
KHN reageerde direct dat de versoepeling geen reden voor de horeca is om de vlag uit te steken. Het tijdstip van 18.00 uur vindt de belangenvereniging te vroeg, omdat de meeste horecagelegenheden de omzet vooral ’s avonds realiseren. Het kabinet heeft het sluitingstijdstip echter bewust gekozen. Om te voorkomen dat mensen op de terrassen blijven plakken. “Zo schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd,” aldus premier Mark Rutte.
Nonfood
Naast versoepelingen voor de horeca werden ook een aantal andere maatregelen genomen. Belangrijkste is de afschaffing van de avondklok, maar verder ook meer ruimte voor de nonfood winkels en het HBO-onderwijs. Zo mogen de winkels open voor mensen zonder dat er vooraf een afspraak is gemaakt en gaat de sluitingstijd voor niet-essentiële gaat naar 20.00 uur. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht. Verder geldt een maximum voor het aantal klanten dat tegelijk binnen mag zijn – afhankelijk van de grootte van de winkel - en moeten medewerkers het winkelend publiek aanwijzingen geven.
Verantwoordelijkheid
Rutte wees er nadrukkelijk op dat ondernemers en belangenverenigingen zich bewust moeten zijn dat naleving van de regels van groot belang is. Hij wees er op dat handhaving van de regels niet alleen een taak is van BOA’s en politie. Ook is het van belang dat mensen zelf zich verantwoordelijk gedragen. Of dat nu thuis is, waar de meeste besmettingen plaatsvinden en waar er nu één persoon extra mag komen, of op de terrassen en in de winkels. Handen wassen, anderhalvemeter afstand en testen zijn en blijven de belangrijkste regels.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Kop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees berichtING gematigd positief over horeca in 2025
Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 3%, gematigd positief. Dankzij een verbeterde koopkracht en ‘gewenning’ aan de hogere prijzen geeft de consument dit jaar volgens de bank weer meer uit in de horeca dan in 2024.
Lees berichtBroekhuyzen Horecagroothandel nu officieel Bidfood Noordwijkerhout
Groothandel – Broekhuyzen Horecagroothandel in Noordwijkerhout is zaterdag 25 januari officieel geïntegreerd in Bidfood Noordwijkerhout. Dat heeft de groothandel laten weten.
Lees berichtJan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X
Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.
Lees berichtHorecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers
Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.
Lees berichtHoreca moet scherper kijken naar logistieke kosten
Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.
Lees bericht