Ontbreken aan perspectief breekt Spar-ondernemer Binneveld op


Interview - Met de sluiting van de universiteiten, moest Erwin Binneveld ook zijn negen Spar University-locaties sluiten. Inmiddels zijn alle locaties weer een paar weken open. De afgelopen periode heeft hij zich met regelmaat kritisch uitgelaten over de coronamaatregelen van het kabinet. Niet de maatregelen op zich, maar het gebrek aan perspectief dat ondernemers wordt geboden raakt hem.

Of het vaccin er wel of niet komt is volgens Binneveld geen perspectief. Hij verwacht van het kabinet een vergezicht. “Wat gaat er gebeuren over drie jaar? Dat de festivals en clubs het lastig hebben zie ik ook, maar je moet ondernemers een perspectief bieden waar ze naartoe kunnen werken. Het is nu de tijd om met elkaar de uitdagingen in de samenleving te formuleren, maar dat gaat niet als je alleen het dashboard volgt waarop de besmettingsaantallen staan, de ziekenhuisopnames en het aantal ic-bedden. Er komen nu vraagstukken aan bod over de solidariteit tussen jong en oud, de gevolgen van het minder samenkomen, wat dat sociaal en educatief voor vooral jonge mensen betekent. En ook: wat gebeurt er met de studenten, de kwaliteit van de opleiding?” Binneveld spreekt met kennis van zaken. Niet alleen heeft hij zelf corona gehad, door zijn universitaire studie weet hij ook wat hoger onderwijs inhoudt. Daarnaast spreekt hij de studenten, docenten en bestuurders van de onderwijsinstellingen waar hij zijn locaties heeft. “Onderwijs heeft een enorme vertraging opgelopen. Aanvankelijk zou het na de zomer weer opstarten, maar is nu al weer opgeschoven naar december. Wat je krijgt is dat sommige mensen de studie tijdelijk gaan stoppen, waardoor je later een enorme ophoping krijgt van studenten, want de aanvoer vanaf de middelbare scholen blijft doorgaan.”

Werkdruk

Bovendien geldt voor veel universiteiten dat 75 procent bestaat uit werkcolleges. Die laten zich lastiger vervangen door een online-invulling. Binneveld: “De hoorcolleges waren in veel gevallen al online beschikbaar. Dus als er nu wordt gezegd dat het onderwijs meer kan digitaliseren, dan doe je het onderwijs te kort. Wat je ziet is dat er nu veel werkopdrachten worden gegeven door docenten. En omdat het door de docenten ook nog eens los van elkaar gebeurt, overladen ze de studenten met werk, waardoor de werkdruk veel te hoog wordt en studenten tegen allerlei complicaties aanlopen. In veel gevallen bevalt het thuiswerken de onderwijskrachten wel, dus het wordt nog een hele klus om de leerkrachten van inactief weer naar actief te krijgen.”

Motiveren

Zolang het onderwijs nog niet goed is opgestart, blijft het voor Binneveld een uitdaging zijn Spar University-locaties open te houden. “Utrecht kon sinds 1 juni open omdat studenten op de campus wonen en het ziekenhuis in de omgeving zit. Op de onderwijsinstellingen zelf is echter maar weinig bezetting.” Onderwijsinstellingen moeten zich weer gaan bezighouden met het creëren van een omgeving voor een ‘blije student’. “Daarover ben ik ook in gesprek met studentenbonden en Colleges van Bestuur. Ik wil ze motiveren tot gedurfde beslissingen, want ook zij willen dat het onderwijs weer wordt opgestart. Alleen lukt dat niet, omdat mensen teveel kijken wat niet kan in plaats van wat wel kan. Ik denk dan: laten we in vredesnaam kijken of we niet tot andere onderwijsmodellen kunnen komen. Het feit dat studenten elkaar nu niet kunnen ontmoeten, er geen interactie is op de onderwijsinstellingen, gaat zorgen voor enorme schade in de kwaliteit van het onderwijs en sociale ontwikkeling en omgeving van jonge mensen.”

Vertrouwen

Volgens Binneveld is het belangrijk dat er binnen het onderwijs wordt gewerkt vanuit vertrouwen. Daar ligt volgens hem de oplossing in het opstarten van de opleidingen. Dat betekent ook de vraag stellen: wat kunnen we van deze pandemie leren? “Er zal meer creativiteit moeten komen in het bedenken van oplossingen om hoger onderwijs op te starten en vertrouwen te herstellen. Dat houdt ook in dat de partijen zich moeten inzetten op verandering en niet het oude principe van groeien om te groeien moeten hanteren.”

De Spar-ondernemer is vast van plan de coronacrisis te gebruiken om veranderingen door te voeren. Zo is hij samen met cateraar Eurest gestart aan de Universiteit Utrecht, waar zij samen een aantal locaties exploiteren. Binneveld heeft sowieso het hele delivery-verhaal naar voren gehaald. “We gaan daarmee starten op de locaties in Utrecht en Erasmus Rotterdam.” De vestiging in Utrecht zit nu weer op 45 procent van de oorspronkelijke omzet. “Een stijging van de omzet moet komen van de studenten die weer offline onderwijs gaan volgen. Het tweede blok start rond 9 november. Dan zouden we weer naar de 60 procent van de omzet kunnen groeien in Utrecht. Maar gezien de huidige situatie, start het onderwijs pas wel echt op per 1 januari, of wordt het april 2021, of erger september 2021. Dat zou verschrikkelijk zijn. Niet alleen zozeer voor onze locaties, want de Spar-organisatie steunt ons, maar nog meer voor de studenten zelf.”

(Naschrift redactie: Het interview met Erwin Binneveld is in september gehouden. Het wachten was op meer positief nieuws vanuit de onderwijsinstellingen. Inmiddels is de situatie bij de universiteiten er helaas niet beter op geworden. Erwin Binneveld blijft evenwel strijdbaar verder ondernemen)

Bron: @FoodClicks

Winkelinterieur van de Spar University
Spar University experimenteerde onlangs met een bezorgrobot

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsSPAR university’s openen 16 augustus weer de deuren

Formulenieuws – Met het opstarten van de universiteiten en hogescholen met fysieke onderwijs, na de zomer, gaan ook de Spar university’s weer open. Vanaf maandag 16 augustus zijn alle gemakswinkels op de campus-terreinen weer geopend voor de studenten en medewerkers.

Lees bericht

‘Help de Horeca’ levert ruim 3,7 miljoen op

Coronasteun - Ruim 80.000 waardebonnen zijn er verkocht voor de actie 'Help de Horeca'. Daarmee heeft het initiatief om de horeca te steunen in coronatijd in ruim elf weken maar liefst 3,7 miljoen euro opgeleverd. De actie is deze week geëindigd.

Lees bericht

Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Lees berichtNieuwe steunmaatregelen voor ondernemers

Steun - Het kabinet maakt vanmiddag zes nieuwe maatregelen bekend die ondernemers extra steun moeten geven in de huidige coronacrisis. Zo wordt onder meer de werkkostenregeling versoepeld, mogen ondernemers bij omzetdaling van een lager gebruikelijk loon uitgaan en is de DGA-taks uitgesteld. Dat meldt ondernemersvereniging ONL.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid